16/08/2018

Κατάρ: Επενδύσεις 15 δις στην Τουρκία (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΚΤΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΟ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συζητήθηκε η πρωτοβουλία του Εμίρη να προβεί σε άμεσες επενδύσεις 15 δισεκατομμυρίων. Κατά τη συνάντηση που έγινε στο προεδρικό συγκρότημα ήταν παρόντες οι υπουργοί οικονομικών των δύο χωρών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Αλί Σερίφ αλ Ιμάντι Ιμάντ, που επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

The Hellenic Information Team

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ 15 ΔΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΕΙΔΗΣΗ ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ), ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΕΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ ΦΕΤΟΣ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ "ΧΡΥΣΑΦΙΚΩΝ". ΕΧΕΤΕ ΔΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΙΡΗ, ΠΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ, ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ. ΕΝΑ "ΣΜΠΑΡΟ" ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΧΩΝΕΨΕ ΤΟΝ ΑΛ-ΘΑΝΙ.

Ό λόγος για τον οποίο το Κατάρ έσπευσε να στηρίξει την Τουρκία είναι γιατί έχει μεγάλη επενδυτική έκθεση και η πτώση της τουρκικής λίρας απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία του. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ αγόρασε από την Εθνική τράπεζα το 2016 έναντι 2,75 δισεκ. την Finansbank. Το 2016 η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου ήταν 2,86 λίρες ανά δολάριο. Στις 6 λίρες ανά δολάριο – έφθασε έως τις 7,24 λίρες ανά δολάριο – η QNB η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ καταγράφει υποαξία περί τα 2 δισεκ. δολάρια. Ήδη το Κατάρ καταγράφει από την Finansbank μεγάλες λογιστικές ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές. Άρα η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ θα έπρεπε να εγγράψει μια ζημία πάνω από 2 δισεκ. ευρώ στα κεφάλαια της από συναλλαγματικές διαφορές. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου τέτοιας κλίμακας θέση. Οπότε η ταχύτητα αντίδρασης του Κατάρ να στηρίξει την Τουρκία συνδέεται με το γεγονός ότι το κράτος του Κατάρ από τις επενδύσεις στην Τουρκία εμφανίζει σημαντικές ζημίες που σωρευτικά – Finansbank και άλλες επενδύσεις – φθάνουν τα 4 δισεκ. δολάρια.

http://bankingnews.gr/index.php?id=379600

ΑΝΑΜΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ "ΒΡΕΙ" ΕΚ ΝΕΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ. (ΑΥΤΟ, ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ,  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ). ΗΔΗ ΠΙΕΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (ΚΙΝΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ) ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΣΙΝΙΚΗ ΡΟΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟ "ΤΑΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ ΕΡΓΑ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΚΟΣΤΟΒΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΕ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ.
ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (ΓΠΠ) Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΠΗΔΟΥΣΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΗ ΣΙΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΑΡΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ.
ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΧΙΣΤΗ,  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ, ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΑΡΑ ΘΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΑΡΣΗ ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ:
  • Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ, ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ)
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΧΩΡΑ-ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΕΙΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΓΑΙΕΣ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
  • Η ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΝΑ ΧΡΕΩΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΠΡΟ-ΤΡΑΜΠ ΕΠΟΧΗ.

No comments :

Post a Comment