17/07/2018

Επικάλυψη που απωθεί όλα τα υγρά, για πιο καθαρές και ασφαλείς ηλεκτρονικές συσκευές και σπίτια

Μια επικάλυψη, η οποία θα μπορούσε να κρατά ασφαλείς τις ηλεκτρονικές συσκευές (από κινητά τηλέφωνα μέχρι φωτογραφικές μηχανές και κάθε είδους συσκευή ηλεκτρονικής χρήσης) από νερό, λάδια, αλκοόλ και άλλες ουσίες που δεν «συνυπάρχουν» καλά μαζί τους, ανέπτυξε ένας επιστήμονας στο University of Michigan στις ΗΠΑ. Η νέα, «παντοφοβική» (omniphobic), όπως αποκαλείται στην επιστήμη υλικών, επικάλυψη, απωθεί κάθε γνωστό υγρό(vid). Όπως αναφέρει το Michigan News, πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά καινοτομιών από το εργαστήριο του Ανίς Τουτέγια, το οποίο είχε στο παρελθόν παρουσιάσει επικαλύψεις που απομακρύνουν το νερό και τον πάγο, καθώς και μια άλλη, πιο εύθραυστη παντοφοβική επικάλυψη. Η νέα αυτή επικάλυψη είναι η πρώτη που είναι ανθεκτική και καθαρή και μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία πρακτικά σε κάθε επιφάνεια. Ο Τουτέγια οραματίζεται τη νέα αυτή επικάλυψη ως έναν τρόπο να εμποδίζονται οι επιφάνειες να βρωμίζουν, τόσο στο σπίτι όσο και στη βιομηχανία, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε οθόνες, τραπέζια, πατώματα και τοίχους. «Έχω ένα δίχρονο παιδί στο σπίτι, οπότε αυτό το project είχε να κάνει και με άλλα πέρα από την επιστήμη» λέει ο Τουτέγια, προσθέτοντας πως θα έκανε τα σπίτια πιο καθαρά, ενώ είναι μεγάλη η ποικιλία των πιθανών εφαρμογών και στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα αυτή επικάλυψη αποτελεί το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα της συστηματικής προσέγγισης της ομάδας, η οποία διαφέρει από την κλασική «mix and see» προσέγγιση. Αναλυτικότερα, αυτό που κάνουν οι ερευνητές είναι να καταγράφουν τις θεμελιώδεις ιδιότητες ενός μεγάλου εύρους ουσιών και να προβλέπουν μαθηματικά το πώς θα συμπεριφέρονται αυτές εάν συνδυαστούν. Αυτό επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος συνδυασμών, με πολύ συγκεκριμένες και «κατά παραγγελία» ιδιότητες. Ο Τουτέγια θεωρεί πως η συγκεκριμένη επικάλυψη θα είναι ιδιαίτερα φθηνή όταν φτάσει η ώρα να κυκλοφορήσει μαζικά στην αγορά, καθώς το ένα από τα δύο συστατικά- «κλειδιά» που χρησιμοποιούνται (φθοριωμένη πολυουρεθάνη) είναι ιδιαίτερα κοινό, και το άλλο (F-POSS, ένα εξειδικευμένο μόριο που απωθεί υγρά) είναι σπάνιο και ακριβό σήμερα, ωστόσο εκτιμάται πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Ακόμη, οι ερευνητές πραγματοποιούν επιπλέον έρευνες για να διασφαλίσουν ότι η επικάλυψη αυτή είναι μη τοξική, για χρήση σε νοσοκομεία κ.α.

Ο Τουτέγια εκτιμά πως η επικάλυψη θα μπορούσε να βγει στην αγορά εντός δύο ετών, και εκτιμά ότι οι επικαλύψεις για συσκευές «ασφαλείς από παιδιά» είναι μόνο η αρχή, καθώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν επικαλύψεις για ψυγεία, για τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, για τη διύλιση πετρελαίου και γενικότερα όλες τις βιομηχανίες που έχουν να κάνουν με τη συμπύκνωση υγρών.

https://www.naftemporiki.gr/

No comments :

Post a Comment