06/07/2018

Νέο υλικό απορροφά περίπου 94% του υπέρυθρου φωτός

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ανέπτυξαν ένα νέο υλικό, που μπορεί αποτελεσματικά να κρύψει την θερμοκρασία από τους υπέρυθρους αισθητήρες. Το νέο επεξεργασμένο υλικό έχει πάχος ίσο με 1 χιλιοστό, δηλαδή όσο πάχος έχουν 10 σελίδες χαρτιού. Μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε αντικείμενα και σε ανθρώπους για να μην γίνουν αντιληπτοί από υπέρυθρες σαρώσεις.

Το νέο υλικό δεν έχει ονομαστεί ακόμα, αλλά βασίζεται στο “black silicon”, που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα ηλιακά panel. Το “black silicon” μπορεί να παγιδεύσει μόνο μέρος από το φως που εκπέμπουν οι αισθητήρες σε μικρό ποσοστό. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να «παγιδεύσει» το 94% του φωτός που χτυπάει την επιφάνειά του, τροποποιώντας την δομή και το ύψος των νανοσωματιδίων και προσθέτοντας ασήμι που βοηθά στην απορρόφηση του φωτός.

Το νέο υλικό είναι ακόμα σε εξέλιξη και η εφαρμογή του θα βασίζεται στην ικανότητα μαζικής παραγωγής του και στην ζήτηση. Το πεδίο εφαρμογής του πάντως είναι αρκετά προφανές. Με την χρήση του,  θα είναι δυνατή η μετακίνηση οχημάτων, όπλων ή στρατευμάτων χωρίς να γίνονται αντιληπτά από αισθητήρες.

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://www.naftemporiki.gr/story/1364828/stealth-manduas-prostasias-apo-kameres-uperuthron

No comments :

Post a Comment