29/07/2018

Η.Π.Α: Νόμιμη η κατασκευή όπλων μέσω 3d εκτυπωτών (ΑΝΑΝΕΩΣΗ1/8/2018: Δικαστής εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση)

Δικαστής εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων σχεδίων- οδηγιών προς επίδοξους χρήστες, ύστερα από προσφυγή οκτώ πολιτειών κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία είχε δώσει το πράσινο φως στην ελεύθερη διανομή των σχεδίων για όπλα από εκτυπωτές 3D. Ο δικαστής αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των πολιτειών, που εξηγούσαν ότι από τη στιγμή, που τα όπλα θα εκτυπώνονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές δεν θα φέρουν σειριακούς αριθμούς ή μεταλλικά μέρη και επομένως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν από τις αρχές ασφαλείας και τους ανιχνευτές μετάλλων. Σε περίπτωση, που πέσουν στα χέρια εγκληματών και τρομοκρατών, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, προειδοποίησε το δικαστήριο.

Έπειτα από χρόνια δικαστικής διαμάχης η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με έναν Τεξανό υπέρμαχο της οπλοκατοχής, τον Κόντι Ουίλσον, ο οποίος ζητούσε στο όνομα της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος των Η.Π.Α, να επιτραπεί η κατασκευή όπλων στο σπίτι, έξω από τον έλεγχο των αρχών καθώς αυτά δεν θα έχουν σειριακό αριθμό. Η συμφωνία συνήφθη στις 29 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ελέγχει τις εξαγωγές όπλων και της εταιρείας Defense Distributed (DD) του Ουίλσον, όμως παρέμεινε μυστική μέχρις ότου οργανώσεις υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής απαίτησαν τη δημοσιοποίησή της την προηγούμενη εβδομάδα. Βάσει της συμφωνίας αυτής επιτρέπεται «σε κάθε κάτοικο των ΗΠΑ να έχει πρόσβαση, να συζητά, να χρησιμοποιεί ή να εκμεταλλεύεται τεχνικές πληροφορίες» που αναρτώνται στον ιστότοπο της DD. Προβλέπει μάλιστα ότι ο Ουίλσον θα λάβει σχεδόν 40.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Ο ιστότοπος της DD καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να κατεβάσει το πρόγραμμα για την κατασκευή όπλων μέσω 3D εκτυπωτή από την 1η Αυγούστου και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όποιος διαθέτει έναν τέτοιο εκτυπωτή, θα μπορεί να κατασκευάσει ένα λειτουργικό όπλο. "Defense Distributed relaunches DEFCAD after reaching a settlement agreement with the US Department of State, concluding a multi-year federal lawsuit. The age of the downloadable gun formally begins."

Σχολιάζοντας ότι η συμφωνία αυτή «προκαλεί έκπληξη» και χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποζημιωθεί ο Ουίλσον «ανεξήγητη», πέντε γερουσιαστές των Δημοκρατικών απαίτησαν με ανοικτή επιστολή τους από την κυβέρνηση να τους δώσει εξηγήσεις γραπτώς. «Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την ανάρτηση στο Διαδίκτυο αυτών των εγχειριδίων, ελεύθερα σε όλους, ακόμη και σε κακοποιούς και τρομοκράτες, τόσο εδώ στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό», τονίζουν οι γερουσιαστές. «Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ απλώς θα επιδεινώσει την επιδημία της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ», εκτίμησαν την Πέμπτη 42 βουλευτές των Δημοκρατικών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα όπλα «δεν έχουν σειριακό αριθμό κατασκευαστή και μπορούν να κατασκευαστούν με πλαστικά υλικά, κάτι που καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό τους στους ελέγχους ασφαλείας».

ΑΜΠΕ

3 comments :

  1. Anonymous29/7/18 20:39

    ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Θ'ΑΝΟΙΞΕΙ Ε;ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. ΑΠΟ "ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ" ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous29/7/18 20:58

    ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ PLA.ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΛΙΚΟ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ.ΠΟΛΥΚΑΡΒΟΝΙΚΟ,ΠΡΟΣΜΕΙΞΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΚΑΙ POLYMAX PLA ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΓΩ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete