28/06/2018

Νοτιοαφρικανοί, Νοτιοσουδανοί, Μακεδόνες - Telegraph: "Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας, αλλά Μακεδόνας" - "Είμαστε Μακεδόνες, όχι Βορειο-Μακεδόνες"

Εάν η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι το πέμπτο κράτος του ΟΗΕ με γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά του. Τα άλλα κράτη είναι η Νότιος Αφρική, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ανατολικό Τιμόρ (γνωστό και ως Τιμόρ-Λέστε) και το Νότιο Σουδάν που ιδρύθηκε μόλις το 2011. Εάν ανατρέξει κανείς στα συντάγματα των τεσσάρων αυτών κρατών, θα διαπιστώσει ότι σε όλα –σε όλα!– το όνομα του κράτους ταυτίζεται με το όνομα των πολιτών της χώρας: «Εμείς ο λαός της Νότιας Αφρικής» (We the People of South Africa), «ο Κεντροαφρικανικός λαός» (Le Peuple Centrafricain), «Εμείς, ο λαός του Νοτίου Σουδάν» (We, the People of South Sudan), «ο λαός του Ανατολικού Τιμόρ» (Povo de Timor-Leste) αναφέρεται παντού. Το ίδιο ισχύει και για την ιθαγένεια/υπηκοότητα. Αναφέρεται παντού ως νοτιοαφρικανική, νοτιοσουδανική κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες του κράτους δεν προσδιορίζονται βάσει της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας στην οποία κατοικούν. Ετσι οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής είναι Νοτιοαφρικανοί και όχι Αφρικανοί κ.ο.κ. Αυτό το αυτονόητο χάθηκε με τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου. Το κράτος θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Οι κάτοικοί τους όμως δεν θα λέγονται «Βορειομακεδόνες» αλλά «Μακεδόνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://www.kathimerini.gr/971315/opinion/epikairothta/politikh/notioafrikanoi-notiosoydanoi-makedones

«Η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» σε ένα οδοιπορικό που παρουσιάζει για την ‘Μακεδονία’, ο συντάκτης Πωλ Μπλούμφιλντ, ασχολείται με το ζήτημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γράφει ότι δεν ήταν Έλληνας αλλά ήταν Μακεδόνας!», σημειώνει το σημερινό σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Μάλιστα, παρουσιάζοντας τα κρασιά του οινοποιείου «Στόβοι», όπου έκανε ένα διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό ο Μπλούμφιλντ αναφέρει ότι δοκίμασε κρασί που όπως του είπε ο ντόπιος παραγωγός από αυτό έπινε ο Μέγας Αλέξανδρος (...) «Α, το ζήτημα του Άλεξ. Στο σχολείο πιθανότατα μάθατε ότι ο σειριακός κατακτητής ήταν Έλληνας- Τον 4ο π.Χ. αιώνα δεν υπήρχε η ίδια η Ελλάδα. Όχι, ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας. Αλλά, το ερώτημα είναι που ήταν ακριβώς η «Μακεδονία», γράφει ο Βρετανός συντάκτης.  Οι σημερινοί Έλληνες επιμένουν ότι βρίσκεται στην επικράτειά τους, απαιτώντας από τους γείτονες τους να ξηλώσουν το μνημείο που προκάλεσε μια μακρόχρονη ρήξη με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία- μια κατάσταση που εξομαλύνθηκε αυτόν τον μήνα με την υπογραφή μιας διασυνοριακής συμφωνίας με την μετονομασία αυτού του έθνους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και αποσύρθηκαν οι ελληνικές ενστάσεις όσον αφορά τη συμμετοχή της τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα επικαλούμενο το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Telegraph».

Ο ευρωβουλευτής Κνουτ Φλεκενστάιν σε συνέντευξή στη σλαβική τηλεόραση Νόβα των Σκοπίων, είπε ότι έκανε λάθος στην επιστολή του προς τους Σκοπιανούς που του αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες» και αυτό έγινε λόγω έλλειψης γνώσης του ιδίου για τους πολίτες της πΓΔΜ. Ο Φλεκενστάιν που εκλέχθηκε με το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, είναι μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λόγω του ότι αποκάλεσε τους πολίτες του κράτους των Σκοπίων ως «βορειομακεδόνες» δημιουργήθηκε ισχυρή αντίδραση από τους Σλάβους των Σκοπίων, οι οποίοι απαίτησαν να διορθώσει τις δηλώσεις του. «Παραδέχομαι το λάθος μου. Ο στόχος μου δεν ήταν να βλάψω κανέναν, αλλά για αυτήν (τη δήλωσή μου) αιτία είναι η ανεπαρκής γνώση μου για το λαό σας. Τώρα, όμως, στο υπόλοιπο της ζωής μου, ξέρω ότι είστε Μακεδόνες. Μακεδόνες και όχι νότιοι, ανατολικοί ή δυτικοί Μακεδόνες, αλλά Μακεδόνες, είπε ο Φλεκενστάιν. Τόνισε ότι είναι λίγο απογοητευμένος από την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων που προσδιορίστηκε για το επόμενο έτος, αλλά επεσήμανε ότι οι προετοιμασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων διαρκούν συνήθως μισό χρόνο.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ:  «χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη».

No comments :

Post a Comment