13.11.17

Η συνάντηση Κοτζιά-Μπουσάτι - ΑΟΖ, 12 Μίλια και Νέοι Χάρτες Αλλιώς Βέτο στην Αλβανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, ολοκλήρωσαν τις τριήμερες συνομιλίες στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες. Τα Τίρανα και η Αθήνα δηλώνουν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπου έγινε ουσιαστική πρόοδος.

Πολύ σημαντική για την κυβέρνηση της Αθήνας είναι η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τη λεγόμενη «Συμφωνία της Θάλασσας», όπου μετά το 2009 εκκρεμεί και φαίνεται πως τα δύο μέρη συζήτησαν το θέμα. Η Ελλάδα συμφώνησε να διαπραγματευθεί και να δεχθεί μια ενδιάμεση λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, που φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τα Τίρανα. Πηγές από τη συνάντηση ανέφεραν ότι σύντομα αναμένεται ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ των πλευρών.

Η Αθήνα ζήτησε την επίλυση του ζητήματος των τάφων των Ελλήνων στρατιωτών.
Το θέμα των τσάμηδων, αν και έγινε μέρος της ημερήσιας διάταξης και η κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρουν έναν τρόπο με λιγότερη αρνητική χρέωση και το ζήτημα να είναι πιο αποδεκτό από το ελληνικό κοινό.
Οι δύο υπουργοί μίλησαν για τα (σχολικά) βιβλία και την άρση των αρνητικών φορτίων σε αυτά. Η Αθήνα θέλει να αφαιρεθούν οι αναφορές για την περιοχή της λεγόμενης ‘τσαμουριάς’.
Επίσης ο Κοτζιάς απαίτησε το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ενώ ο Μπουσάτι έθεσε το θέμα της κατάργησης της εμπόλεμης κατάστασης, με την οποία έχουν κατασχεθεί ιδιοκτησίες των Αλβανών και των μειονοτικών πολιτών αλβανικής υπηκοότητας σε ελληνικό έδαφος. Για αυτά, τα μέρη συμφώνησαν ότι υπάρχει μια λύση, μια νομική λύση, που ανήκει στην ελληνική πλευρά, η οποία δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση.

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πολύ σύντομα στην Αλβανία.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: Τηλεοπτική συζήτηση στην αλβανική τηλεόραση για τις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας Νίκου Κοτζιά και Ντιμίτρ Μπουσάτι, στην Ελούντα της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, εμπεριέχει στοιχεία αισιοδοξίας, αλλά ήταν γενικόλογη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία». Αφού ανέφερε ότι οι συνομιλίες «επικεντρώθηκαν σε ανοιχτά διμερή θέματα» και ότι «έγινε ουσιαστική δουλειά», προστίθενται οι εξής φράσεις: «Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων.(….) Οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει λάβει εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άδεια από το Υπουργικό Συμβούλιο να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας (αν δεν υπάρξει πρόοδος σύντομα), έθεσε στον συνομιλητή του όλα τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα στις σχέσεις μας: τον αλβανικό αλυτρωτισμό για την Τσαμουριά όπως αυτός εκφράζεται στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας (σύνορα μέχρι την Πρέβεζα), το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ (που αν κλείσει μπορεί να οδηγήσει την ελληνική πλευρά να επεκτείνει στην Αδριατική τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια), τα ζητήματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητος με βάση τις ληξιαρχικές πράξεις (οι κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα έγιναν από….. Τσάμη αξιωματούχο για να προκληθούμε), και φυσικά το ζήτημα των νεκροταφείων με τους πεσόντες μας το 1940.

O Μπουσάτι από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της καταργήσεως το εμπολέμου που δεν έχει αρθεί αλλά και της οριοθετήσεως των συνόρων κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου με αναφορά στην Χάρτα του Ελνσίνκι. Με βάση όμως ισχύουσα συμφωνία του 1925 τα σύνορα δεν είναι οριστικά. Ο ελληνικός στρατός δεν χαράζει σαφώς τα σύνορα στην περιοχή, καθώς υπάρχει θεωρητικώς η δυνατότης να επεκταθούν αυτά μέσα στην Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος) κατά 5 ολόκληρα χιλιόμετρα. Ο κύριος Κοτζιάς ξεκαθάρισε σε φιλικό τόνο στον συνομιλητή του ότι είναι λάθος για την Κυβέρνησή του να εκτιμά ότι η Ελλάς δεν μπορεί να θυσιάσει δεύτερο βέτο σε εθνική υπόθεση την στιγμή που έχει ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων. Εάν η Αλβανία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα το κάνει.  Ο υπουργός εξωτερικών ετόνισε μάλιστα στον συνομιλητή του ότι θα τεθούν στην Αλβανία χρονικά ορόσημα που θα συνδεθούν με την ενταξιακή πορεία της. Λόγου χάρη να έχει αντικατασταθεί εντός των προσεχών μηνών το σχολικό βιβλίο που εμφανίζει τα σύνορα της Αλβανίας με την Πρέβεζα!

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει επίσης στο ζήτημα της ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να επαναφέρει την Συμφωνία που ακύρωσε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν παρεμβάσεως της Τουρκίας αλλά και άλλων δυνάμεων της περιοχής.

Στην Κυβέρνηση είναι πάντως πεπεισμένοι ότι για να «χαλάσει» η συμφωνία των κυβερνήσεων Καραμανλή-Μπερίσα που υπεγράφη επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη έβαλαν το χέρι τους και οι Ιταλοί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι απελογήθη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Κέρκυρα, επειδή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έχει βάλει στο «ράφι» λόγω εκλογών το ζήτημα της οριοθετήσεως των χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=121694

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΡΙΜΑ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ, ΠΟΥ ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΠΟΙΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ "ΚΟΛΛΗΤΟΣ" ΕΙΝΑΙ.   ΟΥΤΕ "ΒΕΤΟ", ΟΥΤΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ "ΒΕΤΟ", ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΜΙΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΟΥΤΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.

No comments :