24/03/2017

Η.Π.Α: Μελέτη προτείνει την ανάπτυξη των Zumwalt στην Ν.Κορέα μεταξύ άλλων.

Την προκεχωρημένη ανάπτυξη των φουτουριστικών αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου DDG-1000 Zumwalt στη Νότια Κορέα προτείνει στο Ναυτικό των ΗΠΑ μία πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη της δεξαμενής σκέψης CSBA (Center for Strategic and Budgetary Assessments: Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Εκτιμήσεων). Η 138 σελίδων μελέτη, που αναφέρεται στη μελλοντική αρχιτεκτονική δυνάμεων του Ναυτικού των ΗΠΑ καταλήγει ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ θα πρέπει να διαθέτει στόλο 340 πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, ελαφρώς λιγότερα από τις 355 μονάδες που προβλέπει ο ίδιος ο Κλάδος.

Συγκεκριμένα, ο μελλοντικός στόλος προτείνεται, μεταξύ άλλων, να διαθέτει 12 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα (CVN), 10 ελαφρά αεροπλανοφόρα (CVL), τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων DDG-1000, 71 αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων (DDG), 71 φρεγάτες κατευθυνόμενων βλημάτων (FFG). Επίσης, 42 περιπολικά, 66 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια(SSN), 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων (SSBN), 29 πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων [LPD, LX(R)], 26 πετρελαιοφόρα στόλου – πλοία ανεφοδιασμού εν πλω (T-AOE), τέσσερα πλοία μεταφοράς εφοδίων (T-AKE), 14 πλοία υποστήριξης μη επανδρωμένων οχημάτων, τρία πλοία διοίκησης, κ.λπ. 
Εκτιμά επιπρόσθετα, ότι θα πρέπει να επεκταθεί η χρήση μη επανδρωμένων (επιφανείας, υποβρυχίων, αεροσκαφών) ώστε να επαυξηθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Ναυτικού, η ανάπτυξη ομάδων ετοιμότητας αμφιβίων αποτελούμενων από τέσσερα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ενός νέου τύπου ελαφρών αεροπλανοφόρων προς αντικατάσταση των μεγάλου καταστρώματος πτήσεων πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου DDG-1000 Zumwalt, το CSBA συμφωνεί με το Ναυτικό των ΗΠΑ ότι ο αριθμός των τριών μονάδων είναι επαρκής για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων αλλά προτείνει τη μετακίνηση της έδρας τους από τον ναύσταθμο του San Diego (όπου εκτιμάται ότι τελικά θα αποφασιστεί) στη Νότια Κορέα και ειδικότερα στον λιμένα Chinhae! Εκεί, το Ναυτικό των ΗΠΑ ήδη διατηρεί μικρή ναυτική βάση. Σε αυτή την περίπτωση τα αντιτορπιλικά θα μπορούν να παρέχουν δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και πυρών κατά χερσαίων στόχων στη Βόρεια Κορέα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνατότητες των αντιτορπιλικών Zumwalt στην προβολή πυρών κατά επίγειων στόχων έχει εκ των πραγμάτων τεθεί σε αμφιβολία μετά την ακύρωση του προγράμματος ανάπτυξης των πυρομαχικών LRAP (LRLAP: Long Range Land Attack Projectile), που μπορούν να επιτύχουν δραστικά βεληνεκή της τάξης των 63 ναυτικών μιλίων (περίπου 117 χιλιόμετρα) για τα πυροβόλα τους.

http://www.defence-point.gr/news/?p=173905

No comments :

Post a Comment