10/03/2017

Πούτιν στην επίσκεψη Ερντογάν: Σημαντικός εταίρος η Τουρκία

Τονίζω ότι θεωρούμε την Τουρκία σημαντικό εταίρο και στηρίζουμε τον εντατικό πολιτικό μας διάλογο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι αυτή είναι η τέταρτη συνάντησή τους με τον Ερντογάν από τον περασμένο χρόνο. Ο πρόεδρος μίλησε για τα κύρια θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλευρές ενέκριναν τους στόχους και τους στόχους της συνεργασίας, συζήτησαν τις στρατηγικές πτυχές της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, συνεργασίας στο διεθνή στίβο, στην επίλυση των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων. Ο Πούτιν εξήρε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ρωσικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντάς το ως «εξαιρετικό». Η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να συνεχίσουν την ενεργό συνεργασία τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ιδίως κατά του Daesh.

Συζητήθηκαν ακόμη: η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας «Ακούγιου», η έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου εντός του τρέχοντος έτους. Τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας, προκειμένου να συζητήσει με τη ρωσική πλευρά το αντιπυραυλικό σύστημα ‘S-400’. Το ρωσικό δημοσίευμα του Ria Novosti, δεν αναφέρεται σε αυτό.

The Hellenic Information Team

Η Μόσχα είναι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αποκαθίστανται με ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού υπενθύμισε ότι από το 2014, όταν συνεδρίασε το Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής, μέχρι σήμερα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου συνέβησαν πολλά γεγονότα, επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις να περάσουν σ’ ένα επίπεδο αντάξιο των χωρών μας». Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν με πρωτοβουλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών «ώστε να αποκατασταθεί πλήρως σε όλους τους τομείς η συνεργασία αυτή», ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και η υλοποίηση μεγάλων έργων.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα των δύο υπουργείων Αμύνης στην Συρία, λέγοντας ότι υπάρχει ένας «αποτελεσματικός διάλογος που βασίζεται στην εμπιστοσύνη». Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι «οι δύο ηγέτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση τους, θα δώσουν τεράστια σημασία στα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, με την ασφάλεια και με την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με την δολοφονία του ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα». Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης, ότι στο πλαίσιο του συριακού ζητήματος θα συζητηθεί το ζήτημα «της πολιτικής διευθέτησης και της στρατιωτικής συνεργασίας».  Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα αυτό, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά ότι «Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι Ρώσοι στρατιωτικοί συνεχίζουν το έργο τους που αφορά στην υποστήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων και αυτό απαιτεί μια πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό».
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας. «Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία.  Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας». Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment