10/03/2017

Ν.Κορέα: Καθαιρέθηκε η πρόεδρος, ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις

Την απόφαση καθαίρεσης της προέδρου της Νοτίου Κορέας επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο για την υπόθεση διαπλοκής, διαφθοράς και δωροληψίας, στην οποία εμπλέκεται η Samsung και ο επικεφαλής της. Σύμφωνα με την απόφαση η πρόεδρος Παρκ καθίσταται έκπτωτη, όπως προέβλεπεται και η πρωτόδικη απόφαση από τον Δεκέμβριο. Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και ότι πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών. Η Παρκ, η πρώτη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που καθαιρείται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Η υπόθεση διαφθροάς της προέδρου, της κόρης της και άλλων κρατικών αξιωματούχων μέσω δωροδοκιών από τη Samsung έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Νότιο Κορέα προκαλώντας πολιτική αστάθεια σε περίοδο κλιμάκωσης των προκλήσεων από τη Βόρειο Κορέα και ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για την ταχύτερη εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD και η Κίνα αντιδρά σθεναρά.

Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία ήταν τόσο σφοδρές που τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε τόσο σοβαρά που λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment