23.2.17

Το χιτζάμπ της Ελενας Κουντουρά

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού συνόδευσε τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Ριάντ και δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπακούσει στις επιταγές των Σαουδαράβων που απαιτούν από τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ. Αλλά βέβαια δεν το κάνουν όλες...

Δεκέμβριος 2016. Η υπουργός είχε κληθεί να διαβεί το κατώφλι του βασιλικού παλατιού στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Της διεμήνυσαν πως εκείνη, καθώς και οι άλλες γυναίκες στη συνοδεία της, θα πρέπει φορέσουν σκούρο μακρύ φόρεμα που να καλύπτει όλο το σώμα και βεβαίως μαντήλα – οι γυναίκες του βασιλείου έχουν σκεπασμένη την κεφαλή τους, τα μαλλιά τους πρέπει να τα βλέπει μόνο ο άνδρας τους. Η υπουργός διεμήνυσε από την πλευρά της ότι θα φορέσει το ταγέρ της. Με παντελόνι. «Καμία γυναίκα στη συνοδεία μου, ούτε εγώ, θα φορέσουμε το φόρεμα. Το δικαίωμα να επιλέγει κάποιος τα ρούχα του είναι το ίδιο, για άνδρες και γυναίκες», απάντησε. Είναι σοβαρή, επαγγελματίας και θυμωμένη. Η υπουργός ήταν η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν (στη φωτογραφία κάτω), υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, η οποία έθεσε ορθά κοφτά και με το παράδειγμά της τα όρια μεταξύ διπλωματικού πρωτοκόλλου και δικαιωμάτων μιας γυναίκας, σε ένα από τα πιο θεοκρατικά κράτη επί Γης.

Φεβρουάριος 2017. Η υπουργός καλείται και αυτή στο βασιλικό παλάτι του Ριάντ. Φοράει ένα χιτζάμπ που καλύπτει το κεφάλι και βεβαίως ένα φόρεμα που καλύπτει όλα τα άλλα. Είναι πανευτυχής. Ποζάρει όλο χαμόγελα. Η υπουργός αυτή είναι η Ελενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας. Κανείς δεν περιμένει από μια υπουργό Τουρισμού να πάει να τσαντίσει τους Σαουδάραβες, αν και τελευταία φορά που ρώτησα, οι σαουδάραβες τουρίστες στη Μύκονο έρχονται για να απολαύσουν τη θέα κορμιών σαν της κυρίας Κουντουρά με μπικίνι και όχι μπούρκα. Προφανώς η αν. υπουργός Τουρισμού δεν είχε το σθένος της γερμανίδας υπουργού. Ούτε την επιθυμία να προκαλέσει κάποιο, έστω συμβολικό, επεισόδιο διεκδικώντας το δικαίωμα ως γυναίκα και άνθρωπος να ντυθεί όπως ντύνεται σε άλλα ταξίδια της. Συνόδευε βλέπετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο από το υπουργείο Εξωτερικών και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από το Ναυτιλίας, στη διήμερη επίσκεψη στο Ριάντ, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.  Εχει ένα ενδιαφέρον βέβαια, ότι προτού την κερδίσει η πολιτική η κυρία Κουντουρά υπήρξε μοντέλο παγκόσμιας ακτινοβολίας, ένας ύμνος της θηλυκότητας στις πασαρέλες του πλανήτη, μια χειραφετημένη γυναίκα αναγνωρισμένη και με διεθνή καριέρα. Από την άλλη ως μοντέλο είχε μάθει να υπηρετεί το ρούχο και τον κάθε ρόλο που της ανέθεταν. Ετσι και με αυτόν της ενθουσιασμένης –και αδιαμαρτύρητα υποταγμένης στα ενδυματολογικά πρότυπα του αραβικού κόσμου– συνοδού ενός ανώτατου αξιωματούχου.

http://www.protagon.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:  Μας περισσεύουν οι ..."υπουρ-γίδες" και μας λείπουν οι Ελληνίδες...

No comments :