30/01/2017

Κινεζικό οπλισμένο, μη επανδρωμένο CH-4 οι Σαουδάραβες

Την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση της αεροπορικής ακαδημίας «Βασιλιάς Φαϊζάλ» χρησιμοποίησαν οι Σαουδάραβες για να παρουσιάσουν το νέο τους απόκτημα, ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αερόχημα προερχόμενο από την Κίνα, το οποίο μοιάζει σκανδαλιστικά με το αμερικανικό MQ-9 Reaper της General Atomics. Η βασιλική σαουδαραβική Αεροπορία λοιπόν (RSAF: Royal Saudi Air Force) παρουσίασε επίσημα το πρώτο της CH-4, ένα UAV κατασκευής της κινεζικής China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) και ειδικότερα της θυγατρικής China Academy of Aerospace Aerodynamics. Το μη επανδρωμένο αερόχημα που φέρει οπλισμό για την εξουδετέρωση στόχων στο έδαφος από ύψος 5.000 μέτρων, παρουσιάστηκε σε μια λαμπρή τελετή στην προαναφερθείσα βασιλική αεροπορική ακαδημία. Το έχουν προμηθευτεί και οι Ιρακινού και δουλεύει καλά, έχοντας στείλει στον Αλλάχ πολλούς μαχητές του ISIS. Οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα αναπτύσσονται συνεχώς και το εντυπωσιακό είναι ότι και αυτές του Πεκίνου με την Τεχεράνη δεν εξελίσσονται άσχημα, βάζοντας πολύ υψηλό βαθμό στην κινεζική διπλωματία…

http://www.defence-point.gr/news/?p=170188

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΙ ΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ Ο ΤΡΑΜΠ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΜΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΙΙΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΔΗ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΣΙΝΕΣ. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΙΝΑΣ Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΠΑΓΙΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΑΤΤΕΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ. ΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙ ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΕΞΙΑ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ. ΑΣ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ UAV.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) παρουσίασε επίσημα το πρώτο κινέζικο μη επανδρωμένο όχημα CH-4 "Rainbow" σε μια τελετή για τον εορτασμό της 50ης επετείου του King Faisal Air College, στο Ριάντ. Το CH-4 "Rainbow" είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης που μοιάζει καταπληκτικά με το πασίγνωστο Reaper MQ-9 της Genaral Atomics. Η έκδοση CH-4Β είναι ικανή να εκτοξεύσει πυραύλους αέρα-εδάφους AR-1 ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ από το υψόμετρο των 5.000 μέτρων, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί και με κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας FT-5, καθοδήγησης GPS ή λέιζερ. Έχει ακτίνα δράσης 3.500 χιλιόμετρα και μπορεί να περιπολεί στον αέρα για 40 ώρες.

Το κινέζικο εξοπλισμένο drone φαίνεται να διαγράφει μια δυνατή εμπορική επιτυχία στην Μέση Ανατολή για 2 κυρίως λόγους:
- Είναι οικονομικά προσιτό.Στοιχίζει περίπου 1 εκ.$ ενώ το διάσημο Αμερικανικό Reaper MQ-9 της Genaral Atomics περίπου 30 εκ.$.
- Οι Κινέζοι δεν έχουν τους αυστηρούς περιορισμούς της Αμερικής στην πώληση εξοπλισμών ευαίσθητης τεχνολογίας. Οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται αν στους εμπορικούς τους πελάτες υπάρχουν πελάτες που βρίσκονται στην "μαύρη" λίστα χωρών με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Αμερικανοί, έστω και προσχηματικά, το πράττουν. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνήθηκαν την πώληση αντίστοιχων συστημάτων σε Ιράκ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Τελικά η Κίνα κάλυψε το κενό και προμήθευσε τις παραπάνω χώρες με τα δικά της CH-4B "Rainbow"... Τα CH-4B "Rainbow" της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται να έχουν πάρει μέρος στις συγκρούσεις στην Υεμένη, ενώ αυτά του Ιράκ, από το 2015 υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά των μαχητών του ISIS.

Βίντεο από την επίσκεψη του Ιρακινού Υπουργού Άμυνας στην Αεροπορική βάση του Kut Al Hayy το 2015, όπου του έγινε επίδειξη των συστημάτων των Ιρακινών CH-4B "Rainbow" : https://www.youtube.com/watch?v=vmUJBHBysP0

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment