31/01/2017

Ρωσία: "Ζώνες ασφαλείας" μόνον αν το δεχτεί η Συρία

H Ρωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει μια πρόταση των ΗΠΑ που στοχεύει στη Συρία στη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για τους πρόσφυγες υπό την προυπόθεση ότι ο σύριος πρόεδρος Bachar el-Assad θα δώσει την συγκατάθεσή του γνωστοποίησε σήμερα ο επικαφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Η αμερικανική πρόταση για δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τους πρόσφυγες στη Συρία συζητήθηκε στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης στις γειτονικές χώρες της Μ Ανατολής όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Sergueï Lavrov στη Mόσχα σε μια συνέντευξη τύπου με τον ομόλογο του της Ερυθραίας Osman Saleh. Αντίθετα διευκρίνισε ότι θα έπερπε να συζητηθούν πολύ καλά οι φάσεις ανάληψης και κυρίως να αποκτηθεί η συμφωνία του προέδρου της Συρίας Bachar el-Assad. «Σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε να επαναλαμβάνεται το λιβυκό σενάριο όταν δημιουργήθηκε μια τέτοια ζώνη στην Benghazi αλλά χρησιμοποιήθηκε για να πολεμηθεί ο Mouammar Kadhafi», συνέχισε.

Όπως αποκαλύπτουν τα μίντια ο Donald Trump προσανατολίζεται στην πιθανότητα να υπογράψει ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο ΥΠΕΞ και ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα οφείλουν να παρουσιάσουν εντός 90 ημερών το σχέδιο μιας δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία και μέσα στις γειτονικές περιοχές όπου οι σύριοι πρόσφυγες θα περιμένουν την προώθησή τους σε τρίτες χώρες. O Trump αρχικά σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε ένα σχέδιο για να εδραιωθούν ασφαλείς ζώνες στη Συρία. Έσπευσαν αρκετές πρωτεύουσες να τοποθετηθούν σχετικά ενώ η Δαμασκός έχει παραμείνει σιωπηλή. Εγκαίρως η Μόσχα είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες, ενώ αντίθετα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο η Ντόχα όσο και η Άγκυρα.

Aλλά η Δαμασκός σιωπά και σ΄ένα άλλο θέμα όπως αυτό της ρωσικής πρότασης Συντάγματος. Ποιό είναι το μυστικό αυτής της σιωπής αναρωτιέται το Shaamtimes και επιχειρεί να το ερμηνεύσει. Η σιωπή της Δαμασκού σημαίνει ίσως ότι θα μεταφέρει τους αντιπάλους σε ένα άλλο τεραίν ή πλαίσιο που αυτή θα επιλέξει ενώ η σιωπή έναντι των συμμάχων είναι ένα άλλο θέμα. Μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει προηγηθεί μια συμφωνία ή κοινή πλατφόρμα ή τακτικισμός ή μεταγενέστερη συμφωνία ή άλλες δυνατότητες που δεν έχουν σχέση με τις στρατηγικές συμμαχίες και κόκκινες γραμμές. Η σιωπή ενδεχομένως πηγάζει από τη συναίσθηση του καθήκοντος και της βαρύτητας της ευθύνης έναντι στο κράτος και στο έθνος ή ν΄αποτελεί ένα πλεονέκτημα καθώς θα της δοθεί στη συνέχεια ν΄αποκρούσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης. Η σιωπή της Δαμασκού ίσως να είναι ηχηρότερη από κάθε πομπώδη ομιλία.

https://dimpenews.com/

No comments :

Post a Comment