05/01/2017

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί τις ΗΠΑ οτι την άφησαν μόνη στην Συρία και ξαναθέτει θέμα Ιντσιρλίκ

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην στρατιωτική της εμπλοκή στη Συρία. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως υποστήριξη από τον “διεθνή συνασπισμό”, δηλαδή από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είχε ζητήσει αεροπορική υποστηρίξη στις επιχειρήσεις στην Αλ Μπαμπ, αλλά οι ΗΠΑ αδιαφόρησαν. Ως απάντηση σ΄ αυτή την αντιμετώπιση ο Ισίκ έθεσε ξανά υπό αμφισβήτηση την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι “όλες οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού και κατεξοχήν οι ΗΠΑ, θα προσφέρουν την αεροπορική υποστήριξη που έχει ανάγκη η Τουρκία στην Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι ειδικά οι χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, οι χώρες του συνασπισμού που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της ISIS, δεν προσφέρουν υποστήριξη σε αυτή την επιχείρηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που υποστηρίζεται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις,στην Αλ Μπαμπ”.

«Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα του κλεισίματος της νατοϊκής βάσης του Ίντζιρλικ». Το συγκεκριμένο μήνυμα στέλνει ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου Προέδρου, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν. Ο κ. Καλίν προβαίνει στην παραπάνω δήλωση σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα φιλοκυβερνητικό κανάλι την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός τύπος ξεκινά εκστρατεία για τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας της νατοϊκής βάσης. Ο κ. Καλίν θέτει ως προϋπόθεση για την συνέχεια της λειτουργίας της νατοϊκής βάσης την παροχή υποστήριξης στον τουρκικό στρατό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε εκφράσει σημαντικές υποψίες σχετικά με την εμπλοκή της βάσης του Ίντζιρλικ στο πραξικόπημα του Ιουλίου. Στην Άγκυρα, το νέο μήνυμα της Τουρκίας εκλαμβάνεται ως μια κίνηση που έχει στόχο την άσκηση πίεσης στην νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

ΑΜΠΕ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή ότι η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της χώρας βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία και δεν είναι βάση του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπέρ Τούρκ» είπε χαρακτηριστικά: «Η βάση του Ιντσιρλίκ δεν είναι βάση του ΝΑΤΟ. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Μπορούν (οι ξένες δυνάμεις) να βρίσκονται εκεί με την άδεια της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τη στρατηγική στρατιωτική εγκατάσταση και προειδοποίησε τους συμμάχους της χώρας να είναι σαφείς στην καταπολέμηση του Daesh. Τα σχόλια του Ισίκ, έρχονται σε μια στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί το ρόλο των ΗΠΑ που βρίσκεται στην ηγεσία του συνασπισμού εναντίον του Daesh στη Συρία. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απέφυγαν να υποστηρίξουν αεροπορικά τους Τούρκους και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία κατά του Daesh, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment