10/01/2017

Η Κίνα αντιμετωπίζει εχθρικά την Ινδία.

Το ένα τρίτο της κινεζικής ναυτικής δύναμης είναι ανεπτυγμένο στον Ινδικό ωκεανό. Οι Κινέζοι σχηματίζουν ένα δίκτυο συμμαχιών βάσει του δόγματος «της γραμμής των μαργαριταριών» με χώρες στη περιφέρεια της Ινδίας, όπως η Μιανμάρ και κυρίως το Πακιστάν. Επίσης, έχει εμπλακεί στο ζήτημα του Κασμίρ και του Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν, κατηγορώντας παράλληλα την Ινδία ότι ενισχύει αντικινεζικές κινήσεις στο Θιβέτ. Το Πεκίνο επίσης έχει θέσει την Ινδία εκτός των σχεδίων του για τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού και τον τετραμερή διάλογο για το Αφγανιστάν, την αποκλείει από τις συνομιλίες της ομάδας των Nuclear Suppliers Group (NSG) και υποστηρίζει ανοικτά την τρομοκρατική ομάδα του Μασούντ Αζάρ που δρα στο Κασμίρ και μάλιστα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμη, η στρατιωτική παρουσία της Κίνας έναντι της Ινδίας έχει ισχυροποιηθεί. Η Κίνα υποστηρίζει το Πακιστάν και στέλνει πλοία της στην Σρι Λάνκα και στο Πακιστάν τα οποία περιπολούν επιθετικά στον Ινδικό. Περαιτέρω, συνεργάζεται στενά με το Πακιστάν στον τομέα της άμυνας, εφοδιάζει Πακιστάν και Μπαγκλαντές, πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα και παρέχει στις χώρες αυτές δάνεια.

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης κατά της Κίνας για τις κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα επέφερε κλιμάκωση των σχέσεων Δελχί και Πεκίνου το οποίο αντιδρά στην συνεργασία Ινδίας–Βιετνάμ στον τομέα της ενέργειας και στις κοινές ναυτικές ασκήσεις σε ύδατα που η Κίνα θεωρεί δικά της. Οι κινεζικές κινήσεις προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στην Ινδία. Το Πεκίνο εμφανίζεται επίσης δυσαρεστημένο από την συνεργασία Ινδίας – Ιαπωνίας. Στις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ινδίας, η Κίνα προχώρησε σε κοινές ασκήσεις με τη Ρωσία. Η κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας σπρώχνει το Πακιστάν ακόμα περισσότερο στην αγκαλιά του Πεκίνου. Κατά συνέπεια όμως, το Πακιστάν θα υποστεί και μεγαλύτερες πιέσεις από τις ΗΠΑ για τη τρομοκρατία, το Αφγανιστάν, τα πυρηνικά και το πυραυλικό του πρόγραμμα. Οι συνέπειες της κόντρας Κίνας–Ινδίας θα είναι παγκόσμιες. Η αμυντική, οικονομική συνεργασία Κίνας–Ρωσίας πιθανόν θα επεκταθεί ιδιαίτερα και στον τομέα της ενέργειας. Το κινεζικό σχέδιο σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη μέσω της Ρωσίας θα εξουδετερώσει την σημασία των στενών της Μαλαισίας ενώ και η Αφρική θα τριχοτομηθεί σε ζώνες επιρροής της Δύσης, της Κίνας και της Ινδίας. Στη Λατινική Αμερική ορισμένες χώρες θέλουν στενότερη σχέση με την Κίνα, ενώ και οι υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας θα περιοριστούν σημαντικά μειώνοντας όμως και την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και προκαλώντας, πιθανώς, μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Από τις 15 περιπτώσεις κόντρας αναδυόμενων δυνάμεων έναντι καθιερωμένων δυνάμεων που μελέτησε ο γνωστός Κίσινγκερ οι 10 κατέληξαν σε ένοπλη σύγκρουση. Ινδία και Κίνα μπορούν ακόμα να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα. Δυστυχώς όμως οι κινεζικές κινήσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=168814

No comments :

Post a Comment