2.12.16

Ο Κίσιντζερ στο Πεκίνο

Τεράστιο ενδιαφέρον για πολλές πρωτεύουσες στον κόσμο παρουσιάζει η επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπέργηρου πλέον – 93 ετών – Χένρι Κίσινγκερ στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, καθώς στη μνήμη έρχεται το άνοιγμα που επιχειρήθηκε επί προεδρίας Νίξον στις αρχές τις δεκαετίας του 1970, όταν και είχε επισκεφτεί μυστικά την Κίνα, οδηγώντας στη συνέχεια σε μια μεγάλη ανατροπή στις διεθνείς σχέσεις της εποχής. Οι δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια από τον Κινέζο πρόεδρο παρουσιάζουν αυτονόητο ενδιαφέρον: «Η εξέλιξη των σινο-αμερικανικών δεσμών μετά τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων έχει αποδείξει ότι τα κοινά συμφέροντά μας υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαφορές»! Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να κατανοούν σωστά τις στρατηγικές προθέσεις της άλλης χώρας και να μη βλέπουν τη διμερή σχέση ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος (zero-sum game), να δώσουν έμφαση στην αποτροπή των συγκρούσεων, να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό και να συνεργάζονται για το κοινό καλό…

Από την πλευρά του, ο Κίσιντζερ που θεωρείται βέβαιο ότι μετέφερε μήνυμα του νέου προέδρου προς τους Κινέζους, δήλωσε ότι πιστεύει πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Κίνα, την ανάπτυξη των σχέσεων Πεκίνου–Ουάσινγκτον με βιώσιμο και σταθερό τρόπο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=166288

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΤΡΕΒΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΓΗΡΟΥ ΣΙΩΝΙΣΤΗ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ. ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΩΣΣΟ-ΣΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ.  ΑΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΜΗΝΥΜΑ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΡΩΣΣΟ-ΣΙΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΚΑΛΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΟΥΝ. ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟ-ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΙΓΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΡΩΣΣΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ. ΙΔΩΜΕΝ.

No comments :