31.12.16

Νανο-καλώδια διαμέτρου μόλις τριών ατόμων.

Επιστήμονες του Stanford University και του SLAC National Accelerator Laboratory του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑανακάλυψαν έναν τρόπο να χρησιμοποιούν αδαμαντοειδή - τα μικρότερα δυνατά τμήματα διαμαντιού- για να συνθέσουν τα λεπτότερα ηλεκτρικά καλώδια, με διάμετρο μόλις τριών ατόμων. Όπως αναφέρει το PhysOrg, πιάνοντας διάφορα είδη ατόμων και συνδυάζοντάς τα σαν τουβλάκια LEGO, η νέα τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μικροσκοπικών καλωδίων για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, περιλαμβανομένων υφασμάτων που παράγουν ηλεκτρισμό, οπτοηλεκτρονικών συσκευών που αξιοποιούν τόσο ηλεκτρισμό όσο και φως, και υπεραγώγιμων υλικών μέσα από τα οποία περνά ηλεκτρισμός χωρίς καμία απώλεια. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τη δουλειά τους στο Nature Materials. «Αυτό που δείξαμε εδώ είναι ότι μπορούμε να φτιάξουμε μικροσκοπικά, αγώγιμα καλώδια, του μικρότερου δυνατού μεγέθους, που στην ουσία αυτοσυναρμολογούνται» είπε ο Χάο Γιαν, μεταδιδακτορικός ερευνητές και επικεφαλής συντάκτης του paper. «Η διαδικασία είναι απλή...βάζεις μαζί τα συστατικά και μπορείς να έχεις αποτελέσματα σε μισή ώρα. Είναι λες και τα αδαμαντοειδή να ξέρουν πού θέλουν να πάνε».

Αν και υπάρχουν και άλλοι τρόποι για αυτοσυναρμολόγηση υλικών, πρόκειται για τον πρώτο που επιτρέπει δημιουργία νανοκαλωδίου με στέρεο, κρυσταλλικό πυρήνα που έχει καλές ηλεκτρονικές ιδιότητες, τόνισε ο Νίκολας Μελός, άλλος ένας εκ των συντελεστών της έρευνας.  Τα καλώδια αυτά έχουν έναν πυρήνα - ημιαγωγό- έναν συνδυασμό χαλκού και θείου (chalcogenide), περιτριγυρισμένο από αδαμαντοειδή, που σχηματίζουν ένα μονωτικό κέλυφος. Το μικρό μέγεθος είναι σημαντικό, τόνισε ο Μελός, επειδή ένα υλικό το οποίο υπάρχει σε μόνο μία ή δύο διαστάσεις- κουκκίδες, καλώδια ή φύλλα σε ατομική κλίμακα- μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές, ασυνήθιστες, συγκριτικά με το ίδιο υλικό, αν έχει παραχθεί σε μεγάλη μάζα.  Η νέα αυτή μέθοδος επιτρέπει στους ερευνητές να συνθέτουν αυτά τα υλικά με ακρίβεια ατόμου και μεγάλο βαθμό ελέγχου. Η ομάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει αδαμαντοειδή για τη δημιουργία μονοδιάστατων καλωδίων βασισμένων στο κάδμιο, τον ψευδάργυρο, τον σίδηρο και το ασήμι, περιλαμβανομένων κάποιων που αναπτύχθηκαν αρκετά για να είναι ορατά και χωρίς μικροσκόπιο.

http://www.naftemporiki.gr/

6 comments :

Anonymous said...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΠΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ;;;ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΤΑΛΑΝΤΩΣΗ;;;ΤΙ ΜΟΡΦΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ;;;

-ΔΗΜΗΤΡΑ-

ΙΣΧΥΣ said...

http://phys.org/news/2016-12-world-smallest-diamonds-wires-atoms.html

ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΨΗΓΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ. ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΕΦΙ ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ:
Nano system operates with interacting electrons, but no electric current
http://phys.org/news/2016-12-nano-interacting-electrons-electric-current.html

ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ -ΔΗΜΗΤΡΑ-

ΙΣΧΥΣ said...

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: http://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/full/nmat4823.html

Anonymous said...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ.ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΑ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ (ΛΟΓΙΚΟ).ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΥΡΗΝΑ ΚΑΔΜΙΟΥ.ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΣΕ ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ!
ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΡΙΟΔΟ ΛΥΧΝΙΑ, ΒΕΒΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΛΛΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ.ΥΠΕΘΕΣΑ ΠΩΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΕΧΕΙΣ ΡΕΥΜΑ!ΟΝΤΩΣ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΚΑΘΕΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ (ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ).ΕΠΙΣΗΣ, ΗΡΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΕΘΗΚΑ Ν'ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΣΚΑΝΕ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΙΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΙΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΕΣ...

-ΔΗΜΗΤΡΑ-

ΙΣΧΥΣ said...

ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΛΛΟ ΠΕΣ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΠΩΣ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΙΠΤΑΝΤΟ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΟΥΛΟΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΠΑΓΙΑΤΕΜΕΝΩΝ "ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ" ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ... ΚΡΕΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Anonymous said...

ΧΑΧΑ.ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ...ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΟΔΟΥΛΟΣ ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

-ΔΗΜΗΤΡΑ-