12/12/2016

Η.Π.Α: Δοκιμές και ανάπτυξη πυρίμαχης στολής μάχης

Την ανάπτυξη ενός νέου υφάσματος που θα βελτιώσει τις στολές μάχης και ταυτόχρονα θα τονώσει την εγχώρια παραγωγή τους ανακοίνωσαν ερευνητές του Κέντρου Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Μαχητή Natick (NSRDEC: Natick Soldier Research, Development and Engineering Center) της Διοίκησης Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής (RDECOM: Research, Development and Engineering Command) του Στρατού των ΗΠΑ. Το νέο ύφασμα αποτελείται κατά 50% από μαλλί, κατά 42% από Nomex, κατά 5% από κέβλαρ και κατά 3% από αντιστατικές ίνες P140. Σύμφωνα με την Carole Winterhalter, μηχανικό τεχνολογίας υφασμάτων του NSRDEC ένας από τους σκοπούς του προγράμματος ανάπτυξης είναι η δημιουργία μίας πυρίμαχης στολής μάχης κατασκευασμένης εξ ολοκλήρου από εγχώρια υλικά.  «Έχουμε ένα χαμηλού βάρους ύφασμα που είναι εγγενώς πυρίμαχο χωρίς να έχει υποβληθεί σε τοπική επεξεργασία ώστε να αποκτήσει αυτή την ιδιότητα», σημείωσε η Winterhalter. «Εισάγουμε ένα πολύ φιλικό προς το περιβάλλον και εύκολο στην υποστήριξη του ύφασμα στη στολή μάχης», συμπλήρωσε. Το ύφασμα αποτελεί το μοναδικό βασισμένο στο μαλλί που εισάγεται στον Στρατό των ΗΠΑ.

Προκειμένου να διαπιστωθούν στο πεδίο οι δυνατότητες του νέου υφάσματος τρεις ερευνητές του Στρατού μετέβησαν στη Γερμανία από τις 26 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 προκειμένου να συνεργαστούν με περίπου 100 στρατιώτες που συμμετείχαν στην άσκηση «Combined Resolve VII», και οι οποίοι είχαν επιλεγεί για τη δοκιμή και αξιολόγηση των πρωτότυπων στολών κατασκευασμένων από το νέο ύφασμα. Κάθε στρατιώτης έλαβε τρεις στολές κατασκευασμένες από το νέο ύφασμα. Η πρώτη είχε υποστεί συνολική (ως ενδυμασία) επεξεργασία με περμεθρίνη (φθειροκτόνο), το ύφασμα της δεύτερης είχε επίσης υποστεί επεξεργασία με περμεθρίνη ενώ η τρίτη δεν είχε υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία. Οι στρατιώτες–δοκιμαστές, που ανήκαν σε διαφορετικές στρατιωτικές ειδικότητες, φόρεσαν την κάθε μία στολή για διάστημα επτά ημερών δραστηριοποιούμενοι στο πεδίο. Οι οδηγίες που τους είχαν δοθεί τόνιζαν σαφώς ότι θα πρέπει να αποφύγουν τη σύγκριση των πρωτοτύπων στολών με τις υφιστάμενες καθώς και τη σύγκριση της παραλλαγής τους. Αντίθετα οι δοκιμαστές θα έπρεπε να γνωστοποιήσουν την άποψη τους σε σχέση με την άνεση, την αντοχή, την πλύση και τυχόν συρρίκνωση, την ανθεκτικότητα στα έντομα και τη συνολική απόδοση ώστε να εκτιμηθεί αν θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάπτυξη του νέου υφάσματος. Παρά το γεγονός ότι η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν δεν έχει ολοκληρωθεί τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δοκιμαστών ικανοποιήθηκε από το νέο ύφασμα λόγω του χαμηλού βάρους του και της διαπερατότητας του, που επέτρεπε στο σώμα να αναπνέει.

Πάντως η Winterhalter είναι αισιόδοξη για τις πιθανότητες εισαγωγής του βασισμένου στο μαλλί υφάσματος στις στολές μάχης λόγω των περιβαλλοντικών, παραγωγικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων του. Μάλιστα σημείωσε ότι στις ΗΠΑ περίπου 80.000 κτηνοτρόφοι εκτρέφουν ζώα για το μαλλί τους και ότι ο Στρατός επιθυμεί να τους εντάξει στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Το μαλλί είναι 100% βιοδιασπώμενο, εύκολο να υποβληθεί σε βαφή και απορροφά υγρασία», είπε η Winterhalter. Ταυτόχρονα το νέο ύφασμα μπορεί να εκμεταλλευτεί μία άλλη τεχνολογία που ανέπτυξε ο Στρατός των ΗΠΑ και η οποία φέρει την ονομασία «Super Wash» («υπερ-πλύση»). Η τεχνολογία ελαχιστοποιεί τη συρρίκνωση του μάλλινου υφάσματος που επίσης περιέχει και άλλες ίνες με αποτέλεσμα να το καθιστά ιδανικό για σχεδόν κάθε χρήση (μπουφάν, παντελόνια, χιτώνια, εσώρουχα, καλύμματα κεφαλής, γάντια, κάλτσες, κ.λπ.). Την παρούσα περίοδο οι ερευνητές του NSRDEC σχεδιάζουν ευρύτερης κλίμακας δοκιμή πεδίου που η διάρκεια της θα ανέλθει σε 30 ημέρες ώστε να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα για την άνεση και την αντοχή του νέου υφάσματος.

http://www.defence-point.gr/news/?p=166918

No comments :

Post a Comment