25/11/2016

Βουλγαρία: 2000 πρόσφυγες έκαψαν και διέλυσαν μεταναστευτικό κέντρο - Βίαιες συγκρούσεις λαθρομεταναστών-αστυνομίας - Στρατιώτες θα περιφρουρούν ‘επαναστατημένο’ προσφυγικό καταυλισμό

Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και της βουλγαρικής αστυνομίας και της χωροφυλακής, ξέσπασαν στην πόλη Χαρμανλί, στα νότιοα-κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με την βουλγαρική τηλεόραση bTV. Η κλιμάκωση της έντασης έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση να μεταφερθεί το κέντρο προσφύγων από το κέντρο της πόλης. Το μέτρο αυτό ελήφθη μετά τη δημόσια δυσαρέσκεια και τον φόβο μετάδοσης σπάνιων μολυσματικών ασθενειών. Ο υπουργός Υγείας Πέταρ Μοσκώφ, παραιτήθηκε αφού έδωσε εντολή να επισκεφθεί το στρατόπεδο ιατρικό κλιμάκιο, για να εξετάσει τους ξένους και να διαπιστώσει εάν πράγματι υπάρχουν επικίνδυνες για την υγεία του λαού ασθένειες. Εκατοντάδες πρόσφυγες συγκρούσθηκαν με την βουλγαρική αστυνομία η οποία μετέφερε στον καταυλισμό κανόνια νερού. Οι πρόσφυγες έριχναν πέτρες και ξύλα. Μετά εκδηλώθηκε φωτιά, κάηκαν ορισμένα κτήρια μεταξύ αυτών η τραπεζαρία και το κέντρο υποδοχής. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία. Οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της . Η εξέγερση άρχισε στις 12:00 και πολλοί πρόσφυγες προσπάθησαν να φύγουν από την πόλη.

Συνολικά 60 στρατιώτες από τη 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία- Στάρα Ζάγκορα, με εξειδικευμένο εξοπλισμό από την «Στρατιωτική Αστυνομία», από σήμερα, 25 Νοεμβρίου, θα βρίσκονται στον περίγυρο του προσφυγικού καταυλισμού στην κωμόπολη Χαρμανλί, για να βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην περιφρούρηση του μεταναστευτικού στρατοπέδου. Μάλιστα, αποφασίσθηκε να αποσταλεί ομάδα της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας για υγειονομικό έλεγχο των προσφυγο-μεταναστών του στρατοπέδου. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στον καταυλισμό, ο οποίος χθες βρισκόταν σε αναβρασμό, όπου οι μετανάστες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε δομές του στρατοπέδου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο αρχηγός της Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίν Ποπόφ.

Τουλάχιστον 24 Βούλγαροι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 400 μετανάστες συνελήφθησαν κατά τη σύγκρουση αστυνομίας- μεταναστών, στο μεγαλύτερο στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαρμανλί της Βουλγαρίας. Στις συγκρούσεις συμμετείχαν περίπου 1500 μετανάστες(ΒΙΝΤΕΟ) και εξαιτίας της μεγάλης έκτασής τους, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουγγαρία. Ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε κλειστό στρατόπεδο και ελπίζει ότι αυτό θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Ορισμένοι από τους μετανάστες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, χώρα καταγωγής τους. Μετά τη σύγκρουση, συνελήφθησαν περισσότεροι από 400 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού για να ηρεμήσει την αναταραχή.

«Με βάση τη συμφωνία ΕΕ και Αφγανιστάν, θα αρχίσει διαδικασία έκδοσης Αφγανών μεταναστών, που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Δεκεμβρίου. Όλοι όσοι συμμετείχαν στις βίαιες συγκρούσεις θα μεταφερθούν σε κλειστό στρατόπεδο», είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους. Οι μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έκαψαν λάστιχα και λιθοβόλησαν περίπου τους 250 αστυνομικούς και πυροσβέστες. Η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης στο Χαρμανλί, Νίνα Νικόλοβα, δήλωσε ότι οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν γιατί τέθηκε σε καραντίνα το στρατόπεδο εξαιτίας επιδημίας ψώρας. Η Βουλγαρία φιλοξενεί περίπου 13000 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment