1.10.16

Η.Β: "Η Σκοτία δεν έχει δικαίωμα βέτο όσον αφορά το Brexit"

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΑΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ή ΑΦΟΥ ΕΠΙΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ "ΟΙ ΛΑΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ, ΧΙΠΙΚΑ, ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ.

«Λέω με σαφήνεια πως, καθώς μελετάμε τη διαπραγμάτευση αυτή, θα εμπλέξουμε πλήρως την κυβέρνηση της Σκοτίας στις συζητήσεις που κάνουμε, στην προετοιμασία για τη θέση που θα υιοθετήσει το ΗΒ», είπε η Μέι στο BBC Scotland. Ερωτηθείσα εάν η Σκοτία θα έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit, η Μέι απάντησε «το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μία θέση στη διαπραγμάτευση και εμείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Μέι πρόσθεσε ότι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο συναποτελούν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία). Τα τοπικά Κοινοβούλια θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία καθώς το εάν έχουν λόγο επί της απόφασης αυτής μείζονος σημασίας δεν είναι σαφές, αν και η παράδοση επιτάσσει να τοποθετούνται για ζητήματα που τα αφορούν. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν "πρέπει να γίνει άλλο ένα δημοψήφισμα στη Σκοτία;" Η απάντησή μου είναι "όχι". Δεν πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκοτία», υπογράμμισε η Τερέζα Μέι.

Η Σκοτία θέλει να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ε.Ε ώστε να αποτραπεί ένα «σκληρό Brexit» που θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της σκοτσέζικης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον. Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, η Στέρτζον είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, εγείροντας το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κατατμηθεί την ώρα που προσπαθεί να χαράξει μόνη νέα πορεία, εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Οι Σκοτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2014. Στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε ή την αποχώρηση από αυτήν, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής, ενώ η Αγγλία και η Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης.

ΑΜΠΕ

No comments :