09/10/2016

Ζαν Μαρί Λεπέν: «Πιο κοντά πλέον στις ιδέες μου είναι ο Σαρκοζί, παρά η κόρη μου»,

"Αν θέλατε κάποια επιβεβαίωση του πόσο πολύ προς τα δεξιά έχει πάει ο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να εκλεγεί, αυτή ήρθε με τα λόγια του Jean-Marie Le Pen, πρώην ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου", διαβάζουμε στην Local. Και συνεχίζει: Ο Jean-Marie Le Pen, πατέρας της σημερινής αρχηγού του κόμματος, Marine, επέκρινε την κόρη του ότι είναι πάρα πολύ «κεντρώα» και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο πραγματικός κληρονόμος του είναι ο Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί, ο οποίος νίκησε τον Jean-Marie Le Pen στις προεδρικές εκλογές του 2007, αγωνίζεται να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του κεντροδεξιού κόμματος το Νοέμβριο, για να έχει ισχυρή πιθανότητα να επανεκλεγεί αρχηγός του κράτους τον επόμενο Μάιο. Ως μέρος της εκστρατείας του για να νικήσει τον αντίπαλό του Ζιπέ, ο Σαρκοζί έχει καταλάβει το χώρο που παραδοσιακά κατείχε το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν. Έχει μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη η Γαλλία να θέσει τέρμα στη μετανάστευση, να κλείσει τα σύνορά της, να φυλακίσει τους υπόπτους που έχουν συμπάθειες στην τζιχάντ και για το πώς οι μουσουλμάνοι πρέπει να αφομοιωθούν στο γαλλικό πολιτισμό.

Ο Le Pen ο πρεσβύτερος λέει: «Αυτός καταλαμβάνει τον χώρο που η Marine Le Pen έχει εγκαταλείψει για να πάει στο κέντρο. Ο Σαρκοζί από την άλλη πλευρά έχει εγκαταλείψει τον κεντρώο χώρο για να κατευθυνθεί προς την εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά, που κερδίζει την κοινή γνώμη λόγω της πίεσης των πρόσφατων γεγονότων. Δεν είμαι εγώ που έχω γίνει περισσότερο σαν τον Σαρκοζί, είναι αυτός που έχει γίνει περισσότερο σαν τον Jean-Marie Le Pen», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του FN.  Στη συνέχεια ο Le Pen επέκρινε την κόρη του για την πρόσφατη αποκήρυξη του logo του Εθνικού Μετώπου με την φλόγα και τα αρχικά FN. «Είναι αυτοκτονία», είπε. Σε μια πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση της Marine Le Pen κάθε μνεία του Εθνικού Μετώπου, ακόμη και του ονόματος «Le Pen» εξαφανίστηκε από τις αφίσες, καθώς η ίδια προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τα πιο ακραία στοιχεία μέσα στο κόμμα και να κάνει τον εαυτό της πιο εκλόγιμο. «Δεν ξέρω ποιον θα ψηφίσω. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά μηνών οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», είπε ο Jean-Marie Le Pen.

Σε ένα άλλο άρθρο, του πατριωτικού-καθολικού ‘Le Salon Beige’, επικριτικό στην μεταβολή της πολιτικής σκέψης της Μαρίν Λεπέν, σχετικά με το Ισλάμ, διαβάζουμε:
- Η Marine Le Pen, το 2009 θεωρούσε ότι το Ισλάμ ήταν απολύτως ασυμβίβαστο με το laïcité (κοσμικό χαρακτήρα του κράτους): "Νομίζω ότι η Γαλλία μπορεί να είναι κοσμική γιατί είναι χριστιανική από τον πολιτισμό, και μπορούμε να δούμε ότι οι μουσουλμανικές χώρες έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να γίνουν κοσμικές. Οι μουσουλμανικές χώρες που είναι εκκοσμικευμένες γενικά έχουν αναγκαστεί να γίνουν εκκοσμικευμένες (...) η laïcité είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το Ισλάμ, διότι το Ισλάμ συγχωνεύει το πνευματικό με το τωρινό".
- Όμως το 2016, η Le Pen δήλωσε στο TF1, ότι το «εκκοσμικευμένο» Ισλάμ είναι συμβατό με τη Δημοκρατία: "Για περισσότερο από έναν αιώνα, στη Γαλλία, ζήσαμε σε απόλυτη ηρεμία στο πλαίσιο ενός συστήματος laïcité. Δεν ήταν μέρος των δημόσιων συζητήσεων, επειδή κανείς δεν αρνήθηκε ότι η Γαλλία είχε χριστιανικές ρίζες και εκκοσμικεύτηκε από τον Διαφωτισμό. Πρέπει οι μουσουλμάνοι να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση. Από την πλευρά μου, νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι. Ένα Ισλάμ, όπως το γνωρίζουμε, εκκοσμικευμένο από τον Διαφωτισμό, όπως και οι άλλες θρησκείες".
Είτε αστειεύεται, είτε προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοσιογράφων, ισλάμ «εκκοσμικευμένο» δεν υπάρχει, εκτός από το μυαλό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δημιούργησε την έννοια του «Ισλάμ της Γαλλίας». Για χρόνια ο Σαρκοζί ήταν ο στόχος των επικρίσεων της Marine Le Pen και τώρα αυτή κάνει ακριβώς ό, τι έκανε εκείνος! Λέει ότι το Ισλάμ μπορεί να «τροποποιηθεί» για να προσαρμοστεί στη Δημοκρατία!

[Σημείωση: Δεν περίμενε τον «Διαφωτισμό» ο Χριστιανισμός για να αναγνωρίσει τον διαχωρισμό Εκκλησίας/κράτους. Ο Διαφωτισμός επιχείρησε να εξολοθρεύσει τον Χριστιανισμό με αίμα. Ο νόμος του 1905 προσπάθησε να διαιρέσει τη Γαλλία στα δύο: η κοσμική και η Καθολική, αλλά ένα έθνος που χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά κομμάτια δεν μπορεί να επιβιώσει. Η σχέση του γαλλικού κράτους με τους Γάλλους Καθολικούς, με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε καθώς το κράτος έγινε όλο και πιο σοσιαλιστικό και καθώς οι άνθρωποι έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη θρησκεία. Είναι πλέον αδιανόητο ότι μια ρήξη όπως ο νόμος του 1905, θα μπορούσε να επαναληφθεί με μια ολοκληρωτική, άκαμπτη και κατακτητική ιδεολογία, όπως είναι το Ισλάμ.]

Η Marine ακολουθεί ένα δρόμο συνεχούς οπισθοδρόμησης τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθεί να επινοήσει μια κομματική πλατφόρμα που ελπίζει ότι θα την οδηγήσει αλάνθαστα σε νίκη το 2017. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί παραδοσιακοί καθολικοί, μέλη του Εθνικού Μετώπου και άλλων δεξιών κομμάτων, προσπαθούν να σχηματίσουν νέες ομάδες και ενώσεις για να ενισχύσουν την εικόνα του κόμματος στο μυαλό των αυθεντικών συντηρητικών ψηφοφόρων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλλική δεξιά δεν σταματούν ποτέ, διχόνοια, καυγάδες και αδυναμία να είναι πατριωτική χωρίς ενοχές. Η Marine θέλοντας να είναι μοντέρνα, και στο πνεύμα της εποχής, για άλλη μια φορά, όπως έκανε το 2007, προσανατολίζεται σε αντι-παραδοσιακό έδαφος, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί το κόμμα από το λεκέ του «παλιού παρελθόντος». Πρέπει να προστεθεί ότι η Marine, όπως και τόσοι λίμπεραλ Γάλλοι, έχουν την τάση να εξιδανικεύουν τον Διαφωτισμό και έχουν λίγο ενδιαφέρον για τα καθολικά χριστιανικά δόγματα και τελετουργικά, και πολύ λιγότερο για τη μοναρχία.

Το άρθρο πάντως του Salon, στρέφει τα βέλη του και κατά του Jean-Marie Le Pen, ο οποίος
-  Tο 1989, θεωρούσε το Ισλάμ ασυμβίβαστο με την Ευρώπη: "Πιστεύω βαθιά ότι για πολύ σοβαρούς λόγους το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό ... αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, είναι η Σαρία, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος στο Ισλάμ να διαχωρίσει το κοσμικό από το ιερό, την θρησκεία από την πολιτική ... και για αυτό είμαι αντίθετος με την μεταναστευτική πολιτική, ιδίως μουσουλμάνων υπηκόων στη χώρα μας". 
- Το 2009, ωστόσο, ο Jean-Marie Le Pen, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει το "ασυμβίβαστο" των πέντε πυλώνων του Ισλάμ με τον γαλλικό τρόπο ζωής, απάντησε αρνητικά, επιχειρώντας να βάλει στην ίδια ζυγαριά Ισλάμ και Χριστιανισμό. Είπε: "Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει. Θεωρητικά, και οι χριστιανικές θρησκείες ήταν θρησκείες της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της αγάπης. Αυτό δεν εμπόδισε τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες να κόβουν ο ένας τον λαιμό του άλλου για αιώνες, όπως γίνεται στην Ιρλανδία, ακόμη και σήμερα".

[Σημείωση: Αφελής (;) και άστοχη περιγραφή του Χριστιανισμού ως κάτι που αφορά την «ειρήνη, την αδελφοσύνη και την αγάπη». Οι δε συγκρούσεις σε χριστιανικές χώρες είχαν πολιτικό και όχι θρησκευτικό υπόβαθρο.]

Το άρθρο προχωρά σε σχόλια του πατριώτη πολιτικού Jacques Bompard (δημάρχου & πρώην μέλους του FN), το 2009, σε απάντησή του προς τον διορισθέντα από τον Σαρκοζί, Eric Besson, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τη Δημοκρατία: «Αυτή η θρησκεία δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατία ή με τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, διότι είναι ταυτόχρονα μια πολιτική, οικονομική και ακόμα και πολιτισμική θεωρία. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτη, όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά και παγκόσμια, καθώς δείχνει και η εξέλιξη της μουσουλμανικής κοινότητας στην Γαλλία, με την μαντίλα, το Haik (παραδοσιακό αλγερινό ένδυμα που φοριέται σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας), τις σημαίες κατά τη διάρκεια γάμων, τα πρώτα ονόματα που δίνονται στα παιδιά τους: Οσάμα ή Τζιχάντ…».

Το άρθρο κλείνει με απόσπασμα από τον Eric Zemmour, ο οποίος διαφωνεί με την Marine Le Pen σχετικά με το ζήτημα του Ισλάμ: «Το Ισλάμ δεν είναι μια θρησκεία, είναι ένας νόμος, ένα έθνος (...) Μετριοπαθής μουσουλμάνος δεν υπάρχει. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που εφαρμόζουν το Κοράνι κυριολεκτικά και άλλοι που δεν το εφαρμόζουν κατά γράμμα και που ξέρουν ότι δεν είναι καλοί μουσουλμάνοι. Αν είναι Γάλλοι, πρέπει οι ίδιοι να αποκολληθούν από ό, τι είναι η θρησκεία τους».


Προφανώς το 94% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου δεν συγχρονίζεται με τα λεγόμενα της Marine, δεδομένου ότι αυτό είναι το ποσοστό που πιστεύει ότι το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τη Δημοκρατία σύμφωνα με την παραπάνω ψηφοφορία, ψηφοφόρων όλων των κομμάτων (FG και PS είναι αριστεροί, MoDem κεντρώοι, UMP κεντροδεξιοί και FN οι του Εθνικού Μετώπου): Στο σύνολό τους, το 74% των Γάλλων αισθάνονται ότι το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τη Δημοκρατία.

ΥΓ: Στο κεντροδεξιό κόμμα, ο Αλέν Ζιπέ προηγείται με 26%-34%. Ο Νικολά Σαρκοζί αποσπά ποσοστό 18%-23%. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν με 25%-28% θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Από εδώ κι εδώ

No comments :

Post a Comment