10/10/2016

ΗΠΑ: Πολεμικό πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπο με πυραυλική επίθεση ανοιχτά της Υεμένης

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ βρέθηκε αντιμέτωπο με πυραυλική επίθεση στα διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Υεμένης. Οι πύραυλοι δεν έπληξαν το πλοίο. Το ναυτικό των ΗΠΑ αξιολογεί τα στοιχεία βολής των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από περιοχή που ελέγχουν οι Χούτι στην Υεμένη. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί του πληρώματος ή ζημιές στο πλοίο. Οι σιίτες αντάρτες Χούτι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις τους εκτόξευσαν τους πύραυλους εναντίον του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, οι οποίοι, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν από περιοχή της Υεμένης που τελεί υπό τον έλεγχό τους. "Το κίνημα των Χούτι αρνείται ότι στόχευσε οποιοδήποτε πλοίο ανοικτά της Υεμένης", δήλωσε αξιωματούχος των Χούτι στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αμερικανική διοίκηση αναφέρει πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας παντού στον κόσμο", περιλαμβανομένης και της Ερυθράς Θάλασσας. "Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολεμικών σκαφών και του προσωπικού μας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ

Επιχείρησαν να πλήξουν με δύο πυραύλους – εντός μίας ώρας οι δυο εκτοξεύσεις – το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων του αμερικανικού Ναυτικού, USS Mason (DDG 87) κλάσης Arleigh Burke, το οποίο επιχειρούσε στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, βορείως των στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το εμπόριο, Στενών Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Το USS Mason έχει σταλεί στην περιοχή μαζί με άλλα δύο πλοία από το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy), το ομοειδές USS Nitze (DDG 94) και το τύπου Austin πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Ponce, μετά τον πύραυλο που κατέστρεψε το υβριδικό καταμαράν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων HSV-2 Swift. Οι δύο πύραυλοι απέτυχαν να φθάσουν στο πλοίο και έπεσαν στη θάλασσα, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν βρισκόταν σε απόσταση ασφαλείας από την ακτή ή απλώς οι αντάρτες δεν επιθυμούσαν να πετύχουν τον στόχο. Το πρώτο είναι πιθανότερο σενάριο, καθώς σε αυτή την περίπτωση και το μήνυμα θα είχε δοθεί και δεν θα είχε δαπανηθεί χωρίς λόγο και δεύτερος πύραυλος… Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, ότι το αμερικανικό πλοίο δεν απάντησε στα πυρά, αν και μπορούσε να εντοπίσει από πού προέρχονταν. Πρόκειται ασφαλώς για κίνηση αυτοσυγκράτησης, αφενός για να μη ρίξει «λάδι στη φωτιά» και αφετέρου ενώπιον του κινδύνου να προκληθούν παράπλευρες απώλειες.

Υπενθυμίζεται, ότι η χώρα «βράζει» μετά την αεροπορική επίθεση σαουδαραβικών μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια κηδείας στην πρωτεύουσα Σανάα, που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων (περισσοτέρων από 100). Η ενέργεια εξόργισε διεθνώς και οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν ότι θα επανεξετάσουν άμεσα την υποστήριξή τους στην «αραβική σουνιτική» συμμαχία που μάχεται τους υποστηριζόμενους από το Ιράν, σιίτες αντάρτες Χούτι.

http://www.defence-point.gr/news/?p=162562

No comments :

Post a Comment