04/10/2016

Συρία: Τέλος οι συνομιλίες και η εκεχειρία - S-300VM έστειλαν οι Ρώσοι

"Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως: "αντιθέτως, η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξαν να επιδιώκουν την στρατιωτική οδό". "Δεν πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εύκολα", υπογράμμισε ο Κίρμπι. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί "για αποκλιμάκωση" και την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε πως "τελείωσε η υπομονή όλων με την Ρωσία", επισημαίνοντας πως: "Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να συζητήσουν" για την Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιχειρούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Ρωσία για την διακοπή της συνεργασίας τους με την Μόσχα για μια εκεχειρία στην Συρία δήλωσε σήμερα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ζαχάροβα σημείωσε πως η Ουάσιγκτον δεν εκπλήρωσε βασικές πτυχές της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ–Ρωσία. Πρόσθεσε πως η Μόσχα προέβη σε βήματα τις πρόσφατες μέρες για να διατηρήσει την συμφωνία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να ασκήσουν πίεση σε ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που διεξάγουν επιχειρήσεις στο Χαλέπι.

ΑΜΠΕ

Σε ένα σαφές μήνυμα ότι ετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των στρατιωτικών συγκρούσεων, με απώτερο στόχο την αποτροπή απόφασης ανάπτυξης συμμαχικών αεροσκαφών που θα τεθούν αντιμέτωπα με τις ρωσικές και τις συριακές αεροπορικές δυνάμεις, η Μόσχα προχώρησε στην ανάπτυξη ικανού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας. Πρόκειται για το σύστημα S-300VM «Antey-2500» (κωδικός κατά ΝΑΤΟ: SA-23 Gladiator \ Giant), μια λύση κατά κάτι υποδεέστερη των S-300, η οποία είχε προταθεί στο Ιράν προ της συμφωνίας με τη Δύση, ως «υποκατάστατο» των S-300 που είχαν παραγγελθεί, ένα σύστημα που αξιοποιεί επιχειρησιακά τον πύραυλο αναχαίτισης 9M82M και έχει εμβέλεια περί τα 200 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν αμερικανικές πηγές, τμήματα του συστήματος έφτασαν διά θαλάσσης στη ρωσική ναυτική βάση στις ακτές της Μεσογείου, στο Ταρτούς της Συρίας, άρα είναι λογικό να αναμένεται να τεθούν σύντομα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=162125

No comments :

Post a Comment