31/08/2016

Εκεχειρία Κούρδων και Τούρκων με παρέμβαση ΗΠΑ. Το αρνείται η Τουρκία - Τα βρήκε η Τουρκία με τη Συρία για το θέμα των Κούρδων; - Ψευδοκράτος στην Συρία όπως και στην Κύπρο επιδιώκει ο Ερντογάν!

Σε ισχύ βρίσκεται μια εκεχειρία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του στρατιωτικού συμβουλίου των Κούρδων πολιτοφυλάκων που επιχειρούν στην περιοχή της Τζαραμπλούς στην βόρεια Συρία και αποτελούν σύμμαχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τόνισε σήμερα ένας Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος μιας άλλης οργάνωσης-συμμάχου των SDF. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και τηρείται, δήλωσε ο Σαρφάν Νταρουίς, εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου της Μανμπίζ, που έχει συμμαχήσει με τις SDF. Παράλληλα όμως ένας διοικητής σε μία από τις οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που φέρουν την στήριξη της Τουρκίας και έχουν συγκρουστεί με οργανώσεις των SDF νότια της Τζαραμπλούς, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία εκεχειρία, αλλά σημειώθηκε μια παύση της στρατιωτικής επιχείρησης. “Δεν υπάρχει καμία εκεχειρία και καμία κατάπαυση των εχθροπραξιών. Αλλά σταμάτησαν οι επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η επανεκκίνηση της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει συμφωνήσει εκεχειρία με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία και καλεί τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα σε απολογία! Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζον Μπας κλήθηκε σε απολογία γιατί η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον για εκεχειρία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων. «Τονίστηκε πως οι αναφορές αυτές είναι απαράδεκτες και δεν συνάδουν με τις συμμαχικές μας σχέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντσού Μπιγκλίτς. Η δήλωση του Μπιγκλίτς απαντά στις δηλώσειςτου Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ, του ειδικού απεσταλμένου για τον συντονισμό του αγώνα κατά του ΙΚ των ΗΠΑ Μπρετ Μακγούρκ και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες σταμάτησαν οι συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων στην Συρία. «Ο στόχος της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη είναι γνωστός», είπε ο Μπιγκλίτς προσθέτοντας πως «τρομοκρατικές ομάδες απωθούνται από τα τουρκικά σύνορα». Ο Μπιγκλιτς είπε επίσης πως η Άγκυρα ελπίζει οι ΗΠΑ να κρατήσουν τον λόγο τους και οι Κούρδοι να υποχωρήσουν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

ΑΜΠΕ

Η Τουρκία μετά από το ψευδοκράτος της Κύπρου φαίνεται ότι είναι έτοιμη να φτιάξει ένα ακόμη ψευδοκράτος στη βόρεια Συρία! Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκησης των τζιχαντιστών της Αλ Κάϊντα και του του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη νότια Συρία, η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει την εξόριστη «κυβέρνηση» της Συρίας, που δημιουργήθηκε το 2013, στην Τζαραμπλούς. Τι προβλέπει το σχέδιο σε γενικές γραμμές; Να τοποθετηθεί επικεφαλής της “κυβέρνησης” αυτού του ψευδοκράτους ο Γασάν Χίτο ο οποίος εμφανίζεται ως μετριοπαθής ισλαμιστής που η εκλογή του στην Συμμαχία των εξορίστων της Συρίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Ερντογάν ακολουθεί πιστά την γνωστή δοκιμασμένη συνταγή.Εισβολή σε μια άλλη χώρα και μετά “νομιμοποίηση” η οποία με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο εύκολη υπόθεση…

http://www.militaire.gr/

Ούτε ο Άσαντ, ούτε η Τουρκία επιθυμούν τη δημιουργία μια προστατευμένης από τις ΗΠΑ κουρδική ζώνη στη βόρεια Συρία, υποστηρίζει ο αναλυτής του Center for a New American Security (CNAS), Νίκολας Χέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το συριακό καθεστώς και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει το μεν Χαλέπι να παραμείνει στον έλεγχο του Άσαντ, η δε Τουρκία να μην επιτρέψει την ενοποίηση των κουρδικών καντονιών. Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, έχουν καταγραφεί πολλές συναντήσεις Τούρκων με Ρώσους και Ιρανούς επί του προκειμένου. «Η ουσία του ζητήματος είναι αν ο Ερντογάν θέλει πραγματικά να πάψει να υποστηρίζει τις αντικαθεστωτικές ομάδες στο Χαλέπι, καθώς είναι χρήσιμες για την άσκηση πίεσης από την Τουρκία στο συριακό καθεστώς και την απόκτηση ανταλλαγμάτων», ανέφερε ο Χέρας. «Ο Ερντογάν μπορεί να περιμένει, αν χρειαστεί. Το καθεστώς Άσαντ έχει φτάσει στα όριά του στρατιωτικά και οικονομικά», πρόσθεσε. Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε, την ίδια ώρα, τον ΟΗΕ να επέμβει στη Ντάρια και το Χαλέπι και κατηγόρησε το καθεστώς. «Το καθεστώς με τους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του, μαζί με ακραίες ομάδες και μισθοφόρους έχουν ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Σύρους και κατέστησε πρόσφυγες εκατομμύρια άλλους», αναφέρει η αντιπολίτευση. «Η μάχη του Χαλεπίου δεν επιτρέπει στον Άσαντ να ελέγξει την περιοχή της Δαμασκού και όχι στην στρατηγικά σημαντική δυτική Συρία. Είναι δύσκολο να δούμε γιατί η Τουρκία που γνωρίζει ότι το καθεστώς έχει σοβαρές δυσκολίες να μην προωθήσει ένα νέο σύμφωνο μεταξύ τους. Αυτή την στιγμή και για το ορατό μέλλον, ο Ερντογάν μπορεί να κάνει περισσότερα για τον Άσαντ από ότι το αντίστροφο», κατέληξε ο Χέρας.

Ο αήττητος τουρκικός στρατός φαίνεται πως έπαθε πανικό μόλις ένα άρμα μάχης χτυπήθηκε κουρδική από αντιαρματική ρουκέτα και ζήτησαν άμεσα την αποστολή αμερικανικών μαχητικών στην περιοχή για υποστήριξη, μόνο που αυτά εμφανίστηκαν με τρίωρη καθυστέρηση, όταν οι στόχοι είχαν πληγεί από την τουρκική Αεροπορία… Οι Αμερικανοί υποτίθεται ότι είχαν υποσχεθεί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό που συνεργάζεται με τους Τούρκους, ότι αν βρεθούν σε δύσκολη θέση στη βόρεια Συρία θα σπεύσουν προς βοήθειά τους. Το περιστατικό όμως στο οποίο αναφέρεται το πρακτορείο «Αναντολού» σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τζαραμπλούς, οι Αμερικανοί δεν εμφανίστηκαν και οι Τούρκοι αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν είχαν περισσότερες απώλειες… καθότι αντελήφθησαν ότι θα μπορούσε αυτό να έχει συμβεί. Αυτά τα περιστατικά δεν προμηνύουν καλές εξελίξεις για το ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, ενώ δεν αποκλείεται το ζήτημα της ένωσης των κουρδικών περιοχών να μην έχει τελειώσει οριστικά.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment