13/07/2016

Το προσθετικό χέρι-βραχίονας "LUKE" (Vids) - RoboGlove: Κάνει τα χέρια 2 φορές πιο δυνατά

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ...ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΡΗΖΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΠΑΝΤΩΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΕΤΑΛΙΚΟ ΕΥΚΑΜΠΤΟ "ΜΑΝΙΚΙ". ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΔΥΝΑΜΗ/ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΦΗΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ. Η DARPA ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έγκριση της Food and Drug Administration, η DEKA έχει έναν κατασκευαστή και θα μπορούσε να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων μέσα στο 2016. Κατασκευασμένος από τον εφευρέτη Dean Kamen και την DARPA (Defense Advanced Research Projects), ο βραχίονας LUKE προσφέρει ένα επίπεδο επιδεξιότητας και ευελιξίας σχεδόν ανήκουστο στην τεχνολογία πρόθεσης. Το LUKE διαθέτει κινητήρες στο ύψος του ώμου, του αγκώνα και του χεριού. Το αποτέλεσμα είναι ένας πλήρης βραχίονας ή αντιβράχιο πρόθεσης που μπορεί να κάνει πράγματα που πολλοί άλλοι δεν μπορούν. Ο LUKE Arm για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να φτάσουν πάνω από το κεφάλι τους, να σηκώνουν σχετικά βαριά αντικείμενα από το πάτωμα και να χειρίζονται λεπτά και πιο τραχιά αντικείμενα με σχετική ευκολία. Διαθέτει επίσης ένα σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας. Ηλεκτρόδια επιτρέπουν στο χρήστη τον έλεγχο των κινήσεων του LUKE Arm με μυϊκές κινήσεις και η συσκευή μεταδίδει πληροφορίες στο χρήστη μέσω ενός αισθητήρα λαβής δύναμης.

Μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών με πάνω από 100 ακρωτηριασμένους, ο βραχίονας LUKE θα πωλείται από την DEKA Mobius Bionics, LLC, ενώ κατασκευάστηκε από τη Universal Instruments Corporation. “Δουλεύοντας έναν προς έναν με τους ακρωτηριασμένους και την εκμάθηση του τι τους άρεσε και δεν τους άρεσε σχετικά με τη χρήση των προσθετικών, αποδείχθηκε πολύτιμη για τη διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος μας. Χάρη στη διορατικότητα και τη συμβολή τους, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε το πιο προηγμένο από τον FDA, σχέδιο που ο κόσμος της προσθετικής άνω άκρων έχει δει μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο Kamen σε ένα δελτίο. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πόσο θα κοστίζει, αλλά σίγουρα θα έχει αρκετά υψηλή τιμή. Αντίθετα, ένα 3D-τυπωμένο χέρι, το οποίο δεν έχει καμία σχέση σε ένα τόσο εξελιγμένο, μπορεί να κοστίσει μόλις λίγα δολάρια όπως $ 50.

Ενώ είναι αρκετά προηγμένο, το LUKE Arm δεν είναι η μόνη next-gen τεχνολογία πρόσθεσης στον ορίζοντα. Το 2014, ερευνητές στη Σουηδία συνέδεσαν με επιτυχία ένα πρωτοποριακό προσθετικό στο σώμα ενός ατόμου μέσω μιας τεχνικής γνωστή ως οστεοενσωμάτωση, η οποία εδραιώνει πραγματικά το χέρι με τα οστά του χρήστη και δημιουργεί μια πιο άμεση διασύνδεση μεταξύ των μυών του ακρωτηριασμένου μέλους, των νεύρων και του προσθετικού χεριού.

https://www.secnews.gr/

Vids:
https://www.youtube.com/watch?v=R0_mLumx-6Y
https://www.youtube.com/watch?v=pxEGiMhqiv8
https://www.ted.com/talks/dean_kamen_previews_a_new_prosthetic_arm?language=en#

Το RoboGlove δημιουργήθηκε από την NASA σε συνεργασία με την General Motors. Στοχεύουν στην δημιουργία ενός ρομπότ-αστροναύτη, ο οποίος θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους στις δύσκολες επισκευές που χρειάζεται ο σταθμός. Στο περιθώριο του πρότζεκτ «Robonaut», δημιουργήθηκε αυτή η συσκευή, η οποία παρόλο που αρχικά προοριζόταν να εξοπλίσει αποκλειστικά αστροναύτες, τα πλάνα άλλαξαν και πλέον θα μπορεί να βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων.  Είναι προσεγμένα κατασκευασμένο, έτσι ώστε να έχει την ευελιξία ενός ανθρώπινου χεριού, ενώ την ίδια στιγμή είναι εφοδιασμένο με ένα δίκτυο αισθητήρων πίεσης που μπορούν να ανιχνεύσουν όταν ο χρήστης κρατά ένα αντικείμενο, δίνοντας του την δυνατότητα μεγαλύτερης πίεσης. Την ίδια στιγμή, μια σειρά συνθετικών τενόντων χαρίζει επιπλέον σταθερότητα αλλά και διπλάσια ισχύ στο σφίξιμο. Ο αντιπρόεδρος της General Motors μιλώντας για το προϊόν της εταιρίας του τόνισε: «Το RoboGlove είναι μια ιδανική συσκευή για έναν εργαζόμενο που πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο για πολύ ώρα, ή να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις». Ενα άνθρωπος που πρέπει να σκάψει για μία ώρα για παράδειγμα, θα χρειαστεί να καταναλώσει περίπου την μισή ενέργεια. Το RoboGlove είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης προσπάθειας, ώστε να διευκολυνθεί η χειρονακτική εργασία. Ηδη αρκετές εταιρίες έχουν ανακοινώσει αντίστοιχες έρευνες, που στοχεύουν στην δημιουργία προϊόντων που θα μπορούν να βοηθούν στις βαριές δουλειές.

http://www.iefimerida.gr/

No comments :

Post a Comment