16.6.16

Ο κουρδικός πληθυσμός και η κατανομή ανά χώρα σύμφωνα με την Τουρκία

Σύμφωνα με έκθεση του Οικονομικού Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια Κούρδοι στη Μέση Ανατολή. Η κατανομή τους έχει ως εξής:

8,1 εκατομμύρια ζουν στο Ιράν
5,5 εκατομμύρια ζουν στο Ιράκ
1,7 εκατομμύρια στη Συρία και
14,7 εκατομμύρια ζουν στην Τουρκία

(Σχόλιο "ΙΣΧΥΣ": "ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ 6-7 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΚΑΤ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ 3-4 ΕΚΑΤ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ 1 ΕΚΑΤ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΡΑΚ )

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση «μερικά εκατομμύρια» ακόμη Κούρδων βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν αναφέρει η έκθεση κανέναν αριθμό Κούρδων. Η έκθεση σημειώνει ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος του κουρδικού πληθυσμού ζει στην Τουρκία. Ο κύριος πληθυσμιακός όγκος βρίσκεται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, υψηλά σημεία συγκέντρωσης παρουσιάζουν επίσης η Κωνσταντινούπολη καθώς και η Άγκυρα και ακολουθεί η Σμύρνη. Υπάρχει, ακόμη, ένας πληθυσμός περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν τουρκο-κουρδική συγγένεια.»  Η δημογραφική έρευνα πέρα από τη γεωγραφική κατανομή έδειξε ότι οι Κούρδοι διαφόρων πολιτικών ρευμάτων και φορέων στον κόσμο, παρουσιάζουν ομοιογένεια, και έχουν τα δικά τους πολιτιστικά και γλωσσικά στοιχεία.

The Hellenic Information Team

No comments :