18/05/2016

ΞΑΝΑ (ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ) ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ "TAP"

ΑΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΤΩΝ ΑΚΡΑΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ...ΜΠΛΑ...ΜΠΛΑ...ΜΠΛΑ* ΚΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ...

1) Η ΕΛΛΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ SOCAR ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ; Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ...ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΕΣ. ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΙΑΣ (ΣΚΟΠΙΑ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΣΤΗΡΙΖΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ...ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ! ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΤΑΠ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝΩΝ ΤΟΥΣ.

2) ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ..."ΜΠΟΡΕΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κ.Λ.Π. ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΤΣΙ. Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ... Bloomberg: Η Έλλάδα θα παίρνει τα …περισσεύματα από τον ΤΑΡ και θα τα πληρώνει χρυσάφι! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ-ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΤ' ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΑΛΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ.

3) ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ) Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ. ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΠΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ; ΠΟΙΟΣ "ΤΡΕΛΟΣ" ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ; ΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

- ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ. ΝΑΙ... ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ (ή ΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ) ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΠ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ, Η ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣΤΑΤΗ ΕΛΕΙΨΗ ΑΖΕΡΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ. ΜΑ ΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΡΙΞΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ; ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΑ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ "ΒΟΡΕΙΟ ΡΕΥΜΑ". ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΤΕΥΧΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.

- ΤΟ ΕΜΜΕΣΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΠ, ΟΦΕΛΟΣ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ή ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ) ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΘΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΖΑ. ΙΣΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΑ, ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ  ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, (ΠΑΛΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΟΥΔΕΝ. "ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΑΤΕΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΓΙΕ ΜΟΥ." ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. ΣΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ  Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΕΣ.

Υ.Γ: ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ  ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ Ο ΤΑΠ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
1) ΕΑΝ ΥΦΙΣΤΑΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΑΣ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, Η ΚΥΠΡΟΣ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ) ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΟΖ. ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ "ΚΟΙΝΗ ΛΙΜΝΗ." ΕΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ..."ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" (ΟΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ). Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΗΔΗ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΤΑΠ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ.
2) Ο ΤΑΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Ο ΤΑΠ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΝ ΠΟΤΕ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Ο ΤΑΠ ΕΠΙΣΗΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥΣ.

Ο ΤΑΠ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΟΛΟΙΗΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ "ΜΝΗΜΕΙΟ" ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ.

* ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΗΝ "Έδρα Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης" ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ, ΠΟΥ ..."ΒΛΕΠΕΙ"...  Δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

2 comments :

  1. Anonymous18/5/16 20:43

    ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

    Το 2013, οι καθαρές ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ανέρχονταν στα 200 δισ. κυβικά πόδια ή 5,6 δισ. κυβικά μέτρα. [1] Ένα μέρος από αυτά εφοδιάζουν την Τουρκία και τη Γεωργία μέσω του αγωγού South Caucasus Pipeline, το Ναχιτσεβάν μέσω του αγωγού Baku-Astara Pipeline από το βόρειο Ιράν (η Τεχεράνη συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν να παρακρατά το 15% του διερχόμενου φυσικού αερίου), και τη νότια Ρωσία μέσω του αγωγού Gazi-Magomed-Mozdok Pipeline.

    Με δεδομένο ότι η ετήσια εγχώρια κατανάλωση της Τουρκίας ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα και ότι τα 25 δισ. κυβικά μέτρα τα προμηθευόταν από τη Ρωσία [2], με την οποία οι σχέσεις της είναι πλέον συγκρουσιακές, γεννάται το ερώτημα «αν το Αζερμπαϊτζάν έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει σημαντικά τις εξαγωγές του φυσικού της αερίου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ, και στη συνέχεια, να εξευρεθούν επιπλέον 10 έως 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, προκειμένου να διοχετευθούν στον αγωγό TAP με προορισμό την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ιταλία κτλ». Δηλαδή, απαιτείται μια σημαντική αύξηση των ετήσιων εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν κατά τουλάχιστον 600% ή 35-40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Είναι εφικτή η αύξηση της εξαγωγής φυσικού αερίου αυτού του μεγέθους από τους Αζέρους ή οι Τούρκοι θα αναζητήσουν άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο; Αν ναι, ποιους; Θα εξομαλύνει η Άγκυρα τις σχέσεις της με τη Μόσχα ή μήπως θα αναθερμανθούν οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις;

    |||

    ReplyDelete
  2. Anonymous18/5/16 20:43

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    Δεν είναι απίθανο οι Ισραηλινοί να ζητήσουν από την Τουρκία τη διασύνδεσή τους με τον ΤΑΝΑΡ, αντί να επιλέξουν το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός νέου αγωγού προς την Ελλάδα (Ανατολικής Μεσογείου–Κρήτης–Ηγουμενίτσας–Ιταλίας), που σαφώς προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ευθεία απόσταση από τα ισραηλινά ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τον αγωγό TAΝΑP είναι περίπου 700 χιλιόμετρα (περιοχή της Άγκυρας) και το κόστος σύνδεσης υπολογίζεται σε δύο έως τρία δισ. δολάρια. Αντίθετα, η επιλογή της μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, πέρα από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

    Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του ΤΑΡ και του TANAP αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή της κατασκευής ενός αντίστοιχου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα τροφοδοτούσε την Τουρκία και τις χώρες της νότιας Ευρώπης, και όχι στη βελτίωση της ευρύτερης περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Αποσκοπούν δηλαδή στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, που εν ολίγοις στοχοποιούν τη ρωσική οικονομία.

    Δεν αμφισβητείται ότι, σε κάποιο βαθμό, η ενεργειακή ασφάλεια της εν λόγω περιοχής θα βελτιωθεί, ωστόσο ο ΤΑΡ δεν είναι η κάλλιστη επιλογή για την Ελλάδα. Δεν προωθεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας. Αντίθετα, ο ΤΑΝΑΡ είναι μια πρώτης τάξης επιλογή για την Τουρκία, καθώς ελέγχει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας προς τη Δύση. Ας έχουμε υπόψη μας ότι τα αποδεδειγμένα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι 32 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα του Αζερμπαϊτζάν (Ρωσία: 32,6 τρισ. κυβικά μέτρα και Αζερμπαϊτζάν: 991,1 δισ. κυβικά μέτρα). [3]

    Μεσο-μακροχρόνια, αναμένεται έλλειμμα επάρκειας και αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, καθότι η Τουρκία θα καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος των σχετικά περιορισμένων αζέρικων εξαγωγών. Βέβαια, δεν είναι απίθανο ο ΤΑΝΑΡ να τροφοδοτηθεί μελλοντικά και από άλλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου, όπως το Ιράν, το Κατάρ και γιατί όχι η Ρωσία και το Τουρκμενιστάν.

    [1] U.S. Energy Information Administration, “Analysis Azerbaijan”, August 1, 2014
    https://www.eia.gov/beta/international/analysis.cfm?iso=AZE
    [2] U.S. Energy Information Administration, “Analysis Turkey”, July 7, 2015
    http://www.eia.gov/beta/international/analysis.cfm?iso=TUR
    [3] CIA, The World Factbook, “COUNTRY COMPARISON: NATURAL GAS - PROVED RESERVES”, 1 January 2015
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2253rank.html

    |||

    ReplyDelete