02/04/2016

Ανοίγουν και τα πανεπιστήμια για σπουδές στους πρόσφυγες

Την ένταξη των προσφύγων στα πανεπιστήμια για να παρακολουθούν «τυπικά προγράμματα άλλα και άτυπα ή ακόμα και εξ αποστάσεως μαθήματα» αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου. Η ανακοίνωση είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης:
«Καταγράφηκε η επί πολλούς μήνες και σε εξέλιξη ευρισκόμενη παρέμβαση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας για συμμετοχή και προσφορά με εθελοντικές δράσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενεργοποιώντας το σύνολο τουπροσωπικού και τους φοιτητές των Ιδρυμάτων. Κοινή προσέγγιση αποτελεί το γεγονός ότι, πέρα από την ανάγκη κάλυψης πρωταρχικών αναγκών ασφαλούς διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων, κεντρική είναι η ανάγκη για εκπαίδευση, κατάρτιση και εν γένει υποστήριξη, με σεβασμό και αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας. Αποφασίστηκε η συστηματική ενεργοποίηση, από κοινού, των Έλληνικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία και με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να γίνει δυνατή η δημιουργία προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για διάφορες κατηγορίες προσφυγικού πληθυσμού, η παροχή προγραμμάτων γλωσσικής προετοιμασίας και δράσεις ανάλογου χαρακτήρα».

Το «Πρώτο Θέμα» από τις αρχές Αυγούστου είχε αποκαλύψει σχέδιο που προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση εγγραφή προσφύγων-φοιτητών από τη Συρία, εκτός φυσικά Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις σχολές των ΑΕΙ με έδρα Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατ’ εξαίρεση εγγραφή φοιτητών προσφύγων από τη Συρία ή αλλού εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στη νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών και φοιτητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών. Οπως είχε πει τότε στο «ΘΕΜΑ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης, στόχος του κάθε πανεπιστημίου είναι η διεθνοποίηση. Με αφορμή τους πρόσφυγες από τη Συρία που υπάρχουν στη Μυτιλήνη, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρύτανης μελετούσε το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν φοιτητές και στα έξι νησιά, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο. «Κάποιοι έχουν χαρτιά μαζί τους και πιστοποιητικά σπουδών, κάποιοι άλλοι όχι», επισημαίνει ο κ. Γκρίτζαλης, «οπότε πρέπει να έρθουμε σε επαφές με τις πρεσβείες». Ο πρύτανης υπογράμμιζε ότι σε κάθε περίπτωση αναφερόταν στην ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς μελετάται αρχικά η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αλλά και η δημιουργία κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας που να κατευθύνει τους πρόσφυγες στις σωστές γι’ αυτούς σπουδές, καθώς, όπως επισήμανε ο πρύτανης, «υπάρχουν 17 τμήματα και χρειάζεται προεργασία στην επιλογή σπουδών». Ο κ. Γκρίτζαλης είχε κάνει μια πρώτη επαφή με τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα οποία «αιφνιδιάστηκαν επί το θετικόν», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

http://www.protothema.gr/

1 comment :

  1. Anonymous4/4/16 01:42

    Γιατί όχι...και άργησαν οι κομμουνιστές !!!
    Εκεί εστιάζουν οι δολοφόνοι αρνησιπάτριδες...στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα...χρόνια το φωνάζω...έχω γίνει στόχος στη γαμημένη δημοκρατική πόλη που ζω...ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...πάρτε το χαμπάρι εθνικιστές και ''εθνικιστές''...ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...πως να το πω...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ...δυστυχώς τώρα στα ''γεράματα'' κατάλαβα ότι τα παλιά καλά χρόνια ζητούσε το ''κακό''καθεστώς τότε ''πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων'' γι'αυτά τα καθάρματα...και είχαν δίκιο !!!

    ReplyDelete