16/01/2016

Αναμένεται άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν - Ισχυροί κραδασμοί στα χρηματιστήρια στις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου που κατέγραψαν μεγάλη πτώση

Την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος, αναμένει το Ιράν, βάσει της ιστορικής συμφωνίας του 2015. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Ιράν τηρεί το δικό του μέρος των όσων συμφωνήθηκαν. «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον ιρανικό λαό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος βρίσκεται στην Βιέννη για συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου χαρακτηρίστηκε ιστορική από αρκετές πλευρές, ωστόσο συνάντησε και συναντά αντιρρήσεις: μεταξύ των «καχύποπτων» το Ισραήλ και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ.

Tα κύρια σημεία της συμφωνίας:
- Περιορισμός του εμπλουτισμού ουρανίου. Κύριος στόχος είναι η εφαρμογή αυστηρών περιορισμών ώστε να διασφαλισθεί ότι το «Breakout», ο χρόνος που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την κατασκευή ατομικού όπλου, θα είναι τουλάχιστον ένα έτος επί μία δεκαετία.
- Περιορισμός παραγωγής πλουτωνίου. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ θα τροποποιηθεί ώστε να μην έχει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου για στρατιωτικούς σκοπούς
- Ενίσχυση των επιθεωρήσεων. Εφαρμογή καθεστώτος ενισχυμένων επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, αλλά και μετά από αυτή για ορισμένες δραστηριότητες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα μπορεί να επαληθεύει μέσω των επιθεωρήσεων τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών και της παραγωγής συμπυκνωμένου ουρανίου (yellow cake) για περίοδο είκοσι πέντε ετών. Η Τεχεράνη δεσμεύεται να εφαρμόσει και να επικυρώσει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της IAEA που επιτρέπει τις εις βάθος επιθεωρήσεις.

- Άρση των κυρώσεων. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα αρθούν με την εφαρμογή από το Ιράν της συμφωνίας μετά την περί αυτού επαλήθευση της IAEA (αρχές 2016). Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.
- Εμπάργκο επί των όπλων-πυραυλικό πρόγραμμα. Οι κυρώσεις που αφορούν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την προμήθεια επιθετικών οπλικών συστημάτων διατηρούνται. Η απαγόρευση μεταφοράς ευαίσθητων υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ για οκτώ χρόνια, εκτός της περίπτωσης που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει συγκεκριμένη άδεια.

http://www.in.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε σήμερα εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν “αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν σήμερα τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, αναφέρει πως “οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ”. Η Γαλλία “χαιρετίζει την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο “πνεύμα συνεργασίας” για “όλες τις περιφερειακές προκλήσεις”. “Με την IAEA να έχει επιβεβαιώσει πως το Ιράν εκπλήρωσε τα μέτρα πυρηνικής καταστροφής που προβλέπονται από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015, οι κύριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αίρονται”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιένη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. “Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

http://www.imerisia.gr/

Την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ χθες το βράδυ ακολούθησαν αυτές της ΕΕ και του Λευκού Οίκου σηματοδοτώντας την πλέον ιστορική στιγμή ότι οι Ιρανοί τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου και πλέον τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων προς την Τεχεράνη. Για την οποία ωστόσο παραμένει η επιφυλακτικότητα και αμφισβητείται αφού το Ιράν έχει δεσμευτεί ότι πρέπει να μην έχει υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.Η άρση των κυρώσεων προκάλεσε με το «καλημέρα» ισχυρότατες αναταράξεις στα χρηματιστήρια του Κόλπου ενώ αναλυτες μιλούν ακόμη και για τη χειρότερη στιγμή που θα μπορούσε να γίνει για την αγορά του πετρελαίου, αποδίδοντάς της βαρύτητα καταλύτη για την υποχώρηση των τιμών κοντά στα επίπεδα των 25 δολ./βαρέλι βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένα. Η αντίδραση συνδέεται απόλυτα με την υπερπροσφορά και με τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για να κρατήσει την άντληση και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑΔαφορετική εικόνα εμφανίζει η αγορά της Τεχεράνη με τις μετοχές να καταγράφουν σωρευτικά κέρδη.

Η ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του κόσμου, είναι μια "χρυσή σελίδα" στην ιστορία της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του προς το έθνος, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. "Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο", δήλωσε ο Ροχανί.Η ιστορική πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ χθες, οδηγώντας σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν εδώ και χρόνια αυτή την περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου."Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας. Οι φίλοι του Ιράν είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. “Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει”, τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.Με νεότερη δήλωσή του σήμερα επανέρχεται και υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήμερα, επομένη της ισχύος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι "η πολιτική του Ισραήλ είναι και θα παραμείνει ακριβώς αυτή που ακολουθήθηκε: δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο". Αντιρρήσεις υπάρχουν και επί αμερικανικού εδάφους με τον πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ να τάσσεται κατά της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν“Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη “πιθανότατα” θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να “χρηματοδοτεί την τρομοκρατία”.

Σήμερα, Ντουμπάι και Κατάρ χάνουν 6%, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου. Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 4,5% και αυτό του Κουβέιτ κατά 2,3%. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το μεγαλύτερο των αραβικών χωρών, κατέγραψε πτώση 6,5% λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της "βουτιάς" που κατέγραψαν τα άλλα χρηματιστήρια του Κόλπου, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου. Ο βασικός δείκτης Tadawul All-Shares που άνοιξε με πτώση 5,5%, μερικά λεπτά αργότερα σημείωσε απώλειες 300 και πλέον μονάδων (-6,5%) υποχωρώντας κάτω από το συμβολικό όριο των 5.500 μονάδων, με όλους του τομείς να είναι στο κόκκινο. Η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, μετά την έναρξη, χθες, της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, θα επιτρέψει η επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι ήδη κορεσμένη από πληθώρα προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η Commerzbank εκτιμούσε ότι η άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για υποχώρηση των τιμών κοντά στα επίπεδα των 25 δολ./βαρέλι βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένα.

Ο Adair Turner, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης, υποστήριξε ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου αποτελεί ένα σαφές σημάδι ότι η «φούσκα» του δανεισμού στην Κίνα ξετυλίγεται. Σε σχετική συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Turner πρόσθεσε: «Οι μειωμένες επενδύσεις και κατασκευές στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως, ωθούν σε έναν παγκόσμιο αποπληθωρισμό κι έτσι εξηγείται περίτρανα το τι συμβαίνει με την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου». Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας κινήθηκε πέρσι με τους χαμηλότερους ρυθμούς τις τελευταίας 25ετίας. Οι τιμές του σαουδαραβικού πετρελαίου θα βρίσκονταν στα 17 δολάρια το βαρέλι αν μετατρεπόταν σε δολάρια του 1998 (τη χρονιά στην οποία παρατηρήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου μετά τα ’80s). O Paul Horsnell, υψηλόβαθμο στέλεχος της Standard Chartered Plc στο Λονδίνο, σημειώνει από την πλευρά του: «Το όφελος για τους καταναλωτές από το ιστορικό χαμηλό των τιμών πετρελαίου αμβλύνεται από τις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων και από τη μείωση των επιδοτήσεων. Παρόλα αυτά, οι παρούσες τιμές είναι πολύ χαμηλές σε κάθε περίπτωση».Σε ακόμα μεγαλύτερη πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της προχώρησε η Barclays που κάνει πλέον λόγο για μέση τιμή μπρεντ και αμερικανικού αργού στα 37 δολ./βαρέλι φέτος, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για 60 δολ./βαρέλι όσον αφορά το μπρεντ και 57 δολ./βαρέλι για το αμερικανικό αργό.

No comments :

Post a Comment