23/10/2015

Απώλεια ελέγχου δυο Predator για τη USAF σε Τουρκία-Ιράκ - Το σύστημα πληροφοριών και τακτικής επίγνωσης (DCGS-A) ..χρεώνεται βομβαρδισμό νοσοκομείου.

Η αμερικανική Αεροπορία απώλεσε πρόσφατα σε δυο περιπτώσεις, τον έλεγχο δυο μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούσαν σε αποστολή στην Τουρκία, στην επαρχία Χατάι (Αλεξανδρέττα) και το Ιράκ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την Τετάρτη. Αμφότερα τα Predator, ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire όταν συνετρίβησαν, άρα βρίσκονταν σε αποστολή εντοπισμού και εξουδετέρωσης κάποιου ή κάποιων στόχων, εικάζεται μελών του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι φίλιες δυνάμεις πρόλαβαν και ανέκτησαν τόσο τα συντρίμμια των UAV όσο και τους πυραύλους και δεν έπεσαν σε «λάθος χέρια». Τα δυο περιστατικά τελούν υπό διερεύνηση από επιτροπές που συντάθηκαν από την αμερικανική Αεροπορία.

Όπως έγινε γνωστό ο φυσικός αυτουργός της προσβολής της 3ης Οκτωβρίου ήταν ένα «ιπτάμενο πυροβολείο» AC-130 που επιχειρεί η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFSOC: Air Force Special Operations Command)». Όμως, με επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ash Carter, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Duncan Hunter, ισχυρίζεται, ότι ο κύριος υπαίτιος της προσβολής ήταν το νεφο-υπολογιστικής (cloud-based) σύστημα πληροφοριών και τακτικής επίγνωσης του Στρατού των ΗΠΑ που φέρει την ονομασία. Κατανεμημένο Κοινό Επίγειο Σύστημα – Στρατού (DCGS-A: Distributed Common Ground System-Army) το οποίο τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν εκτός λειτουργίας στο Αφγανιστάν. Το DCGS-A αποτελεί σήμερα το κύριο σύστημα εκστρατείας για την επεξεργασία και διανομή σε αληθή χρόνο (real time) πληροφοριών και δεδομένων επιτήρησης και αναγνώρισης σε πληροφοριακούς αναλυτές και διοικητές πεδίου, επιτρέποντας την πρόσβαση σε περισσότερες από 600 πηγές πληροφοριακών δεδομένων και την ταχεία συνεργατική επεξεργασία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Hunter, συνέλεξε μαρτυρίες από πολλά μέλη του στρατιωτικού προσωπικού ότι τους προηγούμενους μήνες αλλά και την επίμαχη περίοδο το DCGS-A δεν λειτουργούσε στο Αφγανιστάν. Παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ ότι τα τελευταία χρόνια συστηματικά κάλυπτε προβλήματα και κενά στη λειτουργία του συστήματος και μάλιστα ζητά από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ λεπτομερή αξιολόγηση του ώστε να μην συγκαλυφθούν τα προβλήματα μετά το τραγικό περιστατικό της Kunduz. Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών το DCGS-A, στο οποίο ο Στρατός των ΗΠΑ έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δις δολάρια ΗΠΑ (4,5 δις ευρώ), έχει γίνει το αντικείμενο έντονης κριτικής και αμφισβήτησης (συμπεριλαμβανομένων και κατηγοριών ότι αξιωματούχοι του Στρατού των ΗΠΑ σκόπιμα κατέστρεψαν αναφορές, καθόλου κολακευτικές, για το σύστημα). Ο Hunter στην επιστολή του ισχυρίζεται ότι ο Στρατός των ΗΠΑ συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια για το DCGS-A και μάλιστα αναφέρει ότι διοικητές ταξιαρχιών μάχης που σε αναφορές τους σημείωσαν ότι η απόδοση του συστήματος «μεταφράζεται σε χαμένες επιχειρησιακές ευκαιρίες και ανθρώπινες ζωές» αντιμετώπισαν εκφοβισμό και απειλές. Πάντως πηγές με γνώση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται το σύστημα θεωρούν ότι η πλήρης διακοπή της επιχειρησιακής του λειτουργίας είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς η αρχιτεκτονική του ενσωματώνει πολλαπλές προβλέψεις για την παρεμπόδιση διακοπών και διασφάλισης έναντι κενών στην τακτική επίγνωση. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες για την ανάθεση της σύμβασης για τη δεύτερη φάση (Increment 2) αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του 2016.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment