05/08/2015

Η νέα ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως αναμενόταν, τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Hulusi Akar, στην οποία θα παραμείνει μέχρι και τον Αύγουστο του 2019. Σημειώνεται ότι ο απόστρατος πλέον Στρατηγός Özel είχε εκχωρήσει από τον περασμένο Απρίλιο σημαντικό μέρος διοικητικού έργου και λήψης αποφάσεων στο Στρατηγό Akar, προετοιμάζοντάς τον ουσιαστικά για τα νέα του καθήκοντα.

Νέος Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων αναλαμβάνει ο Στρατηγός Salih Zeki Çolak, μέχρι πρότινος διοικητής 1ης Στρατιάς ενώ επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Χωροφυλακής αναλαμβάνει ο Στρατηγός Galip Mendi, μέχρι πρότινος διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου.

Στη θέση του παραμένει ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Yaşar Güler, όπως επίσης και ο διοικητής της 2ης Στρατιάς, Στρατηγός Adem Huduti, ενώ τη διοίκηση της 3ης Στρατιάς καταλαμβάνει ο νεοπροαχθείς Στρατηγός Ismail Serdar Savaş, ο οποίος ασκούσε τα καθήκοντα του διοικητή της λεγόμενης «Τουρκικής Ειρηνευτικής Δύναμης» στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η παραμονή του Αρχηγού Ναυτικών Δυνάμεων, Ναυάρχου Bülent Bostanoğlu, δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έλλειψης ανωτάτων αξιωματικών που παρατηρείται μετά την αποκάλυψη των υποθέσεων της Ergenekon και των πραξικοπηματικών σχεδίων για την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης. Η θητεία του Ναυάρχου Bülent Bostanoğlu παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος οπότε και αναμένεται να τον διαδεχθεί ο σημερινός Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Veysel Kösele, ο οποίος προάγεται.

Τέλος, ο Aρχηγός Αεροπορικών Δυνάμεων, Πτέραρχος Ali Öztürk αποστρατεύεται και καταλαμβάνει θέση επιτίμου στο YAŞ και στη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Διοικητής Διοίκησης Τακτικής Αεροπορίας και Αεράμυνας, Αντιπτέραρχος Abidin Ünal, ο οποίος προήχθη.

Αναλυτικά η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay Başkanı): Στρατηγός Hulusi Akar
Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων (Kara Kuvvetleri Komutanı): Στρατηγός Salih Zeki Çolak
Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων (Deniz Kuvvetleri Komutanı): Ναύαρχος Bülent Bostanoğlu
Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων (Hava Kuvvetleri Komutanı): Πτέραρχος Abidin Ünal
Γενικός Διοικητής Στρατοχωροφυλακής (Jandarma Genel Komutanı): Στρατηγός Galip Mendi

Διοικητής 1ης Στρατιάς (1. Ordu Komutanı): Στρατηγός Ümit Dündar
Διοικητής 2ης Στρατιάς (2. Ordu Komutanı): Στρατηγός Adem Huduti
Διοικητής 3ης Στρατιάς (3. Ordu Komutanı): Στρατηγός Ismail Serdar Savaş
Διοικητής Στρατιάς Αιγαίου (Ege Ordusu Komutanı): Στρατηγός Abdullah Recep

Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay 2. Başkanı): Στρατηγός Yaşar Güler

Οι παραπάνω αποφάσεις έλαβαν την (όχι και τόσο τυπική πλέον) έγκριση του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan. O Στρατηγός Hulusi Akar αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία συγκυρία που η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο στο εσωτερικό (Κουρδικό, κίνημα Gülen) όσο και το εξωτερικό (Συρία, Ιράκ). Στο νέο Αρχηγό πιστώνεται η επιχείρηση μετεγκατάστασης του τάφου του Süleyman Shah, τα αναβαθμισμένα μέτρα συνοριακής φύλαξης αλλά και η εποικοδομητική συμβολή του στο σχέδιο καθολικής αναδιοργάνωσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο και αναμένεται να προωθήσει ταχύτατα. Θεωρείται υπέρμαχος του ατλαντικού συστήματος ασφαλείας εντός της τουρκικής στρατογραφειοκρατίας με σημαντική ΝΑΤΟική εμπειρία, έχοντας υπηρετήσει ως διοικητής της Τουρκικής Δύναμης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1997-1998) και επιτελικός στη Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων Νάπολης (JFC Naples), ενώ τον συνοδεύει η φήμη του σκληρού διοικητή διοίκησης και άτεγκτου σε ζητήματα «τρομοκρατίας».

http://e-amyna.com/?p=17120

No comments :

Post a Comment