01/07/2015

Από τον εθνικό προυπολογισμό πληρώνουν τους αγαπημένους λαθρομετανάστες τους, εσύ περίμενε στις ουρές στα ΑΤΜ και φάε περηφάνεια.

Λίγο έλειψε να ανασταλεί η λειτουργία των κέντρων κράτησης που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να καλυφθούν τα έξοδα για τη σίτιση των κρατουμένων, που επίσης καλύπτονται από κονδύλια της Ε.Ε. Ωστόσο, μόλις χθες με παρέμβαση του γ.γ. συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου η κυβέρνηση προχώρησε -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- στην εκταμίευση 6 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι το τέλος του έτους, οι δαπάνες σίτισης των παράτυπων μεταναστών. Στη δέσμευση του κονδυλίου συνηγόρησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα επιστραφεί όταν και εφόσον αποκατασταθεί η ροή χρημάτων από την Κομισιόν. Για τον ίδιο λόγο αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας και το πρόγραμμα «εθελοντικών επιστροφών» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μέσω του οποίου επέστρεψαν, τον τελευταίο χρόνο στις χώρες τους 6.500 μετανάστες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη προτείνει δράσεις στην Κομισιόν, η οποία δεν έχει αρχίσει ακόμη τη διαδικασία αξιολόγησής τους.

Η επιχείρηση «Ασπίδα» κατά της παράτυπης μετανάστευσης στον Εβρο τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012 και   απειλείται με κατάρρευση λόγω αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ. να καταβάλει εκτός έδρας αποζημιώσεις στους συνοριακούς φύλακες. Από το σύνολο των 611 αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για τις ανάγκες της επιχείρησης στις αστυνομικές διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, οι 299 αναμένεται να «αποδεσμευθούν» και να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, καθώς το κονδύλι που απαιτείται για την παραμονή τους στον Εβρο (περίπου 120.000 ευρώ) δεν υπάρχει. Οι υπόλοιποι 312 αστυνομικοί θα παραμείνουν εθελοντικά, δηλαδή δίχως να εισπράττουν πρόσθετη αποζημίωση. Οι 249 από αυτούς υπηρετούν ως αποσπασμένοι στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας και οι υπόλοιποι 65 στην Α.Δ. Αλεξανδρούπολης. Υπεβλήθη πρόταση προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να γίνει ανακατανομή των συνοριακών φρουρών μεταξύ των δύο διευθύνσεων, ούτως ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα κενά που θα δημιουργηθούν στην επιτήρηση της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Αστυνομικοί που μετέχουν στην «Ασπίδα» αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και μέσω Εβρου. Η επιχείρηση «Ασπίδα» τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012 και χρηματοδοτείτο από κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο προγράμματος της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013. Ωστόσο, το πρόγραμμα εκπνέει σήμερα.

Καθημερινή

No comments :

Post a Comment