28/07/2015

Ανοιχτή επιστολή κατά των όπλων τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Ο Elon Musk, o καθηγητής Stephen Hawking μαζί με 1000 άλλους ερευνητές υπογράφουν την ανοιχτή προειδοποιητική επιστολή για τα αυτόνομα όπλα. Ο εμβολιασμός των σημερινών οπλικών συστημάτων με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έρχεται. Πειράματα με νευρωνικά δίκτυα και άλλες δομές AI έχουν ήδη απίστευτα αποτελέσματα. Εταιρείες όπως η Google και το Facebook, άντλησαν τεράστια ποσά πόρων για την έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός φυσικά κάνει ακριβώς το ίδιο. Το πρώτο εύκολα αναπαραγόμενο AI όπλο θα εξαπλωθεί ακριβώς όπως και τα ευρέως διαδεομένα Kalashnikov και θα είναι ακόμη πιο καταστροφικά.

Η ανοιχτή επιστολή που ακολουθεί ανακοινώθηκε επισήμως στην έναρξη του συνεδρίου IJCAI 2015 σήμερα 28 Ιουλίου.

«Ακριβώς όπως οι περισσότεροι χημικοί και βιολόγοι δεν ενδιαφέρονται για την κατασκευή χημικών ή βιολογικών όπλων, οι περισσότεροι ερευνητές AI δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την δημιουργια όπλων AI και δεν θέλουν να αμαυρώσουν τον τομέα τους με αυτόν τον τρόπο, δημιουργώντας πιθανώς μια σημαντική δημόσια αντίδραση κατά της τεχνητής νοημοσύνης που θα την περιορίζει μελλοντικά. Πράγματι, οι χημικοί και οι βιολόγοι έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό διεθνείς συμφωνίες που έχουν απαγορεύσει με επιτυχία χημικά και βιολογικά όπλα, όπως ακριβώς και οι περισσότεροι φυσικοί υποστήριξαν τις συνθήκες για την απαγόρευση των διαστημικών πυρηνικών όπλων και τα εκτυφλωτικά όπλα λέιζερ.Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να ωφελήσει την ανθρωπότητα με πολλούς τρόπους. Ξεκινώντας μια στρατιωτική κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης είναι κακή ιδέα, και θα πρέπει να σταματήσει με την απαγόρευση των επιθετικών αυτόνομων όπλων.»

Autonomous Weapons: An Open Letter from AI & Robotics Researchers
https://iguru.gr/2015/07/28/49853/ai-artificial-intelligence-weapons/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, Η... "ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ" (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΕΤΟΙΑ)  ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ. ΕΑΝ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΓΟΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.

1 comment :

  1. Anonymous28/7/15 19:05

    Aυτό θυμίζει DARPA και Εξολοθρευτή,Σκαινετ και τα υπόλοιπα.Τελικά η ζωή είναι ένας μεγάλος σινεμάς.

    ReplyDelete