15/06/2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ

Από το βιβλίο του Μ.Ιγνατίου, μιά σύντομη ανθολόγηση στοιχείων με τις προειδοποιήσεις των ξένων προς τους Έλληνες αρμόδιους, που ζούσαν στον κόσμο τους

– Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε πείσμα όσων τον θεωρούσαν «πρέσβη των δεξιώσεων», με απόρρητο τηλεγράφημά του προς τους προϊσταμένους του στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ήδη από το 2008, είχε προβλέψει την καταστροφή και αγωνιωδώς προειδοποιούσε τους έλληνες πολιτικούς: «Κάντε κάτι, κάντε οτιδήποτε, διότι η οικονομία σας καταποντίζεται!».
– Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν εισάκουσε την εισήγηση του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Στρος Καν, να ζητήσει στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου την αναδιάρθρωση-περικοπή των ομολόγων που τότε ανήκαν κατά 80% στη γερμανική Deutche Bank, σε ολλανδική τράπεζα και στην γαλλική Paribas και υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο. Μόνο έτσι το χρέος θα καθίστατο βιώσιμο.
– Οι αντιπρόσωποι των χωρών που υποστήριζαν το ευνοϊκό για την Ελλάδα κούρεμα, προεξάρχοντος του βραζιλιάνου Πάουλο Νογκέρια-Μπατίστα, βλέποντας την άρνηση του Παπανδρέου να επιμείνει απαίτησαν να καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της 9ης Μαΐου του 2010 η δέσμευση των τριών χωρών ώστε οι τράπεζες τους που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να μην τα πουλήσουν. Παρά τη συναίνεση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, οι τράπεζες δεν τήρησαν ούτε ένα μήνα αυτή τη δέσμευση και η ελληνική κυβέρνηση δεν τους κατήγγειλε –όπως είχε δικαίωμα στο ΔΝΤ- εξοργίζοντας τον Στρος Καν ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στον κ. Παπανδρέου.

– Στις 19 Μαρτίου του 2008, «στο έτος της παραλυσίας» με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια, σε έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη του υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2006 συμφωνήθηκε «η ενίσχυση της ενδιάμεσης δημοσιονομικής επανεξέτασης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες για τις άλλες χώρες και για το σύνολο της ζώνης του ευρώ». Και του τόνιζε: «Σε καλώ να αποστείλεις σε μένα και στις υπηρεσίες μας κάθε επικαιροποιημένη δημοσιονομική πληροφορία την οποία θεωρείς συναφή (π.χ. νέα μέτρα δαπανών και φορολογικά μέτρα, αλλαγές του προϋπολογισμού, κατάσταση υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2008) πριν από τις 18 Απριλίου». Όμως, ο έλληνας υπουργός δεν παρουσίασε ισχυρά μέτρα που θα περιόριζαν το διαρθρωτικό έλλειμμα, λειτουργώντας σε ένα κλίμα αμεριμνησίας και καταγγελιών για διαφθορά κυβερνητικών στελεχών.
– Τον Απρίλιο του 2008 δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιώντας πολύ ξεκάθαρα για τους κινδύνους που διατρέχει η ελληνική οικονομία «λόγω της πιθανότητας μιας ξαφνικής μεταστροφής των αγορών», ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό το καμπανάκι έπεσε στο βρόντο!
– Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009, με τηλεγράφημά του στις 11:52 το πρωί, ο αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε τους αμερικανούς υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών για την συζήτηση που είχε στην Αθήνα ο αρμόδιος για την Ευρώπη απεσταλμένος Μάθιου Χάαρσαγκερ με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος είπε στον αμερικανό αξιωματούχο πως κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του, επενδυτές του έλεγαν: «Οι αγορές θέλουν να τρέχει αίμα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα!».
– Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παρατίθεται στο βιβλίο, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι ήταν ολέθριο σφάλμα η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να μην επιμείνει στην δικαιωματική αναδιάρθρωση, απαντά στον συγγραφέα: «Εκ των υστέρων προφήτες υπάρχουν πολλοί». Και συνεχίζει υπαινικτικά: «Το πραγματικό ολέθριο σφάλμα είναι ότι αφέθηκε η κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια να φτάσει εκεί που έφθασε. Σε ένα περιβάλλον αντικρουόμενων δυνάμεων ήταν απολύτως αδύνατο πολιτικά να συμφωνηθεί αναδιάρθρωση, αφού υπήρχε και σαφές βέτο από θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από βασικές χώρες».

Το βιβλίο-έρευνα κλείνει με μια συνέντευξη κορυφαίου υπευθύνου του ΔΝΤ για την Ελλάδα (με δέσμευση μη αναγραφής του ονόματός του). Παραθέτουμε την χαρακτηριστική στιχομυθία:
Ερώτηση: Αληθεύει ότι όταν ρωτήσατε πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν γνώριζαν;
Απάντηση: Αληθεύει.
Ερώτηση: Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό;
Απάντηση: Είναι μάλλον ασυνήθιστο.

Ο συγγραφέας καταλήγει στην τελευταία σελίδα με τα εξής λόγια: «Η Ελλάδα ήταν στην εντατική και ο κ. Παπανδρέου ούτε το φάρμακο είχε, αλλά και όταν νόμιζε ότι το βρήκε στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υλοποίησε ούτε το πρόγραμμα ούτε τις υποσχέσεις του… Γι’ αυτό βρεθήκαμε μόνοι στη μέση του ωκεανού.».

http://www.defence-point.gr/news/?p=130831

No comments :

Post a Comment