06/04/2015

Οφθαλμικές σταγόνες για νυχτερινή όραση

Ομάδα από “biohackers” στις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα διάλυμα οφθαλμικών σταγόνων, οι οποίες όταν εισαχθούν στον ανθρώπινο οφθαλμό, παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα όρασης στο σκοτάδι, παρόμοια με αυτή που επιτυγχάνετε με τη χρήση συσκευών νυχτερινής όρασης. Σύμφωνα με την ομάδα από το Science for the Masses, ο εθελοντής στον οποίο έγινε έγχυση των σταγόνων στα μάτια του, ήταν σε θέση όχι μόνο να διακρίνει σχήματα κα μεγέθη από απόσταση 10 μέτρων, αλλά ήταν σε θέση να εντοπίσει άτομα έξω στο σκοτάδι από απόσταση 50 μέτρων. Το κύριο συστατικό σε αυτό το διάλυμα οφθαλμικών σταγόνων, είναι το Chlorin e6, μία ουσία η οποία προέρχεται από θαλάσσιους οργανισμούς και μερικές φορές χρησιμοποιείται ως παράγοντας καταπολέμησης του καρκίνου. Ο εθελοντής ήταν μέλος της ομάδας με το όνομα Gabriel Licina. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως μετά την έγχυση του διαλύματος στο μάτι του, ο Gabriel χρειάστηκε να τοποθετήσει σκοτεινούς φακούς επαφής ώστε να αποφύγει την υπερέκθεση στο φως. Η ομάδα ανέφερε πως παρόλο που αυτό είναι αναμφισβήτητα “cool”, παραδέχεται πως ενέχονται και κίνδυνοι.

Σύμφωνα με το Newsweek, ”Σε ένα δελτίο ανασκόπησης οι ερευνητές στο Science for the Masses, ανάφεραν ότι η ουσία –Chlorine6– χρησιμοποιήθηκε και προηγουμένως ως μέσο θεραπείας του καρκίνου, καθώς οι ιδιότητες ενίσχυσης του φωτός που έχει χρησιμοποιούνται για να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα με την αξιοποίηση της ενέργειας από μια πηγή φωτός χαμηλής ισχύος. Προειδοποίησαν επίσης στο δελτίο πως η έγχυση της ουσίας Chlorin e6 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη κυτταρική δομή του οφθαλμού.“

Η νυχτερινή όραση που ο Gabriel βίωσε δεν ήταν η ίδια με την νυχτερινή όραση που βιώνουμε με τη χρήση προηγμένων γυαλιών νυχτερινής όρασης.

http://bgr.com/2015/03/30/night-vision-eye-drops/
http://techmaniacs.gr/biohackers-developed-eye-drops-for-night-vision/

No comments :

Post a Comment