17/02/2015

ΑΡΜΕΝΙΑ: ΑΠΕΣΥΡΘΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Απέσυρε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σασκασιάν το πρωτόκολλο ομαλοποίησης των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία. Ο πρόεδρος ζήτησε να από το κοινοβούλιο να του επιστραφεί το πρωτόκολλο, το οποίο είχε καταθέσει προς μελέτη και, ενδεχομένως, ψήφιση. Ο Σαρκασιάν δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως η Τουρκία δεν έχει την πολιτική βούληση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, εξακολουθώντας να θέτει προαπαιτούμενα. Είπε επίσης πως, 100 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, η τουρκική πολιτική της άρνησης και του γραψίματος της ιστορίας, βάσει της τουρκικής θεώρησης, έχει λάβει νέες διαστάσεις στην Άγκυρα.

Το εν λόγω πρωτόκολλο είχε υπογραφεί το 2009 και προέβλεπε την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και άνοιγμα των συνόρων. Δεν έχει εγκριθεί όμως ποτέ από τα κοινοβούλια τρων δύο χωρών. Η Τουρκία αρνείται πως διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων το 1915. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν κάλεσε τον Αρμένιο πρόεδρο να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την τουρκική νίκη στην Καλλίπολη, το 1915. Η εκδήλωση για τον εορτασμό της τουρκικής νίκης θα γίνει στις 24 Απριλίου, την ημέρα δηλαδή που οι Αρμένιοι τιμούν τη μνήμη των 1,5 εκατ. νεκρών τους, που σφαγιάστηκαν μαζικά από τους Τούρκους. Η πρόσκληση από μόνη της θεωρήθηκε, δικαίως, προσβολή προς το αίμα των προγόνων τους, από τους Αρμένιους.

"Η Τουρκία συνεχίζει την παραδοσιακή της πολιτική της άρνησης. Χρόνο με τον χρόνο, μάλιστα, βελτιώνει και τα εργαλεία παραχάραξης της ιστορίας που χρησιμοποιεί. Τώρα οι Τούρκοι θα γιορτάσουν την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης στις 24 Απριλίου, για πρώτη φορά. Η μάχη όμως άρχισε στις 18 Μαρτίου του 1915 και τελείωσε στα τέλη Ιανουαρίου του 1916", έγραψε στην απαντητική επιστολή του προς τον Ερντογάν, ο Αρμένιος πρόεδρος, μη αποδεχόμενος, φυσικά, την εξευτελιστική πρόσκληση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=122929

No comments :

Post a Comment