25/01/2015

CIA: Τρομερή κόντρα η οποία οδηγεί σε… κομβικές παραιτήσεις

Μάχη σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και της δομής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA: Central Intelligence Agency) έχει ξεσπάσει, με αντικείμενο της πρωτοβουλίες για την οργανωτική αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, από τον διοικητή, Τζον Μπρέναν. Η σύγκρουση οδηγεί στην πόρτα της εξόδου τον επικεφαλής της «Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας» (NCS: National Clandestine Service) που λειτουργεί στο πλαίσιο της CIA, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του και την υπηρεσία, μετά από πολυετή καριέρα… Ο εκπρόσωπος της CIA, Ντιν Μπόιντ, επιβεβαίωσε την είδηση της αποχώρησης του επικεφαλής της NCS, ευχαριστώντας τον για λογαριασμό της υπηρεσίας, για τη σημαντική συμβολή που είχε στη διατήρηση της ασφάλειας της χώρας. Τυπικά, το όνομα του επικεφαλής στη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι απόρρητο, όμως πολλά δημοσιεύματα σημαντικών μέσων ενημέρωσης, αποκαλύπτουν το όνομα Φρανκ Άρτσιμπαλντ, πρώην διευθυντή της υπηρεσίας για το Δυτικό Ημισφαίριο, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ταξίδια στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που επιχειρεί να πετύχει ο Τζον Μπρέναν, είναι η εγκατάλειψη της παραδοσιακής διαίρεσης ανάμεσα στους πράκτορες – συλλέκτες των πληροφοριών στο έδαφος και τους αναλυτές. Η συζήτηση γύρω από αυτή την πρωτοβουλία είναι μεγάλη, με επιχειρήματα εκατέρωθεν. Οι επικριτές στο εσωτερικό της CIA τονίζουν ότι η αλλαγή θα υπονομεύσει κομβικές ικανότητες που διαθέτει η υπηρεσία, ενώ θα υπονομευθεί και το υψηλότερο επίπεδο αυτονομίας που απολαμβάνει έναντι των άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, στο πλαίσιο της γραφειοκρατίας του συστήματος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι, ο αναλυτής που στερείται της βασικής εμπειρίας που προσδίδει η επί τόπου ενασχόληση με μια περιοχή, δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει την πλήρη εικόνα που έχει ένας κατάσκοπος που ανακατεύεται, δρα και συζητά με τον πληθυσμό μιας περιοχής στόχου.

Για μια ακόμη φορά, ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση (εξαρτάται και από την υπηρεσία και τη χώρα όπου αυτή λειτουργεί), αφού για παράδειγμα, σαφέστατα ένας αναλυτής θα έβρισκε πολύτιμη την επί τόπου εμπειρία από μια περιοχή στόχο, αλλά και ο πράκτορας που δεν διαθέτει τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές, είναι καταδικασμένος να κάνει ουκ ολίγες «αναλυτικές γκάφες». Κατά συνέπεια, το ζητούμενο πάντα ήταν, είναι και θα είναι, όχι μόνο στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά παντού, το πώς θα πείσεις του ανθρώπους σε μια ιεραρχία, σε μια γραφειοκρατία να συνεργαστούν, με τον έναν να εμπιστεύεται τον άλλον, έστω σε ένα ελάχιστο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η .."ΚΟΝΤΡΑ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ή ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΥΤΑ  ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ. ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΗΓΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ...ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΣ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΛΑΓΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΕΠΕΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ D.C.S (Defence Clandestine Service) Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ CIA ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ (DIA). ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΡΥΦΙΩΣ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΛΑΓΟΣ ΚΙ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΔΙΑΤΡΗΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ CIA ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΑΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ D.C.S: http://isxys.blogspot.com/2012/04/blog-post_2377.html

No comments :

Post a Comment