25/01/2015

Η προσθήκη ορισμένων χημικών προϊόντων σε ένα βραστό αυγό κάνει τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό του απελευθερωθούν μετατρέποντας ξανά το βραστό αυγό σε υγρό.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι η προσθήκη μερικών πολύ ειδικών χημικών ουσιών και το βραστό αυγό θα αλλάξει μορφή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ εξηγούν ότι κάθε φορά που βράζει ένα αυγό η θερμότητα κάνει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα σε αυτό να πάρουν στερεή μορφή. Για να αναιρέσουν αυτή τη διαδικασία, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο που κάνει αυτές τις πρωτεΐνες που έχουν γίνει στέρεες μέσα στα βραστά αυγά να διαχωριστούν. Το αποτέλεσμα; Τα βραστά αυγά κότας που χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές στα πειράματα τους μετατράπηκαν από στερεά σε υγρά. Εκτός από την προσθήκη αυτών των χημικών ουσιών, οι χημικοί χρησιμοποίησαν και μια συσκευή vortex fluid για να αναγκάσουν τα συστατικά του αυγού να έρθουν στην αρχική τους μορφή. «Ναι, έχουμε εφεύρει έναν τρόπο για να «ξεβράσουμε» ένα αυγό κότας. Στο έγγραφό μας, περιγράφουμε μια συσκευή που διαχωρίζει τις μπερδεμένες πρωτεΐνες επιτρέποντάς τους να ξαναπάρουν μορφή», δήλωσε ο Gregory Weiss, καθηγητής Χημείας, Μοριακής βιολογίας και Βιοχημείας. Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται γιατί να μπουν στον κόπο οι επιστήμονες να αναπτύξουν αυτή τη μέθοδο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καινοτόμος μέθοδος τους για την μοριακή αποκατάσταση της πρωτεΐνης έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει για πάντα την παγκόσμια βιομηχανία της βιολογίας. Θα μπορούσε να ωφελήσει την έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου, ακόμη και την παραγωγή τροφίμων.

https://iguru.gr/2015/01/24/chemists-find-a-way-to-unboil-eggs/

No comments :

Post a Comment