08/08/2013

Νέα τεχνολογία πυραυλοπροωθητών

Τρεις επιστήμονες του Αμερικανικού Στρατού παρουσίασαν μια νέα τεχνολογία πυραυλοπροωθητών, για την οποία έλαβαν βραβείο Έρευνας και Τεχνολογίας. Η έρευνά των Δρ. Μάικλ Νούσκα, Ρόμπερτ Μάικλς και Νέιθαν Μάθις, έχει τον τίτλο “Use of computational fluid dynamics in the Development and Testing of Controllable Thrust Gel Bipropellant Rocket Engines for Tactical Missiles”. Όλοι τους είναι μέλη του Army Research Laboratory και ειδικότερα του Τομέα Επιστήμης Προωθητών. Όπως εξήγησαν, η έρευνά τους απέδωσε ένα νέο κινητήρα “vortex”, εντός του οποίο αναμειγνύονται προωθητικά σε μορφή γέλης (τζελ), τα οποία όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αναφλέγονται. Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται κινητήρας ο οποίος να δημιουργεί φλόγα για καύση και μηχανισμούς για τον έλεγχο της παραγόμενης ισχύος. Όλα αυτά αποτελούν ειδικά μηχανήματα, τα οποία κοστίζουν κι έχουν υψηλό βάρος.

Αντιθέτως, με το νέο κινητήρα, τα προωθητικά γεμίσματα αναφλέγονται από μόνα τους, όταν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Η δε ισχύς μπορεί να ελεγχθεί απλά με τον έλεγχο της ροής των καυσίμων αυτών. Τέλος, ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι είναι “αναίσθητα” σε επίθεση, οπότε δεν ανατινάσσονται, όπως γίνεται με τις κλασικές δεξαμενές εύφλεκτων καυσίμων των πυραύλων. Η κατασκευή του κινητήρα έγινε από τους μηχανικούς Ρ. Μάικλς και Ν. Μάθις, οι οποίοι εργάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια Έρευνα, Ανάπτυξης και Μηχανολογίας Αεροπορικών Πυραύλων, του Αμερικανικού Στρατού. Όπως δήλωσαν, η σχεδίαση και οι πρώτες δοκιμές έγιναν με την χρήση υπερ-υπολογιστών, που μοντελοποιούσαν τα δεδομένα.

http://defense3.com/

1 comment :

  1. Anonymous9/8/13 18:49

    "Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται κινητήρας ο οποίος να δημιουργεί φλόγα για καύση και μηχανισμούς για τον έλεγχο της παραγόμενης ισχύος"

    ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ....ΤΟ ΜΥΣΤΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ...ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΝΑΙ ΜΕΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ....ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΤΟΜΕΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟΥ Η ΣΚΑΦΟΥΣ.....ΛΟΓΩ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΝΕΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ.

    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΝΕΤΑΙ...ΑΛΛΑ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ.

    Δ.Α

    ReplyDelete