26/06/2013

Σκόπια: Οριστικό τέλος στις προσδοκίες για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών - Διανοούμενοι της Βουλγαρίας αντιτίθενται στον αποκλεισμό του νοτιοσλαβικού κράτους - Βούλγαρος Ακαδημαϊκός: Να μην ξανακάνουμε το λάθος του 1992 με την αναγνώριση των Σκοπίων -

Η ΠΓΔΜ δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 και 28 Ιουνίου, επιβεβαίωσε ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι. Αιτία, σύμφωνα με τον Μπεσίμι - ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι- είναι η μη εκπλήρωση των κριτηρίων που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Πρέπει να πούμε δημόσια ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι λόγοι είναι απλοί: δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Όταν τίθεται το ερώτημα ποιός είναι υπεύθυνος γι' αυτό, εγώ απαντώ ότι υπεύθυνοι είναι οι θεσμοί μας», παραδέχθηκε και σημείωσε ότι οι σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία, είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και η αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, δεν θα λάβει καμία απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ως εκ τούτου το θέμα αυτό δεν θα βρεθεί καν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης.
http://www.naftemporiki.gr/

Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την FYROM να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθεί λύση στην ονομασία της χώρας, δήλωσε η Emily Haber, υφυπουργός Εξωτερικών στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο. «Επιλέξτε ένα όνομα! Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τις μεταρρυθμίσεις και όλα όσα γίνονται στη χώρα. Η FYROM εξακολουθεί να είναι σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων. Από αυτήν την άποψη, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι σίγουρα σημαντική. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε επιλέξτε, επιτέλους, ένα όνομα», δήλωσε η Χάμπερ. Επίσης ο Roderik Kizveter (;) μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, ελπίζει ότι η FYROM έχει τη δύναμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τη FYROM να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η ΕΕ, έχει τους όρους της που πρέπει να τηρούνται. Εάν η πολιτική κατάσταση είναι ασυμβίβαστη με τους όρους αυτούς, θα πρέπει να περιμένει», είπε ο Kizveter. Επιπρόσθετα, ο Joakim Shpac, πολιτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, της ομάδας των βουλευτών της Bundestag, δήλωσε ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματά τους, αν και δεν τα έχουν λύσει ακόμη, ωστόσο η πορεία τους είναι θετική, τότε, ίσως, προκύψει και λύση στο όνομα του νοτιοσλαβικού κράτους, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα του πρακτορείου ΙΝΑ.

Ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Βρετανός ευρωβουλευτής, Richard Howitt, δήλωσε ότι τα Σκόπια μπορεί να χάσουν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, λόγω των προβλημάτων που έχει. «Θέλουμε δε θέλουμε, μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια η χώρα αυτή βρίσκεται στο προσκήνιο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, της ελευθερίας στο Τύπο κλπ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πόρταλ NovaTV, ο Richard Howitt. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν έγκαιρες διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Η αντίδραση του Βρετανού ευρωβουλευτή έρχεται από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου δεν θα δοθεί ημερομηνία για την FYROM για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι ανήσυχος για την έλλειψη προόδου στην επίλυση του ζητήματος των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Κάνω έκκληση προς τους πολίτες της χώρας αυτής των Βαλκανίων, να μην αποθαρρύνονται για την απόφαση που θα ληφθεί, αλλά τους ζητώ να παραμείνουν προσηλωμένοι στις υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει να τηρούνται από τη χώρα τους. Και αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για μια επιτυχή εξέλιξη» , τόνισε ο ευρωβουλευτής Χόβιτ, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Ας μην γυρίσουμε στο.. Η Μακεδονία είναι ελληνική» Σύμφωνα με δημοσιεύματα δεκάδες εξέχοντες διανοούμενοι και πολιτικοί έχουν στείλει μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, των Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, προκειμένου η Βουλγαρία να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της γείτονος χώρας. «Οι Βούλγαροι να μην ανοίξουν διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, για ένταξη τους στην ΕΕ. Αυτό είναι καταστροφή για τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας. Όχι, σε νέες διαπραγματεύσεις που θα γυρίσουν την πολιτική στην εποχή, όπως ήταν εκατό χρόνια πριν, όταν τα Βαλκάνια αποτελούσαν την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης με μήλον της έριδος την Μακεδονία. Όχι στην ένταξη της «Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει αναζωπύρωση του βαλκανικού εθνικισμού και σοβινισμού, του τύπου "Μacedonia is greek" (αγγλικά στο πρωτότυπο), συνθήματα που δεν έχουν καμία θέση στη δύναμη και τις πολιτικές αρχές της πολιτισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η πηγή. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι καθηγητές Πανεπιστημίο, δικηγόροι κ.α., σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους.

«Δεν είναι δυνατό η χώρα να έχει αξιώσεις εναντίον μας και να συναινέσουμε στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος Ιστορικός του Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκεόργκι Μάρκοφ, αναφερόμενος στη θέση των Βουλγάρων διανοουμένων – ιστορικών και δημοσίων προσώπων- για την αναθεώρηση της βουλγαρικής θέσης για την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στην ΕΕ. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, έδωσε εντολή στην Ακαδημία να αναλύσει τις σχέσεις με τα Σκόπια. Μια ομάδα ειδικών επιστημόνων με ειδίκευση στα θέματα της ιστορίας, της λαογραφίας, της γλωσσολογίας, της οικονομίας και του δικαίου, συνέταξαν την ανάλυση αυτή καθώς και σχετικές συστάσεις. Υπήρξε μια σύσταση να υπογραφεί προσύμφωνο για τις σχέσεις καλής γειτονίας από τις αξιώσεις των Σκοπίων για νοτιοσλαβική μειονότητα στη Βουλγαρία. Δεν μπορούμε χωρίς να αρνηθεί οποιαδήποτε αξίωση εναντίον μας, να συνηγορήσουμε στην ένταξή της στην ΕΕ. Υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο Μάρκοφ. «Φυσικό είναι να υπάρχουν προτάσεις, ας σταματήσουν όμως πρώτα η κλοπή της βουλγαρικής ιστορίας, η κλοπή των συμβόλων κ.α. Ας μην ξανακάνουμε το λάθος που κάναμε το 1992 όταν άνευ όρων αναγνωρίστηκαν τα Σκόπια από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Ακαδημαϊκός και θα συμπληρώσει:«Οι κυβερνήσεις των Σκοπίων, με εξαίρεση εκείνης του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, διακατέχονται από ακραία αντιβουλγαρική πολιτική. Ειδικά σήμερα με τον Γκρούεφσκι που είναι αμετανόητος αντιβουλγαριστής. Πως πρέπει εμείς να υποστηρίξουμε άνευ όρων την ένταξή τους στην ΕΕ για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». «Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά που διατείνεται να αρχίσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να γίνει η διευθέτηση των προβλημάτων, χωρίς να τεθούν όροι. Όχι! Οι προϋποθέσεις πρέπει να καθοριστούν εκ των προτέρων για να μπορέσουν τα Σκόπια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα έχουμε τα ίδια δικαιώματα», γράφει το βουλγαρικό ‘Φόκους’.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment