31/05/2013

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΒΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ EFES 2013

Οι χάρτες της άσκησης: Το Ανατολικό Αιγαίο ως χώρο δράσης και το σχέδιο κατάληψης με συνδυασμένες αεραποβατικές ενέργειες στα μετόπισθεν για τη δημιουργία αεροπρογεφυρώματος και την αποκοπή των δυνάμεων που αμύνονται στην ακτή.

Mε μια μεγάλη αποβατική ενέργεια στο Seferihisar του κόλπου Doğanbey, νότια της Σμύρνης, ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια διακλαδική άσκηση EFES των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) η οποία αν και συμμετείχαν 2.000 λιγότερο ρποσωπικό από πέρσι (7.000 αντί 9.000 ανδρών και γυναικών το 2012) εν τούτοις θεωρείται η καλύτερα οργανωμένη και με τα πλέον προηγμένα μέσα αποβάσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα. H άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 30 Μαΐου και συμμετείχαν 7.000 στρατιωτικό προσωπικό, 23 αποβατικά σκάφη, 22 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών, Αεροπορικών Δυνάμεων, της Ακτοφυλακής και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.  Στην άσκηση EFES-2013 συμμετείχαν Μονάδες της 11ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ, της 19ης ΤΑΞΠΖ, της 57ης ΤΑΞΠΒ, πέραν της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που υπάγεται στο υουρκικό Ναυτικό. Σκοπός της άσκησης ήταν η κατάληψη ενός νησιού στο μέγεθος της Σάμου, η οποία άλλωστε απεικονίζεται και σε έναν από τους χάρτες των φωτογραφιών, έστω με ελαφρά διαφοροποιημένη την ακτογραμμή.

Εφαρμόστηκαν διάφορα σενάρια μάχης όπως ναυτική απαγόρευση, αεραποβατικές και αμφίβιες επιχειρήσεις από τις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού κλπ. O σχεδιασμός της άσκησης ανατέθηκε στη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου (Εge Müşterek Özel Görev Kuvveti: ΕMÖGK) που έχει συγκροτήσει η 4η Στρατιά. Για πρώτη φορά στην τελική φάση της άσκησης δεν κλήθηκαν να παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι και συνεπώς δεν υπήρξε "ανοικτή" κάλυψη, πέρα από τα όσα κατέγραψαν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT. Απών ήταν ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Στρατηγού Necdet Özel. Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της 4ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Abdullah Atay, ο διοικητής της Διευθύνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης της ΤΗΚ Υποπτέραρχος Akın Öztürk, ο διοικητής LANDCOM του ΝΑΤΟ, Υποστράτηγος Uğur Tarçın, ο διοικητής της Διοίκησης Αποβατικών Πλοίων (στην οποία υπάγεται η Ταξιαρχία Πεζοναυτών) Αρχιπλοίαρχος Ercüment Tatlıoğlu και ο επιτελάρχης της 4ης Στρατιάς Υποστράτηγος Halit Günbatar.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ:  http://www.defencenet.gr/

No comments :

Post a Comment