06/05/2013

ΟΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΡΑΨΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΟΣ

Ραψωδία Α ΄ (Στίχοι 611) « ΛΟΙΜΟΣ - ΜΗΝΙΣ»
Οι πρώτοι επτά στοίχοι αποτελούν το προοίμιο του όλου έπους : Η οργή του Αχιλλέως και οι φοβερές συνέπειες της. Στην συνέχεια ο Ποιητής προχωρεί στην έκθεση της εκρήξεως αυτής της οργής: Ο ιερέας του Απόλλωνος Χρύσης παρακαλεί τον Αγαμέμνονα να του αποδώσει την αιχμαλωτισμένη θυγατέρα του Χρυσηϊδα, αλλά ο Αγαμέμνων τον αποπέμπει προσβλητικώς. Ο Χρύσης προσφεύγει στον Απόλλωνα και ζητά την τιμωρία του υβριστού. Ο Απόλλων στέλνει λοιμό στο στρατόπεδο των Αχαιών, που αποδεκατίζεται επί εννέα ημέρες. Ο Αχιλλεύς συγκαλεί τον στρατό σε συνέλευση, στην οποία επέρχεται η σύγκρουση των δύο αρχηγών και ο Αχιλλεύς αποσύρεται οργισμένος στην σκηνή του. Μαζί του και οι Μυρμιδόνες. Ο Αγαμέμνων αποστέλλει την Χρυσηϊδα στον πατέρα της, αλλά αφαιρεί την Βρησιϊδα από τον Αχιλλέα. Ο Αχιλλεύς ζητά από την μητέρα του Θέτιδα να τον βοηθήσει να λάβει ικανοποίηση κι εκείνη αποσπά την συγκατάθεση του Διός.

Ραψωδία Β΄ (Στίχοι 877) «ΟΝΕΙΡΟΣ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ»
Ο Ζευς στέλνει στον Αγαμέμνονα τον Όνειρο με την μορφή του Νέστορος, προτρέποντάς τον να ενεργήσει επίθεση κατά της Τροίας. Ο Αγαμέμνων καλεί σύσκεψη των Γερόντων, τους διηγείται το όνειρο και προτείνει να δοκιμάσουν τον λαό λέγοντάς του πως θα φύγουν για την πατρίδα. Αυτό κάνει στην Αγορά του Λαού που ακολουθεί, αλλά ο Οδυσσεύς με προτροπή της Αθηνάς τους παρακινεί να μείνουν. Ο Θερσίτης αντιδρά, αλλά ο Οδυσσέας τον χτυπά. Ο λαός συμφωνεί και αποφασίζει να μείνει και να πολεμήσει. Η ραψωδία τελειώνει με τον κατάλογο των πλοίων των Αχαιών και την καταρίθμηση των δυνάμεων των Τρώων και των συμμάχων τους.

Ραψωδία Γ΄ (Στίχοι 461) «ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΠΑΡΙΔΟΣ – ΜΕΝΕΛΑΟΥ»
Παρατάσσονται οι δύο στρατοί και αποφασίζουν να κριθεί το μέλλον του πολέμου με την μονομαχία των δύο συζύγων της Ελένης. Θα προηγηθεί θυσία όρκων. Η Ελένη βγαίνει να δει και οι γέροντες Τρώες παρατηρούν πόσο όμορφη είναι. Ο Πρίαμος της ζητά να του καταδείξει τους αρίστους των Αχαιών: Αγαμέμνονα, Οδυσσέα, Αίαντα. Ο Πρίαμος φθάνει στο στρατόπεδο των Αχαιών και μαζί με τον Αγαμέμνονα κάνουν την θυσία των όρκων. Κατά την μονομαχία ο Πάρης ηττάται, αλλά πριν τον σκοτώσει ο Μενέλαος τον αρπάζει η Θεά Αφροδίτη και τον πηγαίνει πίσω στην Ελένη. Η νέα αδικία ανανεώνει το παλαιό έγκλημα της αρπαγής . Υπάρχει νομικό έρεισμα – Αντινομία.

Ραψωδία Δ ΄ (Στίχοι 544) «ΟΡΚΙΩΝ ΣΥΓΧΥΣΙΣ»
Οι Θεοί συνεδριάζουν για την τύχη του πολέμου, αλλά επικρατεί η άποψη της Ήρας που δεν θέλει την ειρήνη. Ο Ζευς στέλνει στην Τροία την Αθηνά που με την μορφή του Λαόδοκου, πείθει τον Πάνδαρο, τον άριστο τοξευτή, να τοξεύσει τον Μενέλαο. Τον τραυματίζει επιτυγχάνοντας έτσι την καταπάτηση των όρκων και αρχίζει ξανά η σύγκρουση.

Ραψωδία Ε΄ (Στίχοι 909) «ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑ»
Ο Διομήδης με την βοήθεια της Θεάς Αθηνάς αριστεύει φονεύοντας πολλούς Τρώες. Η σύγκρουση γενικεύεται, πέφτουν πολλοί και από τα δύο στρατόπεδα. Η Αφροδίτη προσπαθώντας να βγάλει από την μάχη τον γιό της Αινεία τραυματίζεται από τον Διομήδη και επιστρέφει στον Όλυμπο. Στην συνέχεια με την βοήθεια της Αθηνάς ο Διομήδης τραυματίζει και τον Θεό Άρη, που επιστρέφει στον Όλυμπο για να θεραπευτεί.

Ραψωδία Ζ΄ (Στίχοι 529 ) «ΕΚΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΟΜΙΛΙΑ»
Οι μάχες συνεχίζονται και οι Αχαιοί αναδεικνύονται παντού νικητές . Φαίνεται ότι η αποφασιστική ήττα αναμένει τους Τρώες. Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή ο Έλενος, ο άριστος μάντης της Τροίας, συμβουλεύει τον αδελφό του Έκτορα να πάει στην Πόλη και να πει στην μητέρα τους Εκάβη να κάνει τάμα στην Αθηνά τον πιο ωραίο πέπλο της και μαζί με τις άλλες γυναίκες να προσευχηθούν για την σωτηρία της πόλεως. Στο μεταξύ, στο πεδίο της μάχης λαμβάνει χώρα η δεύτερη μονομαχία του έπους μεταξύ του Γλαύκου και του Διομήδους. Ο Έκτωρ μετά την συνάντηση με την μητέρα του προτρέπει τον Πάρη να βγει να πολεμήσει και αποχαιρετά την γυναίκα του Ανδρομάχη και τον μικρό γιό. Κατόπιν μαζί με τον Πάρη φεύγει για τον πόλεμο.

Ραψωδία Η΄ (Στίχοι 480) «ΕΚΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΑΝΤΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ»
Ο Έκτωρ και ο Πάρης μπαίνουν στην μάχη και οι Τρώες αναθαρρύνονται. Σκοτώνονται πολλοί Αχαιοί. Η Αθηνά και ο Απόλλων συναποφασίζουν να προκαλέσουν μονομαχία. Ο Έλενος νιώθει την επιθυμία των δύο Θεών και προτρέπει τον Έκτορα. Οι δύο στρατοί αναχαιτίζονται και ο Έκτωρ ζητά αντίπαλο.
Προθυμοποιούνται εννέα Αχαιοί και ο κλήρος ορίζει τον Αίαντα. Έκτωρ και Αίας μονομαχούν. Καταλήγουν ισόπαλοι. Με τον ερχομό της νύχτας οι κήρυκες παύουν αυτήν την τρίτη μονομαχία του έπους. Συνάπτεται εκεχειρία για την περισυλλογή των νεκρών και οι Αχαιοί επωφελούνται από την ανάπαυλα για να περιβάλλουν το στρατόπεδό τους με τάφρο και τείχος.

Ραψωδία Θ΄ (Στίχοι 565 ) «ΘΕΩΝ ΑΓΟΡΑ - ΤΡΩΩΝ ΚΡΑΤΟΣ»
Αγορά των Θεών στον Όλυμπο και ο Ζευς απαγορεύει στους άλλους Θεούς να αναμιγνύονται στις μάχες. Στην συνέχεια μεταβαίνει στο όρος Ίδη, απ’ όπου παρακολουθεί την μάχη στο πεδίο. Μέχρι το μεσημέρι οι δύο στρατοί είναι ισόπαλοι, αλλά τότε ο Ζευς δίνει υπεροχή στους Τρώες. Η Ήρα και η Αθηνά ανησυχούν βλέποντας τον κίνδυνο των Αχαιών και αποφασίζουν να επέμβουν, αλλά ο Ζευς στέλνει την Ίριδα η οποία τις αναχαιτίζει. Βραδιάζει και ο Έκτωρ ζητά από τον στρατό του να στρατοπεδεύσει στην πεδιάδα , ανάβοντας φωτιές. Αρχίζει η κρίσιμη νύχτα του έπους.

Ραψωδία Ι΄ (Στίχοι 713 ) «ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ»
Οι Αχαιοί καταλαμβάνονται από απογοήτευση. Ο Αγαμέμνων καλεί σε συνέλευση τους αρχηγούς και συναισθανόμενος το σφάλμα του, επιρρίπτει στον εαυτό του την ευθύνη για την αποχή του Αχιλλέως. Στέλνει πρεσβεία προς τον Αχιλλέα, που την αποτελούν ο Οδυσσεύς, ο Αίας και ο γηραιός Φοίνιξ, διδάσκαλος του Αχιλλέως για να τον μεταπείσουν να βοηθήσει τους Αχαιούς που κινδυνεύουν. Ο Αχιλλεύς όμως παρά την συγκινητική ικεσία του Οδυσσέως και του Φοίνικος, παραμένει ανένδοτος.

Ραψωδία Κ΄ (Στίχοι 579) «ΝΥΚΤΕΓΕΡΣΙΑ»
Η ραψωδία αυτή αρχίζει με την περιγραφή των γεγονότων κατά το υπόλοιπο τμήμα της νύχτας. Ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος επιθεωρούν τις φρουρές, ο Οδυσσέας και ο Διομήδης εξέρχονται για να κατασκοπεύσουν τους εχθρούς. Αιχμαλωτίζουν τον Δόλωνα που έρχεται από το Τρωικό στρατόπεδο για τον ίδιο σκοπό και αφού πάρουν χρήσιμες πληροφορίες τον σκοτώνουν. Στη συνέχεια συναντούν τον Ρήσο, έναν πλούσιο βασιλιά από την Θράκη, επίκουρο των Τρώων, τον σκοτώνουν, αρπάζουν τους ωραίους ίππους του και επιστρέφουν στο στρατόπεδο. Τελειώνει η Μεγάλη Νύχτα.

Ραψωδία Λ΄ (Στίχοι 848 ) «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑ»
Ο Ζευς στέλνει την Έριδα να εξεγείρει τους Αχαιούς και οι μάχες αρχίζουν ξανά. Ο Αγαμέμνων οπλίζει τον στρατό του και αριστεύει σκοτώνοντας πολλούς Τρώες, αλλά τραυματίζεται και αποσύρεται και πολλοί Αχαιοί όπως, ο Διομήδης, ο Μαχάων και ο Ευρύπυλος . Ο στρατός των Αχαιών ηττάται και υποχωρεί . Ο Αχιλλεύς στέλνει τον Πάτροκλο στην σκηνή του Νέστορος να μάθει ποιος ήταν ο τραυματίας που μετέφερε. Τότε ο Νέστωρ προτείνει στον Πάτροκλο να βγει να πολεμήσει φορώντας τα όπλα του Αχιλλέως για να βοηθήσει τους Αχαιούς. Ο Πάτροκλος επιστρέφοντας βρίσκει τον τραυματισμένο Ευρύπυλο, που τον μεταφέρει στην σκηνή του και τον θεραπεύει .

Ραψωδία Μ΄ (Στίχοι 471 ) «ΤΕΙΧΟΜΑΧΙΑ»
Οι Τρώες φθάνουν μπροστά στο τείχος που προστατεύει τα πλοία των Αχαιών και μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις το εκπορθούν υπό την ηγεσία του Έκτορος. Οι Αχαιοί υποχωρούν προς τα πλοία, με μόνον τον Αίαντα να υφίσταται το βάρος της μάχης, αφού οι αρχηγοί των Αχαιών είναι όλοι τραυματισμένοι .

Ραψωδία Ν΄ (Στίχοι 837 ) «ΜΑΧΗ ΕΠΙ ΤΑΙΣ ΝΑΥΣΙΝ»
Ο Ζευς βλέποντας τον Έκτορα και τους Τρώες να πλησιάζουν προς τα πλοία στρέφει προς στιγμήν το ενδιαφέρον του προς την χώρα των Θρακών και των Μυσών. Ο Ποσειδών επωφελείται από αυτό, κατεβαίνει στο πεδίο και παίρνονταςτην μορφή του Κάλχαντος ενθαρρύνει τους Αχαιούς στην άμυνα. Ωστόσο οι Τρώες είναι ικανοί πολεμιστές και πιέζουν. Κατά την μάχη πέφτουν πολλοί εκατέρωθεν και η μάχη εξελίσσεται φοβερή.

Ραψωδία Ξ΄ (Στίχοι 522 ) «ΔΙΟΣ ΑΠΑΤΗ»
Ο Νέστωρ σπεύδει προς τον Αγαμέμνονα, ο οποίος μαζί με τους άλλους τραυματισμένους αρχηγούς παρακολουθούν την μάχη. Ο Αγαμέμνων απελπισμένος προτείνει ως σωτηρία την φυγή, ο Οδυσσεύς όμως του υποδεικνύει τον πανικό που θα προκαλέσει η ενέργεια αυτή και του μιλά προσβλητικώς. Ο Διομήδης προτείνει να επανέλθουν στην μάχη οι αρχηγοί αν και πληγωμένοι κι ο Ποσειδών τους ενθαρρύνει με την τρομερή κραυγή του. Η Ήρα βλέποντας την βοήθεια που προσφέρει ο Ποσειδών στους Αχαιούς αποφασίζει να κοιμίσει ερωτικώς τον Δία με την βοήθεια της Αφροδίτης και του Ύπνου. Ο Αίας χτυπά με λίθο τον Έκτορα ο οποίος διασώζεται από τον Απόλλωνα και οι Αχαιοί υπερισχύουν.

Ραψωδία Ο΄ (Στίχοι 746 ) «ΠΑΛΙΩΞΙΣ* ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»
Ο Ζευς ξυπνά και βλέπει στο πεδίο της μάχης τον Ποσειδώνα να βοηθά τους Αχαιούς που κατατροπώνουν τους Τρώες. Αντιλαμβάνεται τον δόλο της Ήρας και την επιπλήττει. Στην συνέχεια διατάσσει τον Ποσειδώνα να αποσυρθεί από τον πόλεμο και τον Απόλλωνα να θεραπεύσει τον Έκτορα και να βοηθήσει τους Τρώες. Οι Αχαιοί κάτω από την πίεση των Τρώων κλείνονται και πάλι στο τείχος, το οποίο όμως οι Τρώες υπερπηδούν και κατευθύνονται προς τα πλοία προσπαθώντας να τα πυρπολήσουν. Η μάχη κορυφώνεται, πιο φοβερή και πολύνεκρη παρά ποτέ . *παλίωξις = η προς τα οπίσω δίωξις των διωκτών .

Ραψωδία Π΄ (Στίχοι 867) «ΠΑΤΡΟΚΛΕΙΑ»
Ενώ επίκειται ο όλεθρος των Αχαιών, ο Πάτροκλος πείθει τον Αχιλλέα να του επιτρέψει να φορέσει την πανοπλία του και να οδηγήσει στην μάχη τους Μυρμιδόνες. Ο Πάτροκλος αποκρούει τους Τρώες, επιτελεί πολλούς άθλους και σκοτώνει τον γιό του Διός Σαρπηδόνα, αλλά τραυματίζεται από τον Εύφορβο και τον Απόλλωνα και τελικά σκοτώνεται από τον Έκτορα .

Ραψωδία Ρ΄ (Στίχοι 761) «ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑ»
Γύρω από το σώμα του Πατρόκλου ξεσπά λυσσώδης μάχη. Ο Μενέλαος αριστεύει υπεραμυνόμενος του νεκρού και σκοτώνει τον Εύφορβο, όμως υποχωρεί για να ζητήσει βοήθεια από τον Αίαντα. Ο Έκτωρ βρίσκει την ευκαιρία να αφαιρέσει την πανοπλία του Αχιλλέως από τον νεκρό Πάτροκλο και να την φορέσει ο ίδιος, υποχωρεί όμως βλέποντας τον Αίαντα να πλησιάζει. Ο Μενέλαος και ο Μηριόνης κατορθώνουν να παραλάβουν το σώμα και στέλνουν στον Αχιλλέα την είδηση του θανάτου του καλού του φίλου. Οι δύο Αίαντες μάχονται στην πρώτη γραμμή, αποκρούοντας τις επιθέσεις των Τρώων.

Ραψωδία Σ΄ (Στίχοι 677) «ΟΠΛΟΠΟΙΪΑ»
Ο Αχιλλέας πληροφορείται τον θάνατο του Πατρόκλου και ξεσπά σε θρήνους. Τότε από τα κύματα βγαίνει η μητέρα του Θέτις που τον παρηγορεί. Εκείνος αποφασίζει να πολεμήσει τον Έκτορα και να εκδικηθεί τον θάνατο του Πατρόκλου, αδιαφορώντας αν αυτό σημαίνει το τέλος και της δικής του ζωής. Η Θέτις αναχωρεί για τον Όλυμπο όπου παρακαλεί τον Ήφαιστο να κατασκευάσει νέα λαμπρά όπλα για τον Αχιλλέα. Η Ήρα όμως παρακινεί τον Αχιλλέα που προβαίνει άοπλος και με την φοβερή του κραυγή τρομάζει τους Τρώες που τρέπονται σε φυγή. Μετά την δύση του ηλίου οι Τρώες κάνουν πολεμικό συμβούλιο, οι Αχαιοί θρηνούν τον Πάτροκλο κι ο Ήφαιστος κατασκευάζει την ασπίδα του Αχιλλέως.

Ραψωδία Τ΄ (Στίχοι 424 ) «ΜΗΝΙΔΟΣ ΑΠΟΡΡΗΣΙΣ »
Με το ξημέρωμα η Θέτις φέρνει στον Αχιλλέα τα νέα του όπλα και τον συμβουλεύει να συμφιλιωθεί με τον Αγαμέμνονα. Ο Αχιλλεύς συγκαλεί συνέλευση των Αχαιών, συμφιλιώνεται με τον Αγαμέμνονα, δεχόμενος τα δώρα του καθώς και την Βρισηίδα. Ενώ οι άλλοι ασχολούνται με το φαγητό, ο Αχιλλεύς εξοπλίζεται με τον στρατό για να βγει στην μάχη. Οι ίπποι του δακρύζουν και ο ένας από αυτούς ο Ξάνθος, του προμαντεύει τον θάνατό του.

Ραψωδία Υ΄ (Στίχοι 503 ) «ΘΕΟΜΑΧΙΑ»
Ο Ζευς επιτρέπει στους Θεούς να αναμιχθούν στον πόλεμο, ο καθένας υπέρ των προστατευομένων του και η σύγκρουση επαναλαμβάνεται σφοδρότερη. Ο Αχιλλεύς πλαισιωμένος από τους Αχαιούς, που έχουν αναλάβει το θάρρος τους λόγω της αναμίξεως του στον πόλεμο , επιφέρει μεγάλη φθορά στους Τρώες και ο Έκτωρ μόλις που διαφεύγει τον θάνατο με την βοήθεια του Απόλλωνος. Τους υπόλοιπους Τρώες που φεύγουν προς την πόλη ο Αχιλλεύς τους καταδιώκει με ορμή.

Ραψωδία Φ΄ (Στίχοι 611 ) «ΜΑΧΗ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΣ»
Οι Τρώες καταδιωκόμενοι φεύγουν άλλοι προς την πόλη και άλλοι προς τον ποταμό Σκάμανδρο, όπου σφαγιάζονται από τον Αχιλλέα. Έπειτα, όταν ο ποταμός πλημμυρίζει και κινδυνεύει ο Αχιλλέας, τον σώζει ο Ήφαιστος βάζοντας φωτιά στον Σκάμανδρο και σ’ ολόκληρη την πεδιάδα. Ο Απόλλων παίρνοντας την μορφή του Αγήνορος παρασύρει τον Αχιλλέα μακριά από τις πύλες της Τροίας δίνοντας την ευκαιρία στους Τρώες να διασωθούν μέσα στα τείχη.

Ραψωδία Χ΄ (Στίχοι 515 ) «ΕΚΤΟΡΟΣ ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ»
Οι Τρώες κλείνονται στην πόλη κι ο Έκτωρ παραμένει μόνος απέναντι στον Αχιλλέα. Στην αρχή το βάζει στα πόδια και περιέρχεται τρεις φορές τα τείχη της Τροίας καταδιωκόμενος, εν τέλει όμως σταματά για να δεχθεί τον αγώνα. Φονεύεται μπροστά στα μάτια των γονέων του και της Ανδρομάχης που παρακολουθούν από το ύψος των τειχών την δραματική μονομαχία. Τέλος ο Αχιλλεύς δένει το νεκρό σώμα του Έκτορος στο άρμα του και το σέρνει στον ναύσταθμο. Η Τροία θρηνεί τον αμύντορά της.

Ραψωδία Ψ΄ (Στίχοι 897 ) «ΑΘΛΑ ΕΠΙ ΠΑΤΡΟΚΛΩ»
Ο Αχιλλεύς αποδίδει τις καθιερωμένες νεκρικές τιμές στον Πάτροκλο και διοργανώνει αγώνες επιτάφιους, κατά τους οποίους επικρατεί ο Διομήδης στην ιπποδρομία, ο Οδυσσεύς στο τρέξιμο, ο Ευρύαλος στην πυγμαχία, ο Μηριόνης στην τοξοβολία και άλλοι σε άλλα αγωνίσματα.

Ραψωδία Ω΄ (Στίχοι 804 ) «ΕΚΤΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑ»
Ο Ζευς στέλνει την Θέτιδα προς τον Αχιλλέα να του ζητήσει την απόδοση του σώματος του Έκτορος. Παραλλήλως στέλνει και την Ίριδα προς τον Πρίαμο ώστε να φέρει λύτρα στον Αχιλλέα και να παραλάβει το σώμα του γιου του. Ο Θεός Ερμής συνοδεύει τον Πρίαμο κοιμίζοντας τους φύλακες των Αχαιών και οι δύο άνδρες Αχιλλεύς και Πρίαμος συναντώνται μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης. Ο Αχιλλεύς δέχεται τα δώρα και αποδίδει τον νεκρό, κηρύσσοντας εκεχειρία. Ο Πρίαμος φεύγει για το Ίλιον και το έπος τελειώνει με την ταφή του Έκτορος. 

No comments :

Post a Comment