17/05/2013

Εμβόλιο «τρώει» την κοκαΐνη και βάζει τέλος στον εθισμό - Η κοκαΐνη των φτωχών έγινε μόδα στην Αθήνα

Τέλος στον εθισμό του ανθρώπινου οργανισμού στην κοκαΐνη έρχεται να δώσει νέο εμβόλιο, το οποίο θα είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Επιστήμονες του τμήματος Γενετικής Ιατρικής του Weill Cornell Medical College δημιούργησαν εμβόλιο που εμποδίζει το ενεργό συστατικό του ναρκωτικού να φτάσει τον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται και η παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα ευφορίας που συνδέεται με τη χρήση του ναρκωτικού. «Το εμβόλιο τρώει την κοκαΐνη στο αίμα σαν ένα μικρό Pac-man, προτού φτάσει στον εγκέφαλο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Ρόναλντ Κρίσταλ, επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική αποτελεί σίγουρη νίκη για όσους είναι αποφασισμένοι να νικήσουν τον εθισμό τους. «Ακόμη και αν ένας χρήστης κοκαΐνης, που έχει κάνει το εμβόλιο, παραστρατήσει, η κοκαΐνη δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα» προσθέτει ο Κρίσταλ που αναμένει ότι μετά την επιτυχία των πειραμάτων στα ζώα, οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η κοκαΐνη δρα παράγοντας αίσθημα ευφορίας, επειδή μπλοκάρει την ανακύκλωση της ντοπαμίνης -νευροδιαβιβαστής ευχαρίστησης- σε δύο περιοχές του εγκεφάλου: στο κέλυφος στο πρόσθιο τμήμα και τον κερκοφόρο πυρήνα, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Η συσσώρευση της κοκαΐνης στις απολήξεις των νεύρων έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πλημμυρίζει ευφορία. Το νέο εμβόλιο συνδυάζει τον κοινό ιό του κρυολογήματος με ένα μόριο, το οποίο μιμείται τη δομή της κοκαΐνης. Οταν το εμβόλιο χορηγείται στο πειραματόζωο, το ανοσοποιητικό του σύστημα «βλέπει» τον ιό του κρυολογήματος και ξεκινά επίθεση τόσο εναντίον αυτού όσο και εναντίον του «μίμου» της κοκαΐνης που είναι κολλημένος πάνω του. «Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει έτσι να θεωρεί την κοκαΐνη εισβολέα. Οταν τα ανοσοκύτταρα μάθουν να θεωρούν την κοκαΐνη εχθρό τους, αρχίζουν να παράγουν αντισώματα εναντίον της, από τη στιγμή που εκείνη θα διεισδύσει στον οργανισμό». Η αρχική έρευνα έγινε σε ποντίκια και η πιο πρόσφατη σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Η διάρκεια του εμβολίου ήταν δεκατρείς εβδομάδες στην πρώτη περίπτωση και επτά στη δεύτερη.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ;;; ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ... Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΕΤΕΟΙΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ.

Η Αθήνα φαίνεται να αναπτύσσει τη φήμη του κέντρου της κοκαΐνης των φτωχών. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Αρχές της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα είναι αρκετά πιεσμένες για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην ελληνική πρωτεύουσα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση μιας μορφής της κοκαΐνης, ηπιότερης και φθηνότερης, που ονομάζεται σίσα (shisha). Το δημοσίευμα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πωλείται προς τουλάχιστον 2 ευρώ -ή και λιγότερο- ανά δόση. Οι λόγοι της εξάπλωσης του συγκεκριμένου ναρκωτικού σχετίζονται, σύμφωνα με τον Guardian, με την οικονομική κατάρρευση της κοινωνίας. "Όσο προχωρά μέσα στις φλέβες σου, είναι χειρότερα. Σε καίει μέσα σου, σε κάνει επιθετικό και σίγουρα στο τέλος της ημέρας είσαι απολύτως τρελαμένη", λέει η Μαρία, πρώην χρήστης ηρωίνης. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η κρίση αυξημένης χρήσης ναρκωτικών που μαστίζει την Αθήνα αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στο εθνικό σύστημα υγείας, ο οποίος έχει δεχτεί δρακόντειες μειώσεις το τελευταίο διάστημα ελέω οικονομικής προσαρμογής. Άστεγοι Αθηναίοι, φτωχοί και απελπισμένοι έχουν δοκιμάσει το φθηνό ναρκωτικό ως μέσο που στέλνει τον χρήστη σε κατάσταση "άμυαλης βίας", η οποία κυρίως προκαλείται από τις συνθετικές ουσίες που δημιουργούν ένα κοκτέιλ πολύ επικίνδυνο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 comment :

  1. Anonymous17/5/13 17:40

    ΚΑΛΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΣΕ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ (ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ).

    ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ReplyDelete