29/03/2013

Ρωσία: Έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα δημόσιες εντολές για μη προγραμματισμένη άσκηση κατάρτισης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η κίνηση αυτή- σύμφωνα με το ρωσικό Νόβοστι- θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα με την Ουκρανία και τη Γεωργία. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ότι ο Πούτιν έδωσε εντολές στις 16:00 τοπική ώρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του «Group BRICS» που πραγματοποιήθηκε στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής. Στα στρατιωτικά γυμνάσια θα συμμετάσχουν αρκετές χιλιάδες στρατιώτες και ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Οι εντολές του Πούτιν εστάλησαν στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε σφραγισμένο φάκελο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε την Παρασκευή στην περιοχή του Κρασνοντάρ για να ελέγξει προσωπικά την πρόοδο της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής άσκησης στη Μαύρη θάλασσα, η οποία θα γίνει βάσει του προεδρικού διατάγματος που εξεδόθη την Πέμπτη, δημοσιεύει το ρωσικό Νόβοστι. Το αεροπλάνο του επικεφαλής του ρωσικού κράτους προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ανάπα προερχόμενο από το Ροστόβ ον Ντον, όπου ο Πούτιν έλαβε μέρος σε συνέδριο. Ο Ρώσος πρόεδρος θα παρακολουθήσει την άσκηση με ελικόπτερο στο οποίο θα συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει με ηρεμία τη διενέργεια αιφνιδιαστικών στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα προτιμούσε στο μέλλον να αυξηθεί η ενημέρωση για τις προθέσεις της Ρωσίας στο θέμα της διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων.  Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βερσμπόου, σύμφωνα με το ρωσικό Ίντερφαξ. Ο Βερσμπόου τόνισε ότι αν το μέγεθος των ασκήσεων ήταν κάτω από τα όρια που χρήζουν κοινοποίησης, τότε η Ρωσία δεν θα είχε καμία υποχρέωση να δημοσιοποιεί τις ασκήσεις της εκ των προτέρων. «Νομίζω ότι στο μέλλον θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει προβλεψιμότητα στις σχέσεις μας σε ένα μέγιστο επίπεδο διαφάνειας», δήλωσε ο Βερσμπόου.

The Hellenic Information Team

Με 250 ΤΟΜΑ, 30 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, 20 αεροσκάφη της Ναυτικής Αεροπορίας και πάνω από 7000 άνδρες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα αιφνιδιαστική μείζονα στρατιωτική άσκηση στην βόρεια και δυτική Μαύρη Θάλασσα για την εκτέλεση της οποίας την εντολή έδωσε προσωπικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την εντολή ενώ βρισκόταν εν πτήση στις 06:00 ώρα Ελλάδος καθώς επέστρεφε από την διάσκεψη των BRICS στη Νότια Αφρική. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και αν και δεν έχει γνωστή η διάρκειά τους εντούτοις εκτιμάται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον 2 ημέρες.

No comments :

Post a Comment