24/03/2013

Περιοδεία του Σι Τζιπίνγκ στην Αφρική. ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ "ΜΑΥΡΗ" ΗΠΕΙΡΟ

O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα-Κυριακή στην οικονομική πρωτεύουσα της Τανζανίας, στο Νταρ ες Σαλάαμ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στη Νότια Αφρική και στο Κονγκό. Το αεροσκάφος του νέου κινέζου προέδρου, ο οποίος έφθασε από τη Μόσχα όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 16.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδος). Ο Σι Τζιπίνγκ θα μείνει μέχρι τη Δευτέρα στην Τανζανία, μια από τις αφρικανικές χώρες με τις οποίες η Κίνα διατηρεί τις πιο παλαιές σχέσεις. Ο Σι θα εκφωνήσει αύριο βαρυσήμαντη ομιλία για τις σχέσεις Κίνας - Αφρικής, ενώ είκοσι συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη αυτή στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης. Ο κινέζος πρόεδρος θα ταξιδέψει κατόπιν στη Νότια Αφρική όπου θα μετάσχει την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ντέρμπαν στην 5η σύνοδο κορυφής των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Μετά τη σύνοδο θα ταξιδέψει στη Μπραζαβίλ, την πρωτεύουσα του Κονγκό, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του που έχει στόχο κυρίως να επιβεβαιώσει τη σημασία που προσδίδει το Πεκίνο στις αναδυόμενες οικονομίες. Στη σύνοδο των χωρών BRICS, ο Σι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο οι συνομιλίες στη Μόσχα στέφθηκαν από επιτυχία, ενώ τριάντα διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη αυτή.

Μετά την ορκωμοσία του στα μέσα Μαρτίου ως προέδρου της Κίνας και αφού είχε αναλάβει τα ηνία του κομμουνιστικού κόμματος τον Νοέμβριο, ο Σι Τζιπίνγκ διευκρίνισε ότι επέλεξε τη Ρωσία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, προκειμένου να δείξει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις. Εκτός από τις σημαντικές οικονομικές συναλλαγές, οι δύο χώρες δείχνουν απόλυτη σύμπνοια στα μεγάλα διεθνή ζητήματα σχηματίζοντας κοινό μέτωπο κατά της "ανάμιξης", όπως αναφέρουν, στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, κυρίως στη Συρία. Η Ρωσία, η μόνη μεγάλη δύναμη που διατηρεί ακόμη στενές σχέσεις με τη Δαμασκό και η Κίνα έχουν μπλοκάρει μέχρι σήμερα όλα τα καταδικαστικά σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου είναι μόνιμα μέλη, ασκώντας βέτο. Για τους αναλυτές, η διαδοχική σειρά για πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό στη Ρωσία και πρώτη περιοδεία στην Αφρική του Σι Τζιπίνγκ καταδεικνύει ότι το Πεκίνο στηρίζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ στους εταίρους αυτούς, καθώς υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με τις περισσότερες γειτονικές του χώρες και με τη Δύση. Η Κίνα είναι από το 2009 το πρώτος εμπορικός εταίρος της Αφρικής, ο όγκος των εμπορικών σινο-αφρικανικών συναλλαγών ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Η απόφαση του Σι Τζινπίνγκ να μεταβεί αρχικά στην Τανζανία δείχνει ότι η Κίνα δεν ενδιαφέρεται μόνο για βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη αλλά επιδιώκει να αναπτύξει μακροπρόθεσμες συνεργασίες με τις αφρικανικές χώρες. Η Κίνα έχει σίγουρα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τανζανία, κυρίως στον τομέα των μεταλλευμάτων. Εκεί επίσης κατασκεύασε τη δεκαετία του 1970 αυτό που ακόμη και σήμερα θεωρείται το μεγαλύτερο σχέδιο κινεζικής βοήθειας στην Αφρική, μια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη χώρα με τη Ζάμπια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ. Η ΑΦΡΙΚΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ "ΣΙΤΟΒΟΛΩΝΑ" ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ. ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΤΕ ΤΟΥΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ. ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ "ΖΕΣΤΑΜΑ" ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΥ. 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΙΝΙΚΕΣ "ΔΟΥΛΕΙΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ:  http://isxys.blogspot.com/2012/05/blog-post_1551.html

No comments :

Post a Comment