27/02/2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ...

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ. ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ...ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ. ΚΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΥΟ ΤΕΙΝΑ:
- ΠΡΩΤΟΝ ΝΑ ΑΥΤΟΦΑΣΚΕΛΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΚΑΙ
- ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ/ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΤΕ.
ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΜΦΗ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΡΑΞΕ ΑΡΙΣΤΑ ΚΙ ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΓΑΛΜΑ. ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΓΝΟΙΑ;;; ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ;;; ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ;;; ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΑΝ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΗΔΗ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ;;; ΕΛΕΟΣ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ. ΕΤΣΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Mια μαρτυρία από τον Μίκη Θεοδωράκη είναι πάντα σημαντική. Σε παλιότερη συνδιάσκεψη της κίνησης ανεξαρτήτων πολιτών «Σπίθα» στην Αθήνα, που έγινε τον Ιούνιο του 2011, ο Μίκης Θεοδωράκης παρενέβη, ενώ μιλούσε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, και κατέθεσε μια ιστορική μαρτυρία για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Τα όσα είπε τότε στη συνδιάσκεψη ο Μίκης δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ούτε κι αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ αυτού και των Καραμανλή και Χριστόφια παραμονές του 2004. Δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά σήμερα. Είπε, λοιπόν, ο Μίκης Θεοδωράκης:

«Για να δείτε πώς γράφεται η Ιστορία. Όταν αναγγέλθηκε το σχέδιο Ανάν, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν πάντα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και κυρίως της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, να γίνει μια ενιαία Κύπρος. Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο. Με παίρνει τηλέφωνο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με ρωτάει: «Δε μου λες, ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο Ανάν;». Λέω «είναι μάλλον θετική». «Σε παρακαλώ πολύ, είναι φίλος σου ο Χριστόφιας, δεν τον ρωτάς τι σκέπτεται αυτός; Γιατί και ‘μεις εδώ δεν ξέρουμε ακόμα, μάλλον και ‘μεις θετικό το βλέπουμε». Παίρνω τον Χριστόφια και του λέω «Δημήτρη τι συμβαίνει;». «Είναι θετικό», λέει, «είναι πολύ θετικό». Ξαναπαίρνω τον Καραμανλή, του λέω είναι θετικό. Εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης (Κωνσταντακόπουλος) έβγαλε ένα βιβλίο όπου έκανε φύλλο και φτερό το σχέδιο Ανάν («Η Αρπαγή της Κύπρου», εκδόσεις Λιβάνης, Αθήνα 2004). Το διαβάζω απνευστί. Σε μια νύκτα μέσα. Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Σπεύδω και παίρνω τον Καραμανλή του λέω: προσοχή, το σχέδιο Ανάν κίνδυνος. Αλλά έπρεπε να πάρω και τον Χριστόφια, ο οποίος, το κόμμα του, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως ξέρετε, στην αρχή. Του στέλνω το βιβλίο, του λέω διάβασε το βιβλίο, «σταμάτα και κάνε πίσω». 

Η συνέχεια είναι γνωστή, με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν συντριπτικά το σχέδιο Ανάν. Ο Μίκης Θεοδωράκης το είπε αυτό, για να ευχαριστήσει, όπως ανέφερε, και να πλέξει και το εγκώμιο του δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, καταξιωμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα, και συνεργάτη του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Εμείς υπενθυμίζουμε πως ο Κωνσταντακόπουλος είχε το προνόμιο να συγγράψει ένα βιβλίο, λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν. Ήταν μια προσπάθεια του δημοσιογράφου να κερδίσει τον χρόνο και να το κυκλοφορήσει έγκαιρα, αλλά πρωτίστως να παρουσιάσει μέσα από τη δική του ανάλυση το σχέδιο Ανάν. Τους κινδύνους και τις περιπλοκές από την αποδοχή και εφαρμογή ενός σχεδίου λύσης. Το βιβλίο αυτό συνιστά την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις θεσμικές, στρατιωτικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, διεθνοπολιτικές πτυχές του σχεδίου Ανάν. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο χρόνος δεν επέτρεπε συζητήσεις εις βάθος και ανάλυση του πολυσέλιδου σχεδίου, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ανέλαβε να ενημερώσει τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το αποτέλεσμα φάνηκε και από την αποκάλυψη του Μίκη Θεοδωράκη.

Μένει να ελπίσουμε πως κάποιοι, σε Αθήνα και Λευκωσία, διδάχθηκαν από την Ιστορία και δεν θα σπεύσουν να αυτοαναιρεθούν για δεύτερη φορά. Γιατί το αγγλοσαξονικό μπλοκ, με την Τουρκία να καραδοκεί, θα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και μάλιστα γρήγορα και σε ακόμη πιό επώδυνη μορφή. Και αν με τις μεθοδεύσεις των γνωστών κέντρων, στην Ελλάδα κινδυνεύουν οικονομία και κοινωνία, στην Κύπρο κινδυνεύει η ύπαρξη του ίδιου του κράτους, ελλοχεύει η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προτερακτοποίησή της, οικονομικά εκεί που σύρθηκε και η Ελλάδα, πολιτικά όμως στην θανάσιμη λαβίδα Τουρκίας και Μ. Βρετανίας.

http://www.elkeda.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2716:27022013-g-&catid=34:2010-01-10-13-57-42&Itemid=84

3 comments :

  1. Anonymous27/2/13 19:06

    Ποίος ἦταν ὁ ρόλος τοῦ "εὑλύγιστου" Λυγεροῦ Νικολάου, στὸ σχέδιο Ἀνὰν ;
    Ἱσχύει ὅτι κατέγραψε ἕνα πρὸς ἕνα τὰ "ἐπικίνδυνα" σημεῖα, μὲ ἀποτέλεσμα οἱ Ἑλληνοκύπριοι νὰ τὸ ἀπορρίψουν σὲ μεγάλο ποσοστὸ ;
    Ὁ Κωνσταντακόπουλος ἔχει ἐκφράσει καὶ αἰτιολογήσει τὶς ἀντιρρήσεις του γιὰ τὴν θέσπιση τῆς ΑΟΖ αὐτή τὴν χρονικὴ στιγμὴ .
    Ἐκτιμῶ τὸν τρόπο σκέψης του. Δὲν γνώριζα ὅτι εἶχε γράψει βιβλίο γιὰ τὸ σχέδιο Ἀνάν καὶ ὅτι "ἔπαιξε" τόσο καθοριστικὸ ρόλο στὶς ἐξελίξεις.
    Ὄσο γιὰ τὸν Μίκη...τὸν ἐκτιμῶ ὠς καλλιτέχνη καὶ μέχρι ἐκεῖ !
    Μὲ ἐκτίμηση
    Καλ.

    ReplyDelete
  2. Anonymous27/2/13 19:22

    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ. ΓΝΩΡΙΖΩ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ. ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. ΕΑΝ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ/ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.

    ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΣΥΓΓΡΑΨΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ. ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ "ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ" ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΑΛΜΑ.

    Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ

    ReplyDelete
  3. Anonymous3/3/13 19:26

    Ἔχω "(χω)ὀρίσει" τὴν ΑΟΖ σὲ δύο σκέλη. Τὸ πρῶτο ἀφορὰ τὴν Ἐθνικὴ μας κυριαρχία, ἄρα χωρίς δεύτερη σκέψη εἴμαι ὑπὲρ τῆς ἄμεσης θεσπίσεως.

    Τὸ δεύτερο σκέλος ἀφορὰ τὴν ἐκμετάλλευση τῶν ὑδρογονανθράκων καὶ τὸ ποιοὶ θὰ βγοῦν κερδισμένοι απ'αὐτὸ. Ἐδῶ λοιπὸν ἔχω ἀρκετές ἐπιφυλάξεις τὶς ὁποῖες ἀναλύω.

    Μὲ τὶς ὑπάρχουσες κυβερνήσεις μαριονέττες, τὸ νὰ συζητάμε γιὰ Ἐθνικὴ κυριαρχία εἶναι ὀξύμωρον. Ἄρα ἡ σκέψη μου περνάει στὸ πρῶτο σκέλος καὶ ἀναρωτιέμαι : Ἀπὸ τὴν μία θεσπίζω τὴν ΑΟΖ γιὰ λόγους Ἐθνικοὺς ἐνῶ ἐπὶ τῆς οὐσίας δὲν ὑφίσταται Ἐθνικὴ κυριαρχία.. Ἀπὸ τὴν ἄλλη δὲν μὲ πείθει τὸ εφεύρημα τῆς ΕΔΕΥ ΑΕ, ὅτι δῆθεν οἱ ὑδρογονάνθρακες ἐξαιροῦνται τοῦ μνημονίου διότι εἶναι ἤδη ξεπουλημένοι.
    Μία ἄλλη ἐπιφύλαξη μου εἶναι, τὸ ἐὰν πρὲπει νὰ περιορίσουμε τὴν ἀναζήτηση λύσης τοῦ ἐνεργειακοῦ, στὸ -γιὰ ἄλλη μία φορὰ -πετρελαίο καὶ φυσικὸ ἀέριο, ἤ νὰ ἀκούσουμε καὶ βοηθήσουμε/προωθήσουμε τόσους Ἕλληνες μὲ ἐφαρμόσιμες ἰδέες, φιλικὲς πρὸς τὸ περιβάλλον.

    Γιὰ νὰ μὴν μακρηγορῶ, ὅσο τὴν ἐξουσία ἔχουν οἱ συγκεκριμμένες σέχτες καὶ ὅσο ἀποφασίζουν ἄλλοι ἐρήμην μας, μὲ ΑΟΖ ἤ χωρὶς ΑΟΖ, γιὰ μένα δὲν ἀλλάζει κάτι.
    Μὲ ἐκτίμηση καὶ σεβασμὸ.
    Καλ.

    ReplyDelete