26/02/2013

Σημαντική συμφωνία Ισραήλ και Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Μεγάλης σημασίας είναι η εικοσαετής συμφωνία που υπέγραψε η ρωσική Gazprom Marketing & Trading Switzerland AG με την ισραηλινή Levant LNG Marketing Corporation για την απορρόφηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προέλθει από το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου «Tamar» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία εμπλέκει ενεργά τη Ρωσία στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην περιοχή, μια εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να μην συναντά και μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για μια σειρά από λόγους. Οι κυριότεροι είναι, αφενός η παρουσία στην περιοχή «μη κρατικών δρώντων» με τους οποίους η ρωσική διπλωματία και οι μυστικές υπηρεσίες αν μη τι άλλο δεν διατηρούν «εχθρικές» σχέσεις, οπότε ενισχύεται η ασφάλεια στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας που ενίοτε διαλάθει της προσοχής των αναλυτών που εστιάζουν στο οικονομικό περιεχόμενο των συμφωνιών.

Αφετέρου, η ρωσική εμπλοκή έρχεται μετά τη διάψευση των προσδοκιών τους να αποτελέσουν τον εταίρο του Ισραήλ στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων (τελικώς επελέγη αυστραλιανή εταιρία), οπότε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι οι Ισραηλινοί «μοίρασαν την πίτα» με τρόπο που ενισχύει τη βιωσιμότητα του όλου επενδυτικού προγράμματος. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη τόσο στο επίπεδο των συμφερόντων του Ελληνισμού στην περιοχή, όσο και στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ιδίως τη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, η οποία επίσης εμπλέκει τα ελληνικά (ελλαδικά και κυπριακά) εθνικά συμφέροντα). Αναμένεται πλέον η Ρωσία να εξασφαλίσει το δικό της κομμάτι στα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας την αποτροπή σε δυνητικές ενέργειες αποσταθεροποίησης (άλλοθι και για τα διπλωματικά περιθώρια παρέμβασης των ΗΠΑ…) και αφετέρου το διπλωματικό οπλοστάσιο, αφού σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις για τα εκκρεμή ζητήματα ασφαλείας της περιοχής θα αναζωπυρωθούν… Εάν η «εξίσωση» στην περιοχή διαμορφωθεί οριστικά, τότε θα μπορούσε το «μοντέλο» να αντιγραφεί και στα ελληνικά κοιτάσματα, οπότε μετά θα έχει αλλάξει και η τύχη της χώρας…

http://www.defence-point.gr/news/?p=70205

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ..."ΠΑΙΓΝΙΟ" ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ, ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ...ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΗ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙ, (ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ), ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΟΙΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ), ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΟ ΣΚΟΠΟ... ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ.

ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΕΥΘΕΩΣ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΗΝ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΡΑΒΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

No comments :

Post a Comment