14/01/2013

ΒΙΝΤΕΟ: Επανεμφάνιση του «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» με απειλές κατά Σερβίας

Tην επανεμφάνιση του έκανε ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (AKSH) μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο νότο της Σερβίας όπου επιχειρείται η απομάκρυνση του μνημείου που έχει ανεγερθεί στο Πρέσεβο για στους αντάρτες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, της Μέντβεντια και του Μπουγιάνοβιτς», καθώς και τις νέες πληροφορίες που αναφέρουν πως το Κόσοβο συζητάει με την Σερβία την αυτονόμηση του Βορρά. Στο βίντεο που παρουσιάζει η aftonomi.gr o υποτιθέμενος Διοικητής του Αλβανικού Εθνικού Στρατού δίνει εντολές σε κάποια υψηλόβαθμα μέλη του ενώ παράλληλα τους καλεί να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να προστατεύσουν τα εδάφη των Αλβανών.



Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζήτησαν τη βοήθεια της Αλβανίας

Στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα μετά από κοινή συνεδρίασή τους ζήτησαν από την Αλβανία, στην επίλυση των προβλημάτων στην κοιλάδα του Πρέσεβο να συμπεριλάβει και διεθνείς θεσμούς και υιοθέτησαν πολιτική διακήρυξη κατά της απομάκρυνσης του μνημείου που ανεγέρθηκε στο Πρέσεβο προς τιμήν των μελών του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέτζα”. Στη διακήρυξη 10 σημείων που υιοθετήθηκε το περασμένο Σάββατο, η Συνέλευση των Αλβανών δημοτικών συμβούλων κάλεσε τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Αλβανίας να ασκήσουν επιρροή στις αρχές της Σερβίας και να ενθαρρύνουν την έναρξη διαλόγου με “νόμιμους πολιτικούς εκπροσώπους της κοιλάδας του Πρέσεβο”. Η Συνέλευση των Αλβανών δημοτικών συμβούλων εξέφρασε την πλήρη προσήλωσή της στην πολιτική επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και κάλεσε τους διεθνούς οργανισμούς, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση της Σερβίας για περαιτέρω διάλογο με τους πολιτικούς εκπροσώπους της κοιλάδας του Πρέσεβο. Στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι είναι δικαίωμα των Αλβανών να χρησιμοποιούν σύμβολα που εκφράζουν την εθνική τους ταυτότητα και εκφράζεται αντίθεση σε οποιαδήποτε βίαιη μορφή απόσυρσης των εθνικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένου του μνημείου στο Πρέσεβο. 

Επιπλέον, η Συνέλευση των Αλβανών δημοτικών συμβούλων χαρακτήρισε ως σοβαρή πρόκληση την ανέγερση μνημείου στο χωριό Λούτσανε προς τιμήν των πεσόντων αστυνομικών και στρατιωτικών της περιόδου των ενόπλων συγκρούσεων στο νότο της Σερβίας. Ο επικεφαλής του δήμου Πρέσεβο Ραγκμί Μουστάφα διεμήνυσε ότι δεν διεξάγονται κανενός είδους συνομιλίες για τη μετεγκατάσταση του μνημείου προς τιμήν των πεσόντων μελών του “Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, του Μπουγιανοβατς και της Μεντβέτζα” σε κάποιο άλλο σημείο. Ο κ. Μουστάφα είπε ότι αν το Βελιγράδι προχωρήσει σε καταδάφιση του μνημείου, τότε θα επανεξεταστεί η συνεργασία των πολιτικών εκπροσώπων των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο με τα κρατικά όργανα. Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, όπως είχε αναγγελθεί, ούτε εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών. Ο πρόεδρος του συντονιστικού σώματος της κυβέρνησης της Σερβίας για τους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτσα, Ζόραν Στάνκοβιτς επίσης δεν παρέστη επειδή δεν προσκλήθηκε, αν και το είχε ζητήσει, όπως ανέφερε. “Το μήνυμά μας από τη συνεδρίαση προς τους κρατικούς αξιωματούχους της Σερβίας είναι να αφήσουν κατά μέρος όλες εκείνες τις δηλώσεις που απηύθυναν τις τελευταίες μέρες ως απειλές προς τους Αλβανούς. Τους συνιστούμε επίσης να μην προχωρήσουν σε μέτρα με στόχο την κατεδάφιση του μνημείου” σημείωσε ο κ.Μουστάφα. "Εφ' όσον απομακρυνθεί βιαια το μνημείο θα ακολουθήσει η οριστική παραίτησή μου από τη θέση του επικεφαλής του δήμου Πρέσεβο και ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και στο Μπουγιάνοβατς” δήλωσε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment