Η υλοποίηση της πρότασης για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα αποδυναμώσει τις μονάδες της Θράκης και των νησιών. Επιπλέον θα μειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού την αίσθηση συμμετοχής στα κοινά και ειδικά την ευθύνη για την άμυνα της χώρας, μια αντίληψη που λειτουργεί σ΄αυτό τον τόπο εδώ και 3.000 χρόνια. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τη Θράκη, σαν ειδική οικονομική ζώνη (όπως τη σχεδιάζουν), χωρίς περιορισμούς στους μισθούς, χωρίς κανένα έλεγχο στις συνθήκες εργασίας αλλά και στην είσοδο και παραμονή εργαζομένων από όλο τον κόσμο και με μειωμένη στρατιωτική παρουσία; Να γιατί τα πατριωτικά καθήκοντα πάνε μαζί με τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζόμενων. Είναι ώρα να καταλάβουν όσοι επιβουλεύονται αυτό τον τόπο ότι υπάρχουν και όρια.
Ν. Τόσκας (υποστρατήγος ε.α.)
ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.onalert.gr/stories/troika-enoples-dynameis-dialysi-toskas
...οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν στοιχειώδη στρατιωτική εκπαίδευση. Όσο κι αν προσπαθούμε να το “στρογγυλέψουμε”, όσο κι αν προσπαθούμε να το δούμε διαφορετικά, η ουσία είναι μία: στρατιωτική απειλή για τη χώρα υπάρχει! Και μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πρόσφατα. Μπορεί η τουρκική απειλή να μην λάβει μορφή ολοκληρωτικού πολέμου. Μπορεί. Είναι βέβαιο όμως ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις σοβαρές όπως αυτές του 1987 και του 1996, στις οποίες οι στρατιωτικές δυνατότητες και αντιδράσεις της χώρας θα έχουν καταλυτική σημασία στην “διπλωματική αντιπαράθεση” που μέχρι τώρα τουλάχιστον ακολουθεί αυτές τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η τουρκική επιθετικότητα και η στρατιωτική της προετοιμασία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Και η καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας είναι -είτε μας αρέσει ,είτε όχι- ισχυρές και κυρίως πατριωτικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό το δεύτερο κατά την ταπεινή μας άποψη διασφαλίζεται και από την παρουσία των κληρωτών. Το ‘χουμε ξαναγράψει και επιμένουμε: οι αντιδράσεις των στρατιωτών στην κρίση των Ιμίων, ήταν το θετικό μήνυμα εκείνης της δύσκολης κρίσης. Και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτή η αντίδραση οφειλόταν στο γεγονός ότι οι στρατιώτες πραγματικά ένοιωθαν ότι υπερασπίζονταν τα ίδια τους τα σπίτια, αφού υπηρετούσαν σε ακριτικές μονάδες σε περιοχές που ζούσαν και ως πολίτες. Συνεπώς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πάψουν να έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις τους. Το αντίθετο πρέπει να επιδιωχθεί. ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.onalert.gr/stories/troika-enoples-dynameis-dialysi-toskas
Η θητεία των Ελλήνων πρέπει να έχει νόημα ουσιαστικό. Καλούνται στον στρατό για να εκπαιδευτούν στα όπλα κι όχι για να μάθουν μόνο να φυλάνε σκοπιά, να κάνουν αγγαρείες και να γίνονται ορτινάτσες. Ο στόχος πρέπει να είναι η στρατιωτική τους εκπαίδευση που θα τους κάνει πολίτες έτοιμους να προσφέρουν την υπηρεσία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις αν και όποτε τους ζητηθεί. Ο στόχος αυτός ασφαλώς και δεν υπηρετείτε όπως πρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα. Και αυτό πρέπει ριζικά να αλλάξει γρήγορα. Η αίσθηση των νέων ανθρώπων ότι η θητεία είναι χάσιμο χρόνου πρέπει να πάψει να δικαιώνεται κάθε μέρα στα στρατόπεδα της χώρας. Όπως και η βεβαιότητα της απόλυτης αναξιοκρατίας για την οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη οι πολιτικοί και τα ρουσφέτια τους, ακόμη και σ΄ αυτό το επίπεδο της θητείας των στρατιωτών. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε με την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας από τα σχολεία ακόμη, από την ηλικία που τα παιδιά πλάθονται και μαθαίνουν. Προσοχή! Δεν μιλάμε για “μιλιταριστική προπαγάνδα” δημιουργίας... Ράμπο. Αλλά για απλή εμφύτευση του αισθήματος καθήκοντος στους αυριανούς ενεργούς πολίτες που πρέπει να καταλάβουν ότι όπως είναι αναγκαίο και σωστό να πληρώνουν τους φόρους τους έτσι είναι αναγκαίο να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Αν κατορθώσουμε να τους πείσουμε ότι αυτό δεν είναι απλά υποχρέωση αλλά δικαίωμα, τότε ακόμη καλύτερα.
ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.onalert.gr/stories/thiteia-katargisi-troika
No comments :
Post a Comment