21/10/2012

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο με τη Ρωσία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει τη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με το σενάριο, επιδρομέας προβλέπεται να είναι κάποια αφρικανική χώρα, αλλά οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ κατά τις ιδιωτικές τους συζητήσεις παραδέχονται ότι στην πραγματικότητα οι δυνάμεις της Συμμαχίας ετοιμάζονται να αποκρούσουν μια συμβατική επίθεση των χάκερς της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν. Η ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ» (Kommersant), σε δημοσίευμά της τόνισε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει προκηρύξει τελευταία διαγωνισμό ερευνών στον τομέα της πληροφοριακής ασφάλειας. Οι στρατιωτικοί της Ρωσίας ενδιαφέρονται ανάμεσα σε όλα τα άλλα για τις μεθόδους και τα μέσα παράκαμψης των αντιικών συστημάτων και των μέσων προστασίας των λειτουργικών συστημάτων. Για συμμετοχή στο διαγωνισμό προσκαλούνται οι πολίτες της Ρωσίας, που έχουν ικανότητα και εσωτερικά κίνητρα για την επίλυση μεγάλων επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων προς το συμφέρον της χώρας.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Αλεξάντρ Πίσεμσκι, αναφερόμενος σ΄αυτό το θέμα είπε:
- Νομίζω ότι θα ήταν παράλογο να αντιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ τη Ρωσία ως αδύναμο πιθανό αντίπαλο. Η Ρωσία πάντα φημιζόταν για τους έξυπνους ανθρώπους της. Οι σύγχρονες πληροφοριακές τεχνολογίες και οι υψηλές τεχνολογίες στη χώρα μας αναπτύσσονται αρκετά καλά, μαζί και στον δημόσιο τομέα. Η πείρα, π.χ., των χάκερς της Ρωσίας, που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο και εκείνες οι έρευνες, που πραγματοποιούνται από τις αντίστοιχες εμπορικές εταιρείες και το κράτος ανεβάζουν, ασφαλώς, το επίπεδο κινδύνου από την πλευρά της Ρωσίας για παράδειγμα, για το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει, φυσικά, διάφορα σχέδια αναχαίτισης οποιωνδήποτε κυβερνοεπιθέσεων και αντάξιας απάντησης σ’ αυτές. Παρόλα αυτά, απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις, τόσο οργανωτικές, όσο και τεχνολογικές.

Ο κυβερνοπόλεμος προνοεί επίσης και ψυχολογικές επιθέσεις. Τελευταίο θύμα μιάς τέτοιας επίθεσης έπεσαν οι ΗΠΑ. Γίνεται λόγος για τη δημοσίευση τεράστιου αριθμού απόρρητων υλικών στην ιστοσελίδα WikiLeaks. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σαν παράδειγμα του σύγχρονου κυβερνοπολέμου παραθέτουν και την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη - σειρά από επαναστάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, που είχαν θέσει σε λειτουργία ειδικό μηχανισμό διεξαγωγής αιματηρών εμφυλίων συγκρούσεων.

Σε σχέση με αυτό ο εμπειρογνώμονας Αλεξάντρ Βλάσοφ είπε:
- Δεν θα έλεγα εδώ για κάποια κυβερνοόπλα, αλλά για μία καλά σχεδιασμένη και πολύ μεγάλης κλίμακας ψυχολογική και οργανωτική εκστρατεία, την οποία είχαν πραγματοποιήσει πραγματικά πολύ καλά οι εμπνευστές και οι διοργανωτές της Αραβικής Άνοιξης. Αν κοιτάξουμε τα όπλα του κυβερνοχώρου από πιο πλατιά άποψη, μπορούμε να συμπεριλάβουμε σ΄αυτά και διάφορες πληροφοριακές επιθέσεις, δήλαδη όλα, όσα ήταν συνδεδεμένα με τον ιδεολογικό πόλεμο στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εξαχρείωση των βασικών ομάδων του πληθυσμού του πιθανού εχθρού. Νομίζω ότι ακριβώς από εκεί περάσαμε στον κατάλογο των κύριων αντιπάλων του ΝΑΤΟ, κυβερνοαντιπάλων η απλώς αντιπάλων, αυτό δεν έχει καμιά σημασία.

http://greek.ruvr.ru/2012_10_19/91752389/

No comments :

Post a Comment