07/10/2012

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο καλύτερος σύμμαχος του Άσαντ της Συρίας

Δεν είναι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν: Οι ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η καλύτερη απάντηση στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η ισχύς των ΕΕΔ είναι στην πραγματικότητα τόσο συμπαγής, που η Τουρκία ενώ κινδυνεύει να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία, συνεχίζει να διατηρεί τους ελίτ στρατιωτικούς της σχηματισμούς αναπτυγμένους για ένα πολεμικό θέατρο με την Ελλάδα. H κρίση της Συρίας με την εμπλοκή της Άγκυρας στις εσωτερικές εξελίξεις της Δαμασκού, έχει «χυθεί» πάνω σε τουρκικό έδαφος - αυτή τη φορά με πιο σοβαρές συνέπειες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα στείλει στρατεύματα στη Συρία εάν καταστεί απαραίτητο - αλλά πόσο πιθανό είναι ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε μια πραγματική μάχη, και τι είδους στρατιωτική δράση μπορούμε να αναμένουμε;

Σε περίπτωση που αποφασίσει να δράσει η Άγκυρα, έχει με μια πρώτη ανάγνωση σημαντικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία αναπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι δυνάμεις της είναι καλά εξοπλισμένες και κινητές, αλλά δεν είναι οι καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες της - αυτές είναι αναπτυγμένες στα δυτικά της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα και στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Στα χαρτιά, οι συριακές δυνάμεις είναι επίσης τρομερές, αν και ο εμφύλιος πόλεμος έχει αποδυναμώσει τον εξοπλισμό και το προσωπικό. Παρόμοιο δίλημμα αντιμετωπίζει και η Δαμασκός, η οποία έχει αποψιλώσει το στρατιωτικό προσωπικό της από τα σύνορα με το Ισραήλ, αλλά συνεχίζει να διατηρεί εκεί μεγάλο μέρος του περισσότερου σύγχρονου εξοπλισμού της. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ για χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση, κατά καιρούς οι Τούροι πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε ιρακινό έδαφος. Αλλά παρόμοιες αποστολές στη Συρία είναι για τις τουρκικές δυνάμεις αδύνατες. Επιχειρήσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη πάνω από τη Συρία, θα καταλήξουν πολύ γρήγορα σε μεταλικά συντρίμμια, όπως έδειξε η περίπτωση της κατάρριψης του τoυρκικού Phantom τον περασμένο Ιούνιο.

Μια άλλη επιλογή που έχει συζητηθεί είναι η δημιουργία ασφαλών ζωνών. Οι δυνάμεις των ανταρτών της Συρίας ελέγχουν διάφορες εκτάσεις βόρεια της χώρας. Αν δημιουργηθούν ασφαλείς περιοχές στη Συρία, με εξωτερική προστασία, αυτό σε πρακτικό επίπεδο θα αυξήσει σημαντικά τις δυσκολίες της κυβέρνησης στην Δαμασκό. Αν η Δαμασκός αγνοήσει αυτές τις ζώνες, κατά συνέπεια θα υπάρξει βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ανταρτών. Αν το καθεστώς στη Δαμασκό τις επιτεθεί, αυτόματα διατρέχει κίνδυνο να εμπλακεί σε στρατιωτικές μάχες όποιος έχει την προστασία αυτών των περιοχών - υποτίθεται η Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι στρατιωτικά αδύναμη για αποτελεσματικές επιχειρήσεις στην επικράτεια της Συρίας - για όσο καιρό συνεχίζει να διατηρεί αναπτυγμένες τις καλύτερες στρατιωτικές της μονάδες στα δυτικά της. Οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί της 2ης και 3ης Τουρκικής Στρατιάς, είναι από την άποψη του εξοπλισμού τους, τεχνολογικά ξεπερασμένοι και ίσως και περισσότερο παρωχημένοι από τις αντίστοιχες μονάδες της Συρίας. Ο Τουρκικός Στρατός αναπτύσσει στα νοτιοανατολικά της τουρκικής επικράτειας άρματα μάχης M-60, M-48A5, Leopard 1, τεθωρακισμένα οχήματα M113, AGV300, Pars. Το τουρκικό πυροβολικό που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, είναι αμερικανικής προέλευσης, διαφόρου διαμετρήματος: 105, 155, 175 και 203 χιλιοστών. Το πυραυλικό πυροβολικό περιλαμβάνει κινεζικής προέλευσης συστήματα 302 χιλιοστών, τα τουρκικής κατασκευής Τ-122 και Τoros 230/260.

Όσο καιρό συνεχίζει η Τουρκία να διατηρεί τις πραγματικά ετοιμοπόλεμες δυνάμεις της κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, η Δαμασκός δεν διατρέχει πραγματικό κίνδυνο από την στρατιωτική δύναμη του Αχμέτ Νταβούτογλου.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment